Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μοχάμεντ Φατάλαχ διευκρίνισε ότι 61 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια, όπου βρισκόταν το αρχηγείο των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι, και 21 στην πλατεία Νάχντα.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, δήλωσε ότι 43 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα στις συγκρούσεις. Μιλώντας κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο Ιμπραχίμ είπε ότι οι δύο καταυλισμοί τους οποίους είχαν δημιουργήσει διαδηλωτές σε πλατείες του Καΐρου πραγματοποιώντας καθιστικές διαμαρτυρίες διαλύθηκαν.
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στον επίσημο απολογισμό, κάνοντας λόγο για 149 νεκρούς μεταξύ των διαδηλωτών. “Δεκαοκτώ αξιωματικοί της αστυνομίας, ανάμεσά τους δύο στρατηγοί και δύο συνταγματάρχες, 15 αστυνομικοί, εννέα νεοσύλλεκτοι και ένας πολιτικός υπάλληλος”, διευκρίνισε.
Νωρίς το απόγευμα, η προεδρία ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα, με τις αρχές να επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας, από τις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 6 το πρωί (7:00 ώρα Ελλάδας). Το μέτρο αυτό, εκτός από το Κάιρο, θα ισχύσει στις επαρχίες της Γκίζας, της Αλεξάνδρειας, του Μπένι Σουέιφ, της Μίνιας, του Ασιούτ, του Σόχαγκ, της Μπεχέιρα, του Βόρειου και του Νότιου Σινά, του Σουέζ και της Ισμαηλίγιας, δηλαδή στις 11 από τις 27 επαρχίες της Αιγύπτου. “Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί”, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.
“Μου είναι δύσκολο να συνεχίσω να αναλαμβάνω την ευθύνη για αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ και τις συνέπειες των οποίων φοβάμαι” αναφέρει ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο Άντλι Μανσούρ. “Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα”, τονίζει.
Ο ΕλΜπαραντέι σημειώνει ότι αυτοί που επωφελήθηκαν απ’ όσα συνέβησαν σήμερα στην Αίγυπτο είναι “αυτοί που επιζητούν τη βία και την τρομοκρατία, οι πιο ακραίες οργανώσεις”.
“Όπως γνωρίζετε, θεωρούσα ότι υπήρχαν ειρηνικοί τρόποι για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση στην κοινωνία, είχαν προταθεί αποδεκτές λύσεις που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μια εθνική ομοφωνία”, πρόσθεσε στην επιστολή του.
Ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που εκπροσωπεί την κοσμική αντιπολίτευση, είχε αναλάβει στις αρχές Ιουλίου καθήκοντα αντιπροέδρου της αιγυπτιακής κυβέρνησης, υπεύθυνου για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Είχε μάλιστα εμφανιστεί στην τηλεόραση μαζί με τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον αρχηγό του στρατού και νέο ισχυρό άνδρα της χώρας, κατά την ανακοίνωση της καθαίρεσης του ισλαμιστή πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι.
Πάντως ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αλμπόγαρ δήλωσε ότι ουδείς άλλος υπουργός θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Ουδείς θα παραιτηθεί. Το επιβεβαίωσα», δήλωσε. Στο κόμμα του ανήκουν ο πρωθυπουργός Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζίαντ Μπαχάα Ελ Ντιν.
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε ότι “απαγορεύονται πάραυτα” όλες οι καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. “Ούτε σε πλατείες, ούτε και σε οποιονδήποτε άλλον δημόσιο χώρο θα επιτρέπονται καθιστικές διαμαρτυρίες”, τόνισε ο Ιμπραχίμ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εμφύλιος… προπαγάνδας στην Αίγυπτο – Για 500 νεκρούς μιλούν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι – LIVE ΕΙΚΟΝΑ
Κάϊρο: Νεκρός εικονολήπτης του Skynews
Χάος και αίμα στην Αίγυπτο – Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τους νεκρούς
Ο Ερντογάν ζητά να σταματήσει η “σφαγή” στην Αίγυπτο