Η Γαλλία σήμερα πενθεί και θυμάται έναν σπουδαίο καλλιτέχνη ο οποίος ταξίδεψε την μουσική του σε όλο τον κόσμο. Το φέρετρο με τον Σαρλ Αζναβούρ τυλιγμένο με την γαλλική σημαία είναι στις Invalides εκεί όπου πρέπει να τιμούνται οι γίγαντες του είδους του.
Τα γαλλικά ΜΜΕ αποκαλούν τον Σαρλ Αζναβούρ γίγαντα και όχι τυχαία. Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές που γνώριζε η Γαλλία, η μεγαλύτερη φωνή της χώρας μαζί με την Εντίθ Πιάφ. Ο Σαρλ Αζναβούρ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών, βυθίζοντας στο πένθος μια ολόκληρη χώρα και όλους όσους λατρεύουν τη μουσική και το τραγούδι.
Πέθανε στο σπίτι του στην Αλπίγ της νότιας Γαλλίας. Πριν από λίγο καιρό είχε αναγκαστεί να διακόψει περιοδεία στην Ιαπωνία και να επιστρέψει στη Γαλλία. Το καλοκαίρι είχε ακυρώσει τις συναυλίες του εξαιτίας κατάγματος στο βραχίονα μετά από πτώση. Επρόκειτο να εμφανισθεί στις 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια θα έκανε μια μίνι περιοδεία στη Γαλλία.
Ο Charles Aznavour γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1924 στο Παρίσι και μεγάλωσε στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα (σ.σ. “έδρα” των διανοούμενων και των καλλιτεχνών). Είχε καταγωγή από την Αρμενία και το πραγματικό του όνομα ήταν Σανούρ Βαγινάκ Αζναβουριάν. Ο πατέρας του Μικαέλ Αζναβουριάν ήταν βαρύτονος, αλλά εργαζόταν και ως μάγειρας και διευθυντής εστιατορίου και η μητέρα του, Κναν Μπαγδασαριάν, ήταν ηθοποιός με καταγωγή από την Τουρκία.
Όλοι του οι φίλοι, μεγάλα ονόματα στο είδος του ο καθένας είναι εκεί, όπως και o νυν Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρώην Πρόεδροι της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.
Δείτε όλη την τελετή
Σαρλ Αζναβούρ: Ο Φρανκ Σινάτρα της Γαλλίας
Τον αποκάλεσαν “Φρανκ Σινάτρα” της Γαλλίας. Στην καριέρα του ερμήνευσε περισσότερα από 1.000 τραγούδια όχι μόνο στα γαλλικά αλλά και σε πολλές άλλες γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά και τα γερμανικά. Λέγεται πως έχει πουλήσει περισσότερα από 100.000.000 δίσκους σε 80 χώρες.
Στη διάρκεια της καριέρας του έγραψε τραγούδια για τους μεγαλύτερους Γάλλους τραγουδιστές, την Ζιλιέτ Γκρεκό, τον Ζιλμπέρ Μπεκό, την Εντίθ Πιάφ, η οποία τον υποστήριζε θερμά και υπήρξε ένα από τα «τέσσερα σημεία του ορίζοντά (της), μαζί με τον Σαρλ Τρενέ, τον Κονσταντίν Στανισλάφσκι και τον Μορίς Σεβαλιέ».
Ο Σαρλ Αζναβούρ έπαιξε σε περίπου 80 ταινίες και τον σκηνοθέτησαν μεταξύ άλλων ο Φρανσουά Τριφό («Πυροβολήστε τον πιανίστα»), ο Φόλκερ Σλέντορφ («Το ταμπούρλο»), ο Κλοντ Σαμπρόλ («Τα φαντάσματα του καπελά»). Τον περασμένο Αύγουστο, έστω κι αργά, είχε αποκτήσει το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ.
Είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης στον κόσμο που είδε να του στήνουν αδριάντα ενώ ήταν ακόμα εν ζωή.
Πέρα από τα δεκάδες καλλιτεχνικά βραβεία με τα οποία τιμήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του, ο Σαρλ Αζναβούρ είχε τιμηθεί με το μετάλλιο της Γαλλικής Ακαδημίας, το μετάλλιο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, του Ιππότη Τάγματος του Καναδά, του Ιππότη Τάγματος της Αρμενίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν μέγας θαυμαστής του Αζναβούρ και τραγουδούσε πολλές από τις επιτυχίες του σε βραδιές καραόκε με φίλους όταν ήταν φοιτητής, σύμφωνα με πρώην συμφοιτητές του
Εκτός από μεγάλος καλλιτέχνης, ο Σαρλ Αζναβούρ ήταν και σπουδαίος άνθρωπος. Ήταν εκείνος που μπήκε μπροστά για να σταθεί βοήθεια στην Αρμενία και την Αϊτή όταν εκείνες χτυπήθηκαν από καταστροφικούς σεισμούς.
Είχε διπλωματικό διαβατήριο Γαλλίας και Αρμενίας, ήταν πρέσβης καλής θέλησης της Αρμενίας στην UNESCO, καθώς επίσης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Αρμενίας στον ΟΗΕ. Στην Αρμενία ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας ενώ μεγάλη πλατεία της πρωτεύουσας φέρει το όνομά του.
Η μουσική ήταν πάντα στο αίμα του
Παιδί οικογένειας καλλιτεχνών, ο Σαρλ Αζναβούρ δεν μπορούσε να μην ακολουθήσει τα θύματα των γονιών του. Τα πρώτα του μαθήματα μουσικής, άλλωστε, τα πήρε από εκείνους. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών συμμετείχε σε παραστάσεις βαριετέ μαζί με τον πατέρα του. Οι πρώτες δημόσιες παραστάσεις του Αζναβούρ ήταν σε αρμενικές χοροεσπερίδες όπου τραγουδούσαν ο πατέρας του και η μεγαλύτερη αδελφή του, η Αΐντα, ενώ ο νεαρός Σαρλ χόρευε.
Σε ηλικία μόλις εννέα ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο, παρά τις αντιδράσεις των γονιών του, για να ασχοληθεί με τη μουσική. Τότε ήταν που έγινε από Αζναβουριάν… Αζναβούρ.
«La Boheme», «La Mamma», «Emmenez-moi», ήταν μερικές από τις σπουδαιότερες επιτυχίες του
Το αστέρι του άρχισε να ανατέλλει τις δεκαετίες του ’40 και του ’50. Ανακάλυψε το ταλέντο του να γράφει τραγούδια κάνοντας παραστάσεις σε καμπαρέ με τον Πιέρ Ρος. Ο Ρος έπαιζε πιάνο και ο Αζναβούρ τραγουδούσε.
Σε μια από τις παραστάσεις του γνώρισε τη σπουδαία Εντίθ Πιάφ. Ήταν λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το “σπουργίτι” δεν άργησε να μαγευτεί από τη φωνή του και αμέσως τον ενέταξε (μαζί με τον Ρος) στην καλλιτεχνική της ομάδα και τον πήρε μαζί της σε μια από τις περιοδείες της στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο Σαρλ Αζναβούρ έγραψε μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιτυχίες της.