Πέμπτη, 18 Ιουλ.
38oC Αθήνα

Σαουδική Αραβία: Πάνω από 100 εκτελέσεις έχουν σημειωθεί από τις αρχές του 2024

Σαουδική Αραβία: Πάνω από 100 εκτελέσεις έχουν σημειωθεί από τις αρχές του 2024
iStock

Το αυστηρό καθεστώς στη Σαουδική Αραβία, επιμένει να επιβάλλει την ποινή της εκτέλεσης, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα κράτη του κόσμου έχει καταργηθεί. Έρευνα έδειξε ότι πάνω από 100 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2024.

Ένας Σαουδάραβας και ένας Πακιστανός, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο για εμπόριο ναρκωτικών, εκτελέστηκαν σήμερα Πέμπτη (18.07.2024) στη Σαουδική Αραβία, με τον αριθμό των εκτελέσεων από τις αρχές του έτους να έχει ανεβεί πλέον στις 106, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών στο Ριάντ.

Οι σαουδαραβικές αρχές επανέλαβαν τις εκτελέσεις των καταδικασθέντων σε θάνατο εμπόρων ναρκωτικών, στα τέλη του 2022, έπειτα από μια διακοπή σχεδόν 3 ετών.

Συνολικά, επτά διακινητές έχουν εκτελεστεί από τις αρχές του έτους, την ώρα που το 2023, το σύνολο των εκτελεσθέντων είχε ανέλθει σε 170 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 33 για εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία.

Τη Δευτέρα, ο οργανισμός European-Saudi Organisation for Human Rights (ESOHR), με έδρα το Βερολίνο, ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία για την κατάργηση της θανατικής ποινής, κατήγγειλε το γεγονός ότι το βασίλειο προχωρά σε «μία εκτέλεση σχεδόν κάθε δύο ημέρες».

«Εκατό εκτελέσεις σε 196 ημέρες καταδεικνύουν την επιμονή της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας να καταφεύγει συχνά στη θανατική ποινή, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τις επίσημες δεσμεύσεις της», υπογράμμισε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ένα δελτίο τύπου.

Μεταξύ των προσώπων που εκτελέστηκαν φέτος βρίσκονται 78 Σαουδάραβες, οκτώ υπήκοοι Υεμένης, πέντε Αιθίοπες, επτά Πακιστανοί, τρεις Σύροι, ένας υπήκοος Σρι-Λάνκας, ένας Νιγηριανός, ένας υπήκοος Ιορδανίας, ένας Ινδός και ένας Σουδανέζος, σύμφωνα με την καταμέτρηση των ESOHR και AFP.

Δύο εξ αυτών ήταν γυναίκες.

Οι αρχές εκτιμούν πως αυτές οι εκτελέσεις είναι συμβατές με τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο και αναγκαίες για την «τήρηση της δημόσιας τάξης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις