Τι έγινε σαν σήμερα, 6 βΝοεμβρίου; Το 1913, στην Ινδία, βρετανικά στρατεύματα συλλαμβάνουν το Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Κινήματος Παθητικής Αντίστασης, καθώς οδηγεί μια διαδήλωση Ινδών ανθρακωρύχων στην Νότια Αφρική.
Το 1983, ο Τουργκούτ Οζάλ κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία με το κόμμα της “Μητέρας Πατρίδας” και γίνεται πρωθυπουργός.
355: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’ δίνει τον τίτλο του Καίσαρα στον ανηψιό του Ιουλιανό, τον μετέπειτα Παραβάτη.
1860: Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
1901: Έλληνες φοιτητές διαμαρτύρονται για τη μετάφραση του Ευαγγελίου. Πυρπολούνται εφημερίδες. Θα προκληθεί μεγάλη κρίση.
1903: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την ανεξαρτησία του Παναμά.
1913: Στην Ινδία, βρετανικά στρατεύματα συλλαμβάνουν το Μαχάτμα Γκάντι, ηγέτη του Κινήματος Παθητικής Αντίστασης, καθώς οδηγεί μια διαδήλωση Ινδών ανθρακωρύχων στην Νότια Αφρική.
1917: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Λήγει η τρίτη μάχη του Υπρ, όταν οι Καναδοί και οι Αυστραλοί κυριεύουν το Πασεντάλε. Καταφέρνουν να προχωρήσουν μόνο 8 χλμ σε τρεις μήνες, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τις 240.000.
1928: Εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Χέρμπερτ Χούβερ.
1932: Εκλογές στη Γερμανία. Οι Εθνικοσοσιαλιστές του Χίτλερ παραμένουν πρώτο κόμμα στο Ράιχσταχ με το 33,1% των ψήφων και 196 έδρες, παρότι υφίστανται απώλειες.
1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Σοβιετικοί επανακτούν το Κίεβο, σχεδόν μετά από δυο χρόνια γερμανικής κατοχής.
1956: Κρίση του Σουέζ: Βρετανοί και Γάλλοι, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών τερματίζουν την εκστρατεία στην Αίγυπτο.
1958: Εγκαινιάζεται το Διυλιστήριο πετρελαίου στον Ασπρόπυργο.
1960: Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την τσεχοσλοβακική Σπάρτακ Χράντετς και χάνει με 1-0.
1964: Με απόφαση της Βουλής, στην οποία πλειοψηφεί η Ένωση Κέντρου, τερματίζεται το μετεμφυλιακό καθεστώς. Καταργούνται το Γ’ Ψήφισμα, οι εξορίες και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.
1978: Ο Σάχης ελέγχει το στρατό στην Περσία, ύστερα από εξέγερση δύο ημερών. Ο Χομεϊνί από το Παρίσι καλεί το λαό σε εξέγερση.
1983: Ο Τουργκούτ Οζάλ κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία με το κόμμα της “Μητέρας Πατρίδας” και γίνεται πρωθυπουργός.
1985: Επανεκλέγεται ηγέτης της Πολωνίας ο στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι.
Την ίδια μέρα, ο αμερικανικός τύπος αποκαλύπτει το σκάνδαλο Irangate. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν επέτρεψε την αποστολή όπλων στο Ιράν, παρά την απαγόρευση.
1987: Το κλαμπ «Ρόδον», πρώην κινηματογράφος επί της οδού Μάρνη, ανοίγει τις πύλες του για τους φίλους του ροκ. Θα κλείσει το Μάιο του 2005, λόγω ιδιόχρησης.
1992: Η Ελλάδα υπογράφει στη Μαδρίτη τη Συνθήκη του Σένγκεν.
1999: Διενεργείται δημοψήφισμα στην Αυστραλία με το ερώτημα να γίνει ή όχι η χώρα Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι Αυστραλοί αρνούνται την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης και με ποσοστό 55% περίπου αποφασίζουν τη συνέχεια του ισχύοντος πολιτειακού καθεστώτος, επιλέγοντας να διατηρήσουν την βρετανίδα μονάρχη ως αρχηγό του κράτους.
Σαν σήμερα το 1479 γεννήθηκε η βασίλισσα της Ισπανίας, Ιωάννα Α’ της Καστίλης, το 1494 ο Οθωμανός σουλτάνος, Σουλεϊμάν Α΄ο Μεγαλοπρεπής, το 1814 ο βέλγος εφευρέτης μουσικών οργάνων, Αδόλφος Σαξ, ο οποίος εφηύρε και το σαξόφωνο, το 1946 η βραβευμένη με Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός, Σάλι Φιλντ, το 1958 η συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα και το 1970 ο αμερικανός ηθοποιός και συγγραφέας, Ίθαν Χοκ.
Την ίδια μέρα το 1835 πέθανε ο γάλλος ευγενής, ναύαρχος του γαλλικού στόλου στην περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Ανρί Ντε Ρινί (Δεριγνύ), το 1893 ο ρώσος συνθέτης, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, το 1989 η συγγραφέας, Μαρία Ιορδανίδου (Λωξάντρα) και το 2006 ο τούρκος πολιτικός που διατέλεσε πλειστάκις πρωθυπουργός της χώρας του, Μπουλέντ Ετσεβίτ.