Κόσμος

Σαν σήμερα 6 Νοεμβρίου η Ελλάδα υπέγραψε στη Μαδρίτη τη Συνθήκη του Σένγκεν

Τι έγινε σαν σήμερα, 6 βΝοεμβρίου; Το 1913, στην Ινδία, βρετανικά στρατεύματα συλλαμβάνουν το Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Κινήματος Παθητικής Αντίστασης, καθώς οδηγεί μια διαδήλωση Ινδών ανθρακωρύχων στην Νότια Αφρική.

Το 1983, ο Τουργκούτ Οζάλ κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία με το κόμμα της “Μητέρας Πατρίδας” και γίνεται πρωθυπουργός.

355: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’ δίνει τον τίτλο του Καίσαρα στον ανηψιό του Ιουλιανό, τον μετέπειτα Παραβάτη.

1860: Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1901: Έλληνες φοιτητές διαμαρτύρονται για τη μετάφραση του Ευαγγελίου. Πυρπολούνται εφημερίδες. Θα προκληθεί μεγάλη κρίση.

1903: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την ανεξαρτησία του Παναμά.

1913: Στην Ινδία, βρετανικά στρατεύματα συλλαμβάνουν το Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Κινήματος Παθητικής Αντίστασης, καθώς οδηγεί μια διαδήλωση Ινδών ανθρακωρύχων στην Νότια Αφρική.

1917: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λήγει η τρίτη μάχη του Υπρ, όταν οι Καναδοί και οι Αυστραλοί κυριεύουν το Πασεντάλε. Καταφέρνουν να προχωρήσουν μόνο 8 χλμ σε τρεις μήνες, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 240.000.

1928: Εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Χέρμπερτ Χούβερ.

1932: Εκλογές στη Γερμανία. Οι Εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ παραμένουν πρώτο κόμμα στο Ράιχσταχ με το 33,1% των ψήφων και 196 έδρες, παρότι υφίστανται απώλειες.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Σοβιετικοί επανακτούν το Κίεβο, σχεδόν μετά από δυο χρόνια γερμανικής κατοχής.

1956: Κρίση του Σουέζ: Βρετανοί και Γάλλοι, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών τερματίζουν την εκστρατεία στην Αίγυπτο.

1958: Εγκαινιάζεται το Διυλιστήριο πετρελαίου στον Ασπρόπυργο.

1960: Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την τσεχοσλοβακική Σπάρτακ Χράντετς και χάνει με 1-0.

1964: Με απόφαση της Βουλής, στην οποία πλειοψηφεί η Ένωση Κέντρου, τερματίζεται το μετεμφυλιακό καθεστώς. Καταργούνται το Γ’ Ψήφισμα, οι εξορίες και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.

1978: Ο Σάχης ελέγχει το στρατό στην Περσία, ύστερα από εξέγερση δύο ημερών. Ο Χομεϊνί από το Παρίσι καλεί το λαό σε εξέγερση.

1983: Ο Τουργκούτ Οζάλ κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία με το κόμμα της “Μητέρας Πατρίδας” και γίνεται πρωθυπουργός.

1985: Επανεκλέγεται ηγέτης της Πολωνίας ο στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι.

Την ίδια μέρα, ο αμερικανικός τύπος αποκαλύπτει το σκάνδαλο Irangate. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν επέτρεψε την αποστολή όπλων στο Ιράν, παρά την απαγόρευση.

1987: Το κλαμπ «Ρόδον», πρώην κινηματογράφος επί της οδού Μάρνη, ανοίγει τις πύλες του για τους φίλους του ροκ. Θα κλείσει το Μάιο του 2005, λόγω ιδιόχρησης.

1992: Η Ελλάδα υπογράφει στη Μαδρίτη τη Συνθήκη του Σένγκεν.

1999: Διενεργείται δημοψήφισμα στην Αυστραλία με το ερώτημα να γίνει ή όχι η χώρα Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι Αυστραλοί αρνούνται την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και με ποσοστό 55% περίπου αποφασίζουν τη συνέχεια του ισχύοντος πολιτειακού καθεστώτος, επιλέγοντας να διατηρήσουν την βρετανίδα μονάρχη ως αρχηγό του κράτους.

Σαν σήμερα το 1479 γεννήθηκε η βασίλισσα της Ισπανίας, Ιωάννα Α’ της Καστίλης, το 1494 ο Οθωμανός σουλτάνος, Σουλεϊμάν Α΄ο Μεγαλοπρεπής, το 1814 ο βέλγος εφευρέτης μουσικών οργάνων, Αδόλφος Σαξ, ο οποίος εφηύρε και το σαξόφωνο, το 1946 η βραβευμένη με Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός, Σάλι Φιλντ, το 1958 η συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα και το 1970 ο αμερικανός ηθοποιός και συγγραφέας, Ίθαν Χοκ.

Την ίδια μέρα το 1835 πέθανε ο γάλλος ευγενής, ναύαρχος του γαλλικού στόλου στην περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Ανρί Ντε Ρινί (Δεριγνύ), το 1893 ο ρώσος συνθέτης, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, το 1989 η συγγραφέας, Μαρία Ιορδανίδου (Λωξάντρα) και το 2006 ο τούρκος πολιτικός που διατέλεσε πλειστάκις πρωθυπουργός της χώρας του, Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα