Τι έγινσε σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο; Το 1919 η Βουλγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Νεϊγύ, η οποία, μεταξύ άλλων, καθορίζει την πολεμική αποζημίωση και αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας.
Το 1999, ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 94 κιλών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην ίδια κατηγορία, ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά ένα αργυρό κι ένα χάλκινο μετάλλιο.
1095: Ο Πάπας Ουρβανός Β’ κηρύσσει την Πρώτη Σταυροφορία στη Σύνοδο του Κλερμόν στη Γαλλία.
1826: Ο άγγλος φαρμακοποιός Τζον Γουόκερ εφευρίσκει τα σπίρτα.
1895: Ο σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ υπογράφει τη διαθήκη του, με την οποία αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας του για την απονομή ετήσιων επιστημονικών βραβείων που θα φέρουν το επώνυμό του στη Φυσική, τη Χημεία, τη Φυσιολογία-Ιατρική, τη Λογοτεχνία και την Ειρήνη.
1900: Μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός ανακαλύπτεται στα Κύθηρα, που χρονολογείται στα 300 π.Χ.
1912: Η Αλβανία παρουσιάζει τη νέα σημαία της, το δικέφαλο αετό του Βυζαντίου σε φόντο κόκκινο.
1914: Καταστροφικός σεισμός συγκλονίζει τη Λευκάδα με 16 νεκρούς. Ακολουθεί τσουνάμι.
1919: Η Βουλγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Νεϊγύ, η οποία, μεταξύ άλλων, καθορίζει την πολεμική αποζημίωση και αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας.
1922: Καταργείται η ελληνική αρμοστεία στην Κωνσταντινούπολη και ανταλλάσσονται οι πληθυσμοί Μικράς Ασίας και Μακεδονίας.
1929: Ιδρύεται ειδικό σώμα καταδίωξης ληστών στη Χωροφυλακή.
1940: Η «Σιδηρά Φρουρά» του ρουμάνου φασίστα ηγέτη Ιον Αντονέσκου εκτελεί 60 συνεργάτες του εξόριστου βασιλιά Καρόλου Β’.
1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι γάλλοι ναυτικοί διοικητές διατάσσονται να βυθίσουν τα πλοία τους και όλοι συμμορφώνονται. Η διαταγή δίνεται, καθώς ο γερμανικός στρατός, ο οποίος είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Γαλλίας, μπαίνει στην Τουλόν. Συνολικά βυθίζονται 10 καταδρομικά, 28 αντιτορπιλικά και 14 υποβρύχια.
1958: Οι σοβιετικοί ζητούν με τελεσίγραφο τον τερματισμό της τετραμερούς κατοχής του Βερολίνου.
1992: 170 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται κατά τη διάρκεια αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, για την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Πέρες στη Βενεζουέλα. Επικεφαλής των πραξικοπηματιών είναι ο Ούγο Τσάβες.
1999: Ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 94 κιλών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην ίδια κατηγορία, ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά ένα αργυρό κι ένα χάλκινο μετάλλιο.
2005: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμιένης, στη Βόρεια Γαλλία, ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ πραγματοποιεί την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου.
Σαν σήμερα το 1701 γεννήθηκε ο σουηδός αστρονόμος και εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας, Άντερς Κέλσιους, το 1928 ο ηθοποιός, Αλέκος Αλεξανδράκης, το 1940 ο κινεζικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε, Μπρους Λι, το 1942 γεννήθηκαν ο αμερικανός ρόκερ, Τζίμι Χέντριξ και ο ισπανός σχεδιαστής υποδημάτων, γνωστός για τις γόβες – στιλέτο, Μανόλο Μπλάνικ, το 1951 η αμερικανίδα σκηνοθέτιδα του κινηματογράφου, Κάθριν Μπίγκελο και το 1960 η ουκρανή πολιτικός και πρωθυπουργός, Γιούλια Τιμοσένκο.
Την ίδια μέρα το 8 π.Χ. πέθανε ο κορυφαίος ρωμαίος λυρικός ποιητής Κουίντος Οράτιος Φλάκος, γνωστότερος ως Οράτιος («Ωδές»), το 1895 ο γάλλος συγγραφέας, Αλέξανδρος Δουμάς ο υιός και το 1953 ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Ευγένιος Ο’ Νιλ(«Πόθοι κάτω από τις λεύκες», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα»).