Αμερικανός πολίτης καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης στη Σαουδική Αραβία. Αιτία ήταν οι αναρτήσεις του στο Twitter, οι οποίες επέκριναν το καθεστώς, με τον γιο του να καταγγέλλει σήμερα (19.10.2022) τα «βασανιστήρια» στα οποία υποβάλλεται ο πατέρας του.
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν χθες ότι ο Σάαντ Ιμπραχίμ Αλμάντι, ένας 72χρονος Αμερικανός πολίτης με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε 16 χρόνια κάθειρξη για αναρτήσεις του, σε μια χώρα διαβόητη για την καταστολή των αντιφρονούντων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ένας ηλικιωμένος Αμερικανός πολίτης βασανίζεται και κρατείται λόγω των tweets του», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αλμάντι. «Οι Σαουδάραβες είναι εγκληματίες, όχι ο πατέρας μου. Αυτές οι δολοπλοκίες γίνονται από εγκληματίες. Ο πατέρας μου απλώς ανήρτησε μετριοπαθή tweets για τη φορολογία», πρόσθεσε.
Ο Ιμπραχίμ Αλμάντι έδωσε στο AFP κατάλογο με τις αναρτήσεις του πατέρα του, οι οποίες, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, χρησιμοποιήθηκαν ως αποδείξεις εναντίον του.
Οι αναρτήσεις που τον οδήγησαν στην φυλακή
Οι αναρτήσεις σχετίζονται κυρίως με την αύξηση της φορολογίας, διάφορα αμφιλεγόμενα έργα κατεδάφισης στη Σαουδική Αραβία, την ανικανότητα της χώρας να εμποδίσει τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι από τη γειτονική Υεμένη ή ακόμη και τη «θυσία» του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες στην Κωνσταντινούπολη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Σάαντ Ιμπραχίμ Αλμάντι συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2021 μόλις έφτασε στη Σαουδική Αραβία για μια επίσκεψη δύο εβδομάδων, σύμφωνα με τον γιο του, ο οποίος δημοσιοποίησε την υπόθεσή του αυτή την εβδομάδα, επικρίνοντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν έχει αντιδράσει.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι εκφράζει «τις ανησυχίες του συνεχώς και με έντονο τρόπο σε υψηλό επίπεδο στη σαουδαραβική κυβέρνηση», εκτιμώντας ότι «δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται ποτέ η άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης».
Η υπόθεση αυτή κινδυνεύει να οξύνει την ένταση μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον, στρατηγικών εταίρων, οι οποίοι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αντιπαράθεση μετά την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, να μειώσουν την παραγωγή για να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές του πετρελαίου.