Κόσμος

Σανγκάη: Σε σκληρό lockdown χωρίς τρόφιμα και φάρμακα – Εξουθενωμένοι και απογοητευμένοι οι πολίτες

Το καθολικό lockdown στην πόλη της Σανγκάης ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου. Παρά τους σκληρούς περιορισμούς, καταγράφονται νέα κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που προκαλεί μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και εγείρει  αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης της Κίνας

Η Σανγκάη, η πόλη που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού έως τώρα στην Κίνα, ανακοίνωσε ότι την 22η Απριλίου 12 πολίτες πέθαναν από COVID-19, ενώ καταγράφηκαν 20.634 ασυμπτωματικά περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα, από 15.698 μία ημέρα νωρίτερα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με συμπτώματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανήλθε στα 2.736 χθες από 1.931 προχθές 21η Απριλίου.

Αν και στα συγκροτήματα κατοικιών της Σανγκάη που τελούν υπό αποκλεισμό συνεχίζει να επικρατεί απογοήτευση, τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει νέα χαλάρωση έως ότου μηδενιστούν τα νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές καραντίνας. «Όσο πιο κρίσιμη γίνεται η περίοδος, τόσο περισσότερο χρειάζεται να σφίξουμε τα δόντια και να συγκεντρώσουμε τη δύναμή μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Σανγκάης Γκονγκ Τζενγκ στο επίσημο κανάλι των τοπικών αρχών στο WeChat.

Το καθολικό lockdown στην πόλη της Σανγκάης ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, αν και πολλοί κάτοικοι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για πολύ περισσότερο. Αλλά παρόλο που έχουν βρεθεί σε καθεστώς περιορισμού για περισσότερο από 30 ημέρες, ορισμένα συγκροτήματα κατοικιών καταγράφουν νέα κρούσματα, εγείροντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης της Κίνας.

«Είναι μεγάλο διάστημα και, πράγματι, έχει δύο επιπτώσεις στην ψυχική υγεία: ο κόσμος είναι εξουθενωμένος και αποθαρρυμένος», δήλωσε η Τζάγια Ντάντας, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στη σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν της Αυστραλίας, η οποία παρακολουθεί την έξαρση στη Σανγκάη.

Δείτε φωτογραφίες:

Εικόνες απελπισίας 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία των Αρχών της Σανγκάης, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός των περιοχών καραντίνας διαμορφώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή σε 218 από 250 μια ημέρα νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, στα social media υπάρχουν χρήστες που προσπαθούν να παρακάμψουν τη λογοκρισία για να αναρτήσουν εξάλεπτο βίντεο με τίτλο «Η Φωνή του Απριλίου», στο οποίο ακούγονται φωνές που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της έξαρσης στη Σανγκάη.

Στο βίντεο, που περιλαμβάνει εικόνες από τους σιωπηλούς ουρανοξύστες της Σανγκάης, ακούγονται κάτοικοι που παραπονιούνται για την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων καθώς και την αυστηρή πολιτική των αρχών της πόλης. Όλες οι παραπομπές στο βίντεο αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα Weibo έως σήμερα το πρωί, αν και ορισμένα σχόλια που επικρίνουν τη λογοκρισία κατάφεραν να επιβιώσουν.

«Μπορώ μόνο να πω ότι εάν δεν θες καν να ακούσεις μόνο λίγες πραγματικές φωνές, τότε είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό», ανέφερε ένας χρήστης.

Δείτε βίντεο από την Σανγκάη:

Απρόβλεπτη η εμφάνιση νέων στελεχών κορονοϊού

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Κίνα δεν διαθέτει ακόμα δικά της εμβόλια mRNA, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού με ενισχυτική δόση, και έχει επιλέξει να μην εισάγει αυτά που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από το κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ειδικοί σε θέματα υγείας στην πόλη Τζιλίν, στη βορειοανατολική Κίνα, εκεί όπου εντοπίζεται μια ακόμα έξαρση του κορονοϊού, δήλωσαν ότι τα κινεζικά εμβόλια είναι έως τώρα αποτελεσματικά αν και παραμένει απρόβλεπτη η εμφάνιση νέων στελεχών COVID-19. Όπως ανέφεραν «τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά για να υποδηλώσουν τη δημόσια σημασία της στρατηγικής για πλήρη και ενισχυτικό εμβολιασμό, ειδικά για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα