Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Σαν σήμερα 11 Δεκεμβρίου ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσσει την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία

Σαν σήμερα 11 Δεκεμβρίου ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσσει την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία

Τι έγινε σαν σήμερα 11 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο; Το 1931, το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο με τον οποίο οι βρετανικές κτήσεις αποκτούν την ανεξαρτησία τους. Το 1946 δημιουργείται η UNICEF, που βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Νόμπελ Ειρήνης το 1965.

Το 1982 εγκαινιάζονται οι νέες εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη. Το 1937, το φασιστικό Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφασίζει την άμεση αποχώρηση της χώρας από την Κοινωνία των Εθνών, λόγω του πολέμου στην Αιθιοπία.

1792: Αρχίζει στο Παρίσι η δίκη του βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου, που θα τον οδηγήσει στη γκιλοτίνα.

1816: Η Ιντιάνα γίνεται η 19η πολιτεία των ΗΠΑ.

1844: Στις ΗΠΑ, ο δρ. Τζον Ριγκς εφαρμόζει για πρώτη φορά αναισθησία για την εξαγωγή δοντιού του συναδέλφου του δρ. Χόρας Γουέλς, χρησιμοποιώντας νιτρικό οξείδιο.

1866: Η Dial Square FC, μία ποδοσφαιρική ομάδα από το Γούλιτς, δίνει τον πρώτο αγώνα της και συντρίβει με 6-0 την Eastern Wanderers. Αργότερα θα γίνει πασίγνωστη ως Arsenal FC.

1894: Διοργανώνεται η πρώτη παγκόσμια έκθεση αυτοκινήτου στο Παρίσι με εννέα εκθέτες.

1930: Η Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη, που έχει τουλάχιστον 400.000 καταθέτες, κλείνει και τα 60 υποκαταστήματά της.

1931: Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει νόμο με τον οποίο οι βρετανικές κτήσεις αποκτούν την ανεξαρτησία τους. Συγκεκριμένα, με την Καταστατική Πράξη του Γουέστμινστερ, η Μεγάλη Βρετανία παραχωρεί πλήρη νομοθετική ανεξαρτησία στον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική και την Ιρλανδία.

1937: Το φασιστικό Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφασίζει την άμεση αποχώρηση της χώρας από την Κοινωνία των Εθνών, λόγω του πολέμου στην Αιθιοπία.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανία και Ιταλία κηρύσσουν πόλεμο στις ΗΠΑ. Η Αμερική απαντά κηρύσσοντας πόλεμο σε Γερμανία και Ιταλία.

Την ίδια μέρα, η Ιαπωνία εισβάλει στη Βιρμανία.

1946: Δημιουργείται η UNICEF, που βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Νόμπελ Ειρήνης το 1965.

Tην ίδια μέρα, τα Ηνωμένα Εθνη αποκλείουν την Ισπανία απ΄όλους τους οργανισμούς τους και ζητούν από τους ισπανούς να ανατρέψουν το Φράνκο.

1958: Η Ανω Βόλτα, μετέπειτα Μπουργκίνα Φάσο, ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Γαλλία μετατρεπόμενη σε αυτόνομη δημοκρατία εντός της Γαλλικής Κοινότητας.

1967: Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Concorde παρουσιάζεται στην Τουλούζ της Γαλλίας.

1974: Ο ανώτατος δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.

1981: Η Σφαγή στο Ελ Μοσότε: Στρατιώτες του Ελ Σαλβαδόρ σκοτώνουν περίπου 1.000 πολίτες, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

1982: Εγκαινιάζονται οι νέες εγκαταστάσεις της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

1989: Στη Βουλγαρία, σε έκτακτο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο γραμματέας Πέταρ Μλαντένοφ, δηλώνει πρόθυμος να διαγράψει τον ηγετικό ρόλο του κόμματος από το Σύνταγμα και υπόσχεται ελεύθερες εκλογές μέχρι το Μάιο του 1990.

Την ίδια μέρα, στην Ελλάδα εξαρθρώνεται η σπείρα των ισραηλινών, που είχαν κλέψει το διπλό σταυρό του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά από το Αγιο Ορος. Η χρυσοποίκιλτη θήκη με το σταυρό από τίμιο ξύλο επιστρέφει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας.

1990: Καθιερώνεται για πρώτη φορά στη Βουλή “Η ώρα του πρωθυπουργού”. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά στον Χαρίλαο Φλωράκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

1994: Ο Μπόρις Γέλτσιν διατάσσει την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία, για να καταστείλει το αυτονομιστικό κίνημα του προέδρου Ντουντάγεφ.

1997: Το Πρωτόκολλο του Κιότο: Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στο Κιότο της Ιαπωνίας, υπογράφεται συνθήκη, η οποία προβλέπει μείωση κατά μέσο όρο 5,2% της εκπομπής ρύπων, για τις ανεπτυγμένες χώρες από τα επίπεδα του 1990, για τα χρόνια 2008 – 2012.

2001: Η Κίνα γίνεται δεκτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μετά από 15 έτη εκτενών διαπραγματεύσεων.

Σαν σήμερα το 1475 γεννήθηκε ο Πάπας της Ρώμης, Λέων 10ος, κατά κόσμο Ιωάννης των Μεδίκων, το 1803 ο γάλλος συνθέτης, Εκτόρ Μπερλιόζ (Φανταστική Συμφωνία), το 1843 ο γερμανός μικροβιολόγος, Ρόμπερτ Κοχ, που ανακάλυψε το βάκιλο της φυματίωσης και της χολέρας, το 1912 ο ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός, Κάρλο Πόντι, το 1922 ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, το 1930 ο γάλλος ηθοποιός, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, το 1948 ο συνθέτης, Σταμάτης Σπανουδάκης και το 1950 η Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

Την ίδια μέρα το 1282 πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μιχαήλ 8ος Παλαιολόγος, το 1952 ο πρόεδρος και εκ των ιδρυτών του Ολυμπιακού, Μιχάλης Μανούσκος και το 1964 η αυστριακή συνθέτρια και κοσμική κυρία της Βιέννης, Αλμα Μαρία Σίντλερ Μάλερ. Παντρεύτηκε κατά σειρά τον Γκούσταβ Μάλερ, τον Βάλτερ Γκρόπιους και τον Φραντς Βέρφελ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις