Κόσμος

Σαρλ Μισέλ: Έριξε το σύνθημα για τη Σύνοδο Κορυφής – “Συλλογική ευθύνη να καταλήξουμε σε συμφωνία”

Το έναυσμα της έναρξης της Συνόδου Κορυφής έδωσε ο Σαρλ Μισέλ με ένα tweet, αναφέροντας πως είναι  “συλλογική ευθύνη για εμάς να καταλήξουμε σε συμφωνία”.

Ο Σασρλ Μισέλ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλείται να τηρήσει τις ισορροπίες για να επιτευχθεί ο στόχος της συναινετικής απόφασης. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους 27 ηγέτες δεν αποκλείεται να έχουν θετική κατάληξη.

https://twitter.com/eucopresident/status/1273885269373091842

Τα βασικά ζητήματα της Συνόδου είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο προϋπολογισμός δηλαδή της ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027, αλλά και το Σχέδιο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες που επλήγησαν εξαιτίας της πανδημίας.

https://twitter.com/eucopresident/status/1273677143801843712

Παρ’ όλα αυτά, την Παρασκευή (19.06.2020) δεν αναμένεται να βγει λευκός καπνός. Τα κράτη – μέλη θα τοποθετηθούν επί των θέσεών τους με την πλειοψηφία να προσπαθεί να πείσει την ομάδα των “Φειδωλών” (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία) να ταχθεί υπέρ του πακέτου στήριξης. Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, την ίδια στρατηγική θα ακολουθήσουν και οι “Φειδωλοί”, δηλαδή “πολύ πιθανόν να προσπαθήσουν να πείσουν κι άλλες χώρες να διαφωνήσουν”.

Βασικό ζήτημα που απασχολεί τις χώρες είναι τα χρήματα: Πόσα θα λάβουν σε χρηματοδοτήσεις, πόσα σε δάνεια, αλλά και ο χρόνος αποπληρωμής.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επόμενη σύνοδος πιθανόν να γίνει στα μέσα Ιουλίου, με φυσική παρουσία, ενώ η αρχή της γερμανικής προεδρίας της 1η Ιουλίου αναμένεται να οδηγήσει σε πιο εντατικές διαπραγματεύσεις.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Στάρμερ βλέπει σε λίγες ώρες τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον και ο Ζελένσκι θα πάει από εκεί στο Λονδίνο
Ο Στάρμερ αναμένεται μετά τον Μακρόν να τονίσει και αυτός στον Τραμπ ότι είναι αναγκαία η υποστήριξη των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ σε εκδήλωση στο Λονδίνο για τα τρία χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία