Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Σαουδική Αραβία – Κατάρ: Ιστορική αγκαλιά Σαλμάν με αλ Θάνι (pics, vid)

Σαουδική Αραβία – Κατάρ: Ιστορική αγκαλιά Σαλμάν με αλ Θάνι (pics, vid)

Οι χώρες του Κόλπου εδώ και καιρό δεν τα είχαν… καλά με το Κατάρ. Τώρα, όμως, τα πράγματα αλλάζουν. Και η φωτογραφία (ιστορική) με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας να αγκαλιάζει τον εμίρη του Κατάρ, το αποδεικνύει.

Στη Σαουδική Αραβία έγινε σήμερα (05.01.2021) μια σύνοδος κορυφής επικεντρωμένη στον τερματισμό της μακροχρόνιας διένεξης με το Κατάρ, η οποία έχει διαλύσει την ενότητα του Κόλπου σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν.

Ο (de facto) ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της ιστορικής πόλης αλ-Ούλα τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι. Οι δυο άνδρες, φορώντας τις μάσκες τους, αγκαλιάστηκαν μπροστά στη σκάλα του αεροπλάνου, σε ένα ιστορικό καρέ.

Πριν από τη συνάντηση, το Κουβέιτ ανακοίνωσε πως η Σαουδική Αραβία, η οποία μαζί με τους συμμάχους της επέβαλαν μποϊκοτάζ στην Ντόχα στα μέσα του 2017, θα ανοίξει και πάλι τον εναέριο χώρο της και τα σύνορά της για το Κατάρ. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο συμφωνίας, η οποία (όπως αποκάλυψε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος) θα υπογραφεί παρουσία του Τζάρεντ Κούσνερ, συμβούλου και γαμπρού του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλοι ηγέτες του Κόλπου είχαν φθάσει νωρίτερα στην Αλ-Ούλα.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος είχαν διακόψει τις διπλωματικές και τις εμπορικές σχέσεις τους με το Κατάρ, όπως και τα ταξίδια προς και από τη χώρα, κατηγορώντας την Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, κάτι που η τελευταία αρνείται.

Συμφωνία με υπογραφή… Τραμπ

Η αποκατάσταση των σχέσεων είναι η τελευταία μιας σειράς συμφωνιών που επεδίωξε η Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή (οι άλλες αφορούν το Ισραήλ και αραβικά κράτη) με στόχο να οικοδομηθεί ένα ενωμένο μέτωπο εναντίον του Ιράν.

Ενώ το Ριάντ κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να άρει το εμπάργκο, τα άλλα τρία κράτη δεν έχουν σχολιάσει το θέμα. Όμως ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως «αποτελεί προσδοκία μας» να συμμετάσχουν και αυτά. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που διαφαίνεται, το Κατάρ θα αναστείλει αγωγές που σχετίζονται με το μποϊκοτάζ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν πως η Σαουδική Αραβία πιέζει απρόθυμους συμμάχους της να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας για να δείξει στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι το Ριάντ είναι ανοικτό στον διάλογο. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως θα ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή με το βασίλειο (εν αντιθέσει με τον Τραμπ) όσον αφορά τις επιδόσεις του τελευταίου στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο στην Υεμένη.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, από τη μια, και το Κατάρ, από την άλλη, επιδιώκουν αντίθετους στόχους στη Λιβύη και στο θέμα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Και τα τρία κράτη είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

H διακήρυξη της Αλ-Ούλα

Μετά την υποδοχή και στην ιστορική φωτογραφία, οι έξι αραβικές χώρες του Κόλπου υπέγραψαν μια συμφωνία «αλληλεγγύης και σταθερότητας», όπως ανακοίνωσε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου κορυφής.

«Οι προσπάθειες (του Κουβέιτ και των ΗΠΑ) μας βοήθησαν να επιτύχουμε συμφωνία για τη διακήρυξη της Αλ-Ούλα που θα υπογραφεί σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής, όπου βεβαιώνουμε την αλληλεγγύη και τη σταθερότητα στον Κόλπο», υπογράμμισε.

«Έχουμε σήμερα επειγόντως ανάγκη να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να δώσουμε ώθηση στην περιφέρειά μας και για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας περιβάλλουν, ιδιαίτερα τις απειλές που δημιουργούνται από το πυρηνικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του ιρανικού καθεστώτος και από τα σχέδιά του για σαμποτάζ και καταστροφή», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες των έξι χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου υπέγραψαν στη συνέχεια δύο έγγραφα: τη διακήρυξη της Αλ-Ούλα, όπου διεξάγεται η σύνοδος κoρυφής στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, και ένα τελικό ανακοινωθέν.

Το περιεχόμενό τους δεν δημοσιοποιήθηκε αμέσως.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις