Σάββατο, 27 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Σάνα Μάριν: Ποια είναι η πρωθυπουργός της Φινλανδίας που έρχεται στην Αθήνα

Σάνα Μάριν: Ποια είναι η πρωθυπουργός της Φινλανδίας που έρχεται στην Αθήνα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί την Πέμπτη (28.4.2022) η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν. Θα έχει, επίσης, την πρώτη της συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, βρίσκεται στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό λόγω της επιθυμίας ένταξης της χώρας της στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας τόσο στην Ουκρανία, τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στη Σουηδία και τις απειλές που εξαπέλυσε εναντίον τους για τις προθέσεις τους σχετικά με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Φινλανδία έχει εκφράσει την επιθυμία της να ευθυγραμμιστεί πλήρως με το ΝΑΤΟ ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Σάνα Μάριν να έχει δηλώσει πρόσφατα ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει κανείς εγγυήσεις ασφαλείας εκτός του πλαισίου της κοινής άμυνας και αποτροπής όπως εγγυάται το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» ενώ είχε προειδοποιήσει ότι «η διαφορά ανάμεσα σε εταίρο και μέλος είναι σαφής και θα παραμείνει».

Άλλωστε, τον τελευταίο καιρό υπάρχει ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Φινλανδίας. Στις αρχές Απριλίου είχε σημάνει συναγερμός στις υπηρεσίες παρακολούθησης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικού πολέμου της χώρας, μετά τις απειλές της Ρωσίας για ενδεχόμενο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως φαίνεται, η ίδια βρίσκεται μπροστά σε ένα… ραντεβού με την ιστορία, εφόσον η Φινλανδία (και η Σουηδία) υποβάλλει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ και δεν παραμείνει απλά μια χώρα – συνεργάτης της Συμμαχίας.

Ποια είναι η Σάνα Μάριν

Η Σάνα Μιρέλα Μάριν, όπως είναι ολόκληρο το όνομά της, είναι η 46η και νεαρότερη πρωθυπουργός της πολιτικής ιστορίας της Φινλανδίας, η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας και η δεύτερη νεαρότερη ηγέτιδα στον κόσμο, καθώς ανέλαβε την πρωθυπουργία σε ηλικία 34 ετών το 2019.

Είναι μέλος του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας από το 2015 και υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών από τις 6 Ιουνίου 2019 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2019.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως ένα «παιδί ουράνιου τόξου», καθώς μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα της και τη σύντροφό της. Ήταν επίσης το μοναδικό παιδί στην οικογένειά της και το πρώτο άτομο στην ίδια οικογένεια, που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Οι γονείς της είχαν χωρίσει, καθώς ο πατέρας αντιμετώπιζε προβλήματα αλκοολισμού αλλά και οι δύο είχαν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1985 στο Ελσίνκι. Τον Ιανουάριο 2018 απέκτησε μια κόρη, την Έμμα, με τον σύζυγό της, Μάρκους Ράικονεν, τον οποίο παντρεύτηκε τον Αύγουστο του 2020. Είναι vegetarian.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanna Marin (@sannamarin)

Η καριέρα της στην πολιτική

Η Μάριν αποφοίτησε από το Λύκειο του Πίρκαλα το 2004 και από το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε με πτυχίο στην Δημόσια Διοίκηση το 2017. Το 2006 έγινε μέλος της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και υπηρέτησε ως η πρώτη αντιπρόεδρός του από το 2010 έως το 2012.

Στις φινλανδικές δημοτικές εκλογές του 2008 κατέβηκε ως υποψήφια αλλά δεν εξελέγη. Από το 2012 είναι ενεργό μέλος στην πολιτική ζωή της Φινλανδίας. Στις εκλογές του 2012 εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε, σε ηλικία 27 ετών, και αυτό αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή στην πολιτική της καριέρα. Από το 2013 έως το 2017 ήταν προϊστάμενη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε. Το 2017 επανεξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου στην περιφέρεια του Τάμπερε ενώ ήταν μέλος του περιφερειακού συμβουλίου στο Πίρκανμαα από το 2013 έως το 2016.

Το 2014 η Μάριν εξελέγη ως δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ενώ το 2017 εκλέχθηκε ως η πρώτη αναπληρώτρια ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το 2015, σε ηλικία 30 ετών, εκλέχθηκε στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας ως βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας του Πίρκανμαα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, επανεκλέχθηκε στην ίδια θέση. Στις 6 Ιουνίου 2019, έγινε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Τον Δεκέμβριο 2019, ήταν υποψήφια με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για να διαδεχθεί τον Άντι Ρίνε στην θέση του πρωθυπουργού της Φινλανδίας. Ο Ρίνε είχε λάβει μια ευρεία κριτική για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπιζε τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η Μάριν αποτελούσε καλύτερη επιλογή από τον αντίπαλό της, Άντι Λίντμαν. Η Μάριν ηγείται της Κυβέρνησης, που δημιουργήθηκε από τον συνασπισμό πέντε κομμάτων. 12 από τους 19 υπουργούς σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο είναι γυναίκες, ενώ ο πεντακομματικός συνασπισμός παρέμεινε ο ίδιος όπως και με την Κυβέρνηση Ρίνε.

Η στιγμή που έγινε η νεότερη πρωθυπουργός της ιστορίας της Φινλανδίας

Στις 10 Δεκεμβρίου 2019, διαδέχθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο τον Άντι Ρίνε, μετά την παραίτησή του προκατόχου της λόγω μιας απεργίας όπου έγινε η αιτία να αποσυρθεί η εμπιστοσύνη της βουλής προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Πάντως η ίδια εκλέχθηκε στην θέση αυτή της πρωθυπουργού και της αρχηγίας του κόμματός της με σχετικά μικρή διαφορά (32-29), από τον αντίπαλο της, καθώς η ίδια θεωρείτο φαβορί για να αναλάβει το αξίωμα της πρωθυπουργίας.

Μια Σύνοδος Κορυφής… στα πόδια της Σάνα Μάριν!

Η ίδια ηγείται ενός πεντακομματικού συνασπισμού, όπου στα χρονικά και τα πέντε κόμματα έχουν ηγέτη γυναίκα, η ίδια αναμένεται να διορίσει ως υπουργό οικονομικών την επικεφαλής του κεντρώου κόμματος, ενώ η επικεφαλής των πρασίνων θα αναλάβει το υπουργείο εσωτερικών, η επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας και η αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας και η νεότερη πρωθυπουργός στην παγκόσμια ιστορία, σπάζοντας τα ρεκόρ και άλλων ηγετών όπως της Τζασίντα Άρντερν, σε ηλικία 38 ετών, όπου έγινε πρωθυπουργός στην Νέα Ζηλανδία, του Ουκρανού πρωθυπουργού Αλέξι Χόντσαρουκ σε ηλικία 35 ετών και στην Εσθονία του Τάαβι Ρούιβας σε ηλικία 35 ετών.

Οι στιγμές της που δίχασαν

Τον Οκτώβριο του 2020, η Σάνα Μάριν φωτογραφήθηκε για το φινλανδικό περιοδικό Trendi και σε μια από τις φωτογραφίες φορούσε ένα μπλέιζερ σακάκι χωρίς τίποτα από κάτω. Προκάλεσε μεγάλη δημόσια διαμάχη, με τους επικριτές να την κατηγορούν ότι υποτιμά το αξίωμά της ενώ άλλοι την υπερασπίστηκαν και κατηγορούσαν τους επικριτές για σεξισμό.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Trendi & Lily (@trendimag)

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Trendi & Lily (@trendimag)

Στις 25 Μαΐου 2021, τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης την έβαλαν στο στόχαστρο, ανέφεραν ότι η ίδια και η οικογένειά της χρησιμοποιούσαν περίπου 300 ευρώ το μήνα από τους δημόσιους πόρους για ψώνια και τρόφιμα ως μέρος των αφορολόγητων παροχών στέγασης του πρωθυπουργού.

Η νομιμότητα της ρύθμισης αμφισβητήθηκε στη Φινλανδία, καθώς τα επιδόματα στέγασης δεν περιλαμβάνουν ρητά διατάξεις για τρόφιμα. Αργότερα, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ξόδευε 850 ευρώ το μήνα. Η Σάνα Μάριν είχε χρησιμοποιήσει περίπου 14.000€ για το δικό της φαγητό, που ήταν πάνω από το όριο των 2.500€, με την ίδια να ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε το όριο.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Μακρής / Με πληροφορίες από Wikipedia / Φωτογραφίες: Instagram, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις