Είναι γνωστό σε όλους ότι η Νορβηγία αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στην πώληση και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Σήμερα οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κυμαίνονται άνω του 42% με κορυφαίες μάρκες το 2019 την Tesla Model 3, το VW e-Golf, το Nissan Leaf, το Audi e-tron και την BMW i3.
Όλα αυτά σε μία χώρα με πληθυσμό κοντά τα 5,35 εκατομμύρια. Όμως τι διαφορετικό κάνουν οι ιθύνοντες σε αυτή την χώρα και καταφέρνουν να πείσουν τους πολίτες τους για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων; Η απάντηση βρίσκεται στα κίνητρα που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση, αλλά και την περιβαλλοντική συνείδηση. Οι Νορβηγοί που αποφασίζουν να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα απαλλάσσονται από κάθε φορολογία που έχει να κάνει με το αυτοκίνητο. Έχουν μειωμένο τέλος στάθμευσης σε κεντρικά και δημοτικά πάρκινγκ που αγγίζει ακόμη και το 50%, έχουν πρόσβαση στις λωρίδες λεωφορείων, έχουν μειώσεις φόρου για τις εταιρείες που αγγίζουν ακόμη και το 40% όταν χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν υπάρχουν φόροι αγοράς και εισαγωγής, ενώ υπάρχει και εξαίρεση του ΦΠΑ.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η νορβηγική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ήδη ανανεώσιμη, ενώ το νορβηγικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι το 2025 όλα τα νέα οχήματα θα έχουν μηδενικούς ρύπους. Κάτω από αυτό το πλαίσιο λειτουργίας η αγορά ενός αυτοκινήτου που κινείται με ορυκτά καύσιμα κρίνεται ακατάλληλο και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από αυτούς που καθημερινά κάνουν πολύ μεγάλες αποστάσεις ή οι απαιτήσεις τους σε ενέργεια ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.
Σύμφωνα με τη διανομέα της Volkswagen στη Νορβηγία τους επόμενους μήνες αναμένεται έξι στα δέκα αυτοκίνητα που θα αγοράζονται να είναι ηλεκτρικά. Όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι η Νορβηγία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πέρσι στη χώρα πουλήθηκαν συνολικά 142.381 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 60.131 ήταν ηλεκτρικά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η Νορβηγία φέτος θα αποτελέσει τον «παράδεισο» των αυτοκινητοβιομηχανιών στο τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς θα κυκλοφορήσουν στην αγορά από 20 έως 30 νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα.
Φυσικά όλα αυτά λειτουργούν σε υπέρτατο βαθμό, γιατί οι Νορβηγοί έχουν λύσει το πρόβλημα σημείων φόρτισης και λειτουργίας αυτών. Ένα στοιχείο που, αν λυθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε ίσως δούμε και εκεί μεγάλη ανάπτυξη των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.