Site icon NewsIT
06:03 | 31.12.22

Σαν σήμερα 31 Δεκεμβρίου παραιτείται ο Γιέλτσιν και ονομάζει υπηρεσιακό πρόεδρο το Βλαντιμίρ Πούτιν

Σαν σήμερα 31 Δεκεμβρίου παραιτείται ο Γιέλτσιν και ονομάζει υπηρεσιακό πρόεδρο το Βλαντιμίρ Πούτιν
Newsit Newsroom

Τι έγινε σαν σήμερα 31 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα και τον κόσμο; Το 1923, ο ήχος του Μπιγκ Μπεν εκπέμπεται για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο του BBC. Το 1991, η Κόκκινη Σημαία, που κυμάτιζε για πάνω από εβδομήντα χρόνια στο Κρεμλίνο, κατεβαίνει και αντικαθίσταται από την τρίχρωμη σημαία της Ρωσίας. Η ΕΣΣΔ παύει και τυπικά να υπάρχει.

535: Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος ολοκληρώνει την κατάκτηση της Σικελίας, εκδιώκοντας τη φρουρά των Οστρογότθων στις Συρακούσες.

1492: Απελαύνονται από τη Σικελία 100.000 Εβραίοι.

1600: Ιδρύεται η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.

1775: Διεξάγεται η μάχη του Κεμπέκ στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επανάστασης, μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των βρετανών υπερασπιστών της πόλης. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ήττα του πολέμου για τους αμερικανούς, καθώς οι βρετανικές δυνάμεις τους απωθούν.

1781: Ιδρύεται η πρώτη αμερικάνικη τράπεζα, η “Bank of North America”.

1790: Κυκλοφορεί στη Βιέννη, η πρώτη ελληνική εφημερίδα με τον τίτλο “Εφημερίς”, των δύο πρωτοπόρων ελλήνων τυπογράφων Πούλιου και Γεωργίου Μαρκίδη-Πούλιου.

1808: Ο γάλλος χημικός Louis Gay-Lussac διατυπώνει το νόμο για τα αέρια, που φέρει το όνομά του.

1822: Λήγει η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιουταχή, με σημαντικές απώλειες του εχθρού σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

1836: Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα εκπαιδευτήριο αρχιτεκτόνων, με την ονομασία “Σχολή των Τεχνών”.

“Εις το διάστημα των ωρών της αναπαύσεως και των ημερών της διακοπής οι μαθηταί επιδίδονται υπό την επίβλεψιν των διδασκάλων εις γυμναστικάς και άλλας ασκήσεις” ορίζει το Βασιλικό Διάταγμα “περί του κανονισμού των Ελληνικών Σχολείων και Γυμνασίων”.

1841: Η Αλαμπάμα γίνεται η πρώτη αμερικανική πολιτεία που αναγνωρίζει το επάγγελμα του οδοντιάτρου.

1857: Η βασίλισσα Βικτωρία επιλέγει την Οτάβα για πρωτεύουσα της αποικίας (“Κτήσης”) του Καναδά.

1879: Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει σε δρόμο του Νιού Τζέρσεϊ, τον πρώτο λαμπτήρα πυρακτώσεως.

1911: Οι βενιζελικοί Χανίων και Σφακίων προσχωρούν στο επαναστατικό κίνημα για την απελευθέρωση της Κρήτης.

1923: Ο ήχος του Μπιγκ Μπεν εκπέμπεται για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο του BBC.

1929: Εξήντα εννιά παιδιά, μεταξύ των οποίων και βρέφη, σκοτώνονται στο Πέισλι της Σκοτίας, όταν ξεσπά πανικός σ’ έναν κινηματογράφο, όπου παρακολουθούσαν παιδική παράσταση.

1944: Ο 22χρονος Ιάννης Ξενάκης τραυματίζεται από θραύσμα όλμου στο πρόσωπο κατά τα Δεκεμβριανά. Το θραύσμα του παραμορφώνει το πρόσωπο, καταστρέφοντάς του το αριστερό μάτι.

Την ίδια μέρα, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός αναλαμβάνει καθήκοντα αντιβασιλέα.

Την ίδια μέρα, η σοβιετοκρατούμενη Ουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.

1946: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν κηρύσσει κι επισήμως το τέλος όλων των εχθροπραξιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1952: Με την υπ’ αριθμόν 14374 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίζεται ο Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΣΑΣ) ως επίσημο σωματείο. Το 1971 θα μετονομαστεί σε ΣΑΤ και στις 17 Απριλίου 1981 σε ΠΣΑΤ.

1957: Ανακαλύπτεται στην Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Ακόμη, ανακαλύπτεται πτέρυγα του ανακτόρου του Νέστορα, ηλικίας 3.000 ετών.

1958: Στην Κούβα οι ενωμένες δυνάμεις του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και του Καμίλο Σιενφουέγος επιτίθενται στη Σάντα Κλάρα. Μέχρι το απόγευμα, η πόλη περιέρχεται στην κατοχή των ανταρτών. Αυτή η νίκη για τα στρατεύματα του Κάστρο θεωρείται η πιο αποφαστιστική στιγμή της Κουβανικής Επανάστασης, καθώς μετά από αυτό το γεγονός, ο Μπατίστα θα εγκαταλείψει την Κούβα σε λιγότερο από 12 ώρες.

1961: Επίσημη λήξη του Σχεδίου Μάρσαλ.

1968: Το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο, ένα “Τουπόλεφ 144”, κάνει την παρθενική του πτήση.

1970: Ο πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε εθνικοποιεί τα ανθρακωρυχεία της χώρας.

1987: Αφαιρείται ένα δευτερόλεπτο από το έτος 1987 για να εξομαλυνθεί μία από τις εγγενείς ανωμαλίες του Γρηγοριανού Ημερολογίου.

1989: Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, ιδιοκτησίας Μίνωα Κυριακού, ξεκινά τις εκπομπές του. Ο ΑΝΤΕΝΝΑ TV είναι το δεύτερο ιδιωτικό κανάλι που εκπέμπει τηλεοπτικό πρόγραμμα.

1991: Η Κόκκινη Σημαία, που κυμάτιζε για πάνω από εβδομήντα χρόνια στο Κρεμλίνο, κατεβαίνει και αντικαθίσταται από την τρίχρωμη σημαία της Ρωσίας. Η ΕΣΣΔ παύει και τυπικά να υπάρχει.

1992: Η Τσεχοσλοβακία περνά τις τελευταίες ώρες της ως ενιαίο κράτος. Από την 1 Ιανουαρίου 1993 η Ευρώπη θα αποκτήσει δυο νέα κράτη: την Τσεχία και τη Σλοβακία.

1994: Υπογράφεται τετράμηνη συμφωνία εκεχειρίας στη Βοσνία, ενώ συμπληρώνονται χίλιες μέρες πολιορκίας του Σαράγεβο.

1997: Η Microsoft αγοράζει την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Hotmail.

1998: Καταργείται με νόμο η ειδικότητα του ασυρματιστή (μαρκόνη) του Εμπορικού Ναυτικού.

1999: Ο Μπόρις Γιέλτσιν, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ρωσίας, παραιτείται και ονομάζει υπηρεσιακό πρόεδρο το Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τελευταία ημέρα που χρησιμοποιείται η άσπρη μπάλα στην Α1 Κατηγορία Ανδρών στο βόλεϊ. Από τη νέα χρονιά, η μπάλα θα έχει κίτρινες και μπλε ρίγες.

2004: Δολοφονείται έξω από την οικία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Κηφισιά ο ειδικός φρουρός, Χαράλαμπος Αμανατίδης.

2005: Η ελληνική υπηρεσία του BBC παύει να υφίσταται.

2008: Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ζητούν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνητικό το Ισραήλ. Περισσότεροι από 370 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, στους 1700 οι τραυματίες.

Σαν σήμερα το 1869 γεννήθηκε ο γάλλος ζωγράφος και γλύπτης, Ανρί Ματίς, κυριότερος εκπρόσωπος του Φοβισμού, το 1880 γεννήθηκαν ο πρωτοπόρος παιδαγωγός, Αλέξανδρος Δελμούζος και ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Τζωρτζ Μάρσαλ, το 1923 ο σκηνοθέτης, Γιάννης Δαλιανίδης, το 1931 ο ηθοποιός, Κώστας Βουτσάς, το 1937 ο αμερικανός ηθοποιός, Άντονι Χόπκινς, το 1941 ο σκωτσέζος προπονητής ποδοσφαίρου, Άλεξ Φέργκιουσον και το 1963 ο ηθοποιός, Πέτρος Φιλιππίδης.

Την ίδια μέρα το 1882 πέθανε ο γάλλος πολιτικός και φιλέλληνας, Λέων Γαμβέτας (Λεόν Γκαμπετά), το 1905 ο ρώσος φυσικός, από τους εφευρέτες του ραδιοφώνου, Αλέξανδρος Ποπόφ και το 1936 ο ισπανός φιλόσοφος και ποιητής, Μιγκέλ Ντε Ουναμούνο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version