Site icon NewsIT
14:03 | 11.10.17

Ραχόι προς Καταλονία: Πείτε μας αν κηρύξατε ανεξαρτησία! Προ των πυλών η αφαίρεση της αυτονομίας

Καταλονία Ραχόι Πουτζδεμόν αυτονομία
Newsit Newsroom

- Ένα βήμα από το να ενεργοποιήσει το άρθρο του ισπανικού Συντάγματος που αφαιρεί την αυτονομία από την Καταλονία - Ζήτησε από τις καταλανικές αρχές να απαντήσουν αν κήρυξαν ανεξαρτησία ή όχι - Η Μαδρίτη στέλνει τελεσίγραφο στον Κάρλες Πουτζδεμόντ - Τι προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος

Η Ισπανία και η Καταλονία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Μαριάνο Ραχόι, μια μέρα μετά την ομιλία – ντροπή του Κάρλες Πουζντεμόντ για την ανεξαρτησία, επέμεινε στη σκληρή γραμμή. Έστειλε τελεσίγραφο στη Βαρκελώνη. Και απείλησε ξακάθαρα με εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος που προβλέπει την αφαίρεση της αυτονομίας!

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε από την ηγεσία της Καταλονίας να ξεκαθαρίσει αν κήρυξε την ανεξαρτησία της. Κι όταν του απαντήσουν θα… “δει” αν θα υπάρξει διάλογος!

Η σύντομη δήλωση Ραχόι έγινε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη. Ενός συμβουλίου που συζήτησε τα όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης (10.10.2017) όταν ο Κάρλες Πουτζδεμόντ μέσα σε μερικά λεπτά κήρυξε ανεξαρτησία και μετά την… πήρε πίσω!

Τελεσίγραφο στην Καταλονία

Η δήλωση Ραχόι θεωρείται ξεκάθαρο τελεσίγραφο στην ηγεσία της Καταλονίας. Και συγκεκριμένα στον επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόντ. Ισχύει ή όχι η κήρυξη της ανεξαρτησίας. Σε αυτό καλείται να απαντήσει η Βαρκελώνη.

Ο Πουτζδεμόντ έβαλε την ανεξαρτησία της Καταλονίας στον… πάγο, προς χάρη του διαλόγου. Όμως ο Ραχόι δεν φαίνεται πρόθυμος να συζητήσει.

Για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, απαιτείται επίσημο αίτημα από την ισπανική κυβέρνηση. Αυτό ακριβώς είναι που ανακοίνωσε ο Ραχόι.

“Ήταν συμβολική η ανεξαρτησία”

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που υπογράφηκε χθες το βράδυ από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόντ είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, κάτι που δεν συνέβη», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. Η υπογραφή (από τους 72 βουλευτές) ήταν «μια συμβολική πράξη. Υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».

Όμως, ίσως και σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο Τουρούλ διευκρίνισε πως πρόκειται «για νεκρό χρόνο, όχι για αποκήρυξη ή για βήμα προς τα πίσω».

«Ο πρόεδρος είπε πως αναστέλλει τα αποτελέσματα της ανεξαρτησίας, του νόμου για τη μετάβαση (προς την ανεξαρτησία) για να καθίσουμε, να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να κάνουμε διάλογο και να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα να φθάσουμε σε κάποια συμφωνία», τόνισε.

«Πολιτική, όχι νομική απόφαση»

Ο Τζόρντι Τουρούλ υπογράμμισε πως η καταλανική κυβέρνηση θέλει «να κάνει διάλογο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας». Φάνηκε, δε, να περνάει σ’ ένα επόμενο στάδιο, αφού μέχρι τώρα η προτεραιότητα ήταν να γίνει διάλογος «για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης». Μόνο που αυτό, η ισπανική κυβέρνηση ανέκαθεν το αρνούνταν κατηγορηματικά.

«Δεν απαρνούμαστε την ανεξαρτησία της Καταλονίας», υπογράμμισε, όμως «θα θέλαμε να μάθουμε τι προσφέρει το κράτος στην Καταλονία».

«Φανείτε πολιτισμένοι»

«Σας ζητώ να είστε πολιτισμένοι και να είστε δημοκράτες, για μια φορά στη ζωή σας, και να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε επίσης σήμερα στο ισπανικό κοινοβούλιο ο Καταλανός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας Γκαμπριέλ Ρουφιάν απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της κεντρικής κυβέρνησης Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγκο.

«Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μέσα στο πλαίσιο του νόμου», του απάντησε ο τελευταίος.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας που βρίσκονται στην εξουσία στην Καταλονία δεν είναι παρά «μια καταστροφική δύναμη που επιδιώκει να νικήσει τη δημοκρατία, να καταστρέψει το κράτος δικαίου», δήλωσε από την πλευρά του, πολύ οργισμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις.

Τι ορίζει το Σύνταγμα;

Η Ισπανία είναι μία εξαιρετικά αποκεντρωμένη χώρα και το Σύνταγμα του 1978 παρέχει στις 17 περιοχές της, τις αυτόνομες κοινότητες, εκτεταμένες εξουσίες σε τομείς όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Όμως έχει θεσπίσει ασφαλιστικές δικλείδες που επιτρέπουν στη κεντρική κυβέρνηση να επεμβαίνει στις υποθέσεις της χώρας σε περίπτωση κρίσης.

Στην περίπτωση της καταλανικής κρίσης, την σοβαρότερη από την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας μετά την φρανκική δικτατορία, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι το «δημοψήφισμα της αυτοδιάθεσης» της 1ης Οκτωβρίου παραβιάζει το Σύνταγμα.

Οι αυτονομιστές επαίρονται ότι νίκησαν με το 90,18% των ψήφων και ότι νομιμοποιούνται να προχωρήσουν με την «μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας».

Απέναντι σε μία τέτοια κίνηση, η Μαδρίτη έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο άρθρο 155, το οποίο ορίζει την λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα υποχρεώσουν τη Βαρκελώνη να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους, με την σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας της Γερουσίας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version