Site icon NewsIT

Σαρώνει η κακοκαιρία στην Ευρώπη

09.01.2010 | 10:49
Σαρώνει η κακοκαιρία στην Ευρώπη

Πολικό ψύχοςστη Βρετανία.  Μεγάλα προβλήματα στις μεταφορές σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η βαρυχειμωνιά που έχει πλήξεις τις τελευταίες μέρες την Ευρώπη. 

Στην Πολωνία 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τις τελευταίες δύο μέρες από το κρύο και ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων της κακοκαιρίας στα 139 από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο υδράργυρος παραμένει υπό το μηδέν σε όλη τη χώρα και σημειώνονται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από το κρύο στην Ισπανία και ένας οδηγός εκχιονιστικού μηχανήματος αγνοείται. Σε όλη τη χώρα πέφτει πυκνό χιόνι που έχει προκαλέσει χάος στους δρόμους, κυρίως της βόρειας Ισπανίας.

Στην Γερμανία επικράτησαν από το βράδυ οι “πολικές” θερμοκρασίες και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πέσει επιπλέον 20 εκατοστά χιόνι.

Στους -21 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Βρετανία 

«Ήταν άλλη μία κρύα νύχτα, παντού στο Ηνωμένο Βασίλειο οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από το μηδέν», σύμφωνα με το μετεωρολόγο της εθνικής υπηρεσίας της Βρετανίας, Τσαρλς Πάουελ. «Ο πάγος που υπάρχει σε όλη τη χώρα θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τις μετακινήσεις».

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, το θερμόμετρο υποχώρησε στους μείον 21,1 βαθμούς στη βόρεια Σκοτία, τους μείον 11 στην Βόρεια Ιρλανδία, τους μείον 16,4 στο Μάντσεστερ και τους μείον 14,5 στην Ουαλία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, σήμερα οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν πολύ χαμηλές, ενώ περίπου 5 εκατοστά χιόνι αναμένονται στην ανατολική Αγγλία.

Έκκληση έχει απευθυνθεί στις βιομηχανίες και τους ιδιώτες καταναλωτές να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Χιλιάδες σπίτια στην νότια Αγγλία δεν έχουν ηλεκτρικό, καθώς οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι πτώσεις δέντρων έχουν προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. 

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων 

Το 50% των δρομολογίων μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου των τραίνων Eurostar εξαιτίας του κρύου που επικρατεί, ενώ η εταιρεία έκανε έκκληση στους επιβάρες να αναβάλλουν το ταξίδι τους αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν.

Στο αεροδρόμιο της Φρανκούρτης σημειώνονται καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, καθώς ο πάγος έχει καλύψει τους διαδρόμους. Πρόβλημα όμως φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν και τα τρένα στην Γερμανία, αφού η εταιρεία σιδηροδρόμων της χώρας, είπε ότι οι δυνατοί άνεμοι ενδέχεται να ρίξουν το πυκνό χιόνι στις γραμμές και να υπάρξουν ακυρώσεις δρομολογίων.  

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSIT ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Τα πάντα λευκά σε δρόμους του Λονδίνου

Οι αυλές των σπιτιών στο Λονδίνο καλυμμένες από χιόνι

Μία άλλη οπτική γωνία από τον κήπο ενός λονδρέζικου σπιτιού

Μαγικό τοπίο στην γειτονιά ενός Έλληνα από την Σουηδία

Καθαρίζουν τα μπαλκόνια σε πολυκατοικία στην Στοκχόλμη

Παιδική χαρά σε γειτονιά Ελλήνων στη Σουηδία

Κεντρική οδός στην Σουηδία

Η εθνική οδός της Ισλανδίας – Δεκάδες αυτοκίνητα βούλιαξαν στο χιόνι

Το μπαλκόνι ενός σπιτιού στην Ισλανδία

Κεντρική λεωφόρος μέσα στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας το Ρέυκιαβικ

 
Εκατοντάδες σχολεία παραμένουν κλειστά. Αρκετές χιλιάδες σπίτια στο Σάσεξ, το Κεντ και το Σάρεϊ της νότιας Αγγλίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας της ισχυρής χιονόπτωσης.

Οι προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να ισχύουν για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με τον πάγο και τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν να καθιστούν επικίνδυνη την οδήγηση, ενώ αναμένονται και νέες ισχυρές χιονοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές.

 
Στη βόρεια Σκοτία η θερμοκρασία έπεσε στους μείον 21,1 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της νύχτας, στη Βόρεια Ιρλανδία στους μείον 11, κοντά στο Μάντσεστερ της Αγγλίας στους μείον 16,4 και μείον 14,5 στην Ουαλία.
 
Χιλιάδες σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν κλειστά, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις εξετάσεις για τα GCSE την επόμενη εβδομάδα σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία αν δεν καταστεί δυνατό αυτά να ανοίξουν υπό το συνεχιζόμενο κύμα κακοκαιρίας.
 
Στο μεταξύ, χιλιάδες σπίτια στη νότια Αγγλία παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς οι πτώσεις δέντρων και οι σφοδρές χιονοπτώσεις έχουν επηρεάσει την ηλεκτροδότηση. 

Δορυφορική εικόνα της Βρετανίας χιονισμένη. ΦΩΤΟ REUTERS
Τα δρομολόγια των τρένων σε πολλά σημεία της χώρας τροποποιήθηκαν σήμερα εξαιτίας του πάγου και του χιονιού με τις εταιρίες First Great Western, Northern Rail, Virgin Trains, South West Trains και First Capital Connect να έχουν ανακοινώσει καθυστερήσεις και ματαιώσεις.
 
Η Eurostar ανακοίνωσε ότι σήμερα και το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιήσει περιορισμένα δρομολόγια εξαιτίας της κακοκαιρίας και ζήτησε από τους επιβάτες αν μπορούν να αναβάλουν ή να ματαιώσουν το ταξίδι τους.
 
Τα μεγάλα αεροδρόμια όπως του Heathrow και του Gatwick παραμένουν ανοιχτά, αλλά συνεχίζονται οι καθυστερήσεις και οι ματαιώσεις πτήσεων με τις εταιρίες να συμβουλεύουν τους επιβάτες να τηλεφωνούν προτού ξεκινήσουν για το αεροδρόμιο.
 
Αρκετά όμως και τα προβλήματα στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας. Οι ισχυρές χιονοπτώσεις συνεχίζουν να πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά.
 
Στις πόλεις Οράνζ και Αβινιόν το χιόνι έφτασε τα 20 εκατοστά, ενώ 15.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όταν κόπηκαν τέσσερις γραμμές τροφοδοσίας.
 
Στους βασικότερους οδικούς άξονες έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, εξαιτίας του πάγου. Στον οδικό άξονα που συνδέει το Περπινιάν με τη Βαρκελώνη της Ισπανίας, η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαιτίας της χιονόπτωσης και επετράπη σήμερα το πρωί μόνο για ελαφρά οχήματα.
 
Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται στην κυκλοφορία των τρένων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών μεγάλης ταχύτητας TGV σε όλη τη χώρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version