Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στον Λίβανο για διαβουλεύσεις και ζήτησε από τον Λιβανέζο πρεσβευτή στο σουνιτικό βασίλειο να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Το Ριάντ επέβαλε επίσης γενική απαγόρευση σε όλες τις εισαγωγές από τον Λίβανο.Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση σχολίων του υπουργού Πληροφοριών του Λιβάνου Ζορζ Κορνταχί, σχόλια επικιριτικά για την υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη.
Σε δηλώσεις του σε μια διαδικτυακή εκπομπή που συνεργάζεται με το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο Κορνταχί, ο οποίος διορίστηκε υπουργός στην κυβέρνηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο, είπε ότι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχοι του Ιράν, υπερασπίζονται τους εαυτούς τους και χαρακτήρισε τον πόλεμο «ανώφελο».
Η συνέντευξη, η οποία ο Κορνταχί είπε ότι ηχογραφήθηκε στις 5 Αυγούστου, από τότε που ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη, άρχισε να προκαλεί νέες εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις του Λιβάνου με αραβικά κράτη του Κόλπου.
Επιδιώκοντας να αποτρέψει διπλωματικές συνέπειες, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι η συνέντευξη ηχογραφήθηκε περισσότερο από ένα μήνα πριν τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του και ότι αυτή απηχεί μια προσωπική άποψη που δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση.
Ο Μικάτι ελπίζει να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με τα αραβικά κράτη του Κόλπου, οι οποίες είναι τεταμένες εδώ και χρόνια λόγω της επιρροής που ασκεί στη Βηρυτό η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ο Λίβανος, πρόσθεσε ο Μικάτι, είναι πρόθυμος να έχει καλύτερες σχέσεις με αραβικά κράτη.
Ωστόσο, την Τετάρτη η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τους Λιβανέζους πρέσβεις στις χώρες τους για να διαμαρτυρηθούν για τις δηλώσεις του υπουργού.
«Ο έλεγχος που ασκεί η τρομοκρατική Χεζμπολάχ στη λήψη αποφάσεων του λιβανέζικου κράτους έκανε τον Λίβανο μια αρένα για εφαρμογή σχεδίων για χώρες που δεν επιθυμούν το καλό του Λιβάνου και του λαού του», ανέφερε η ανακοίνωσε που μεταδόθηκε από το SPA.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την κυβέρνηση του Λιβάνου για την απέλαση του πρεσβευτή της ή την απαγόρευση εισαγωγών.
Τον Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από τον Λίβανο, με την αιτιολογία μιας αύξησης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.
Η απαγόρευση επιδείνωσε περαιτέρω την οικονομία του Λιβάνου, που βρίσκεται ήδη στη δίνη μιας από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις της σύγχρονης εποχής του.