Κόσμος

Σε πανικό ο Ερντογάν – Υπο τον φόβο του “όχι” κήρυξε πόλεμο στην Ευρώπη – Ταξιδιωτική οδηγία από την Ολλανδία!

- Σε απολογία ο Ολλανδός επιτετραμένος στην Αγκυρα για την στάση της αστυνομίας στην... Ολλανδία
- Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλει την ολλανδική αστυνομία για δυσανάλογη χρήση βιας και ζητεί παρέμβαση της δικαιοσύνης!
- Η Ολλανδία κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να είναι σε επαγρύπνηση!
- Ηττα του Ερντογάν στο δημοψήφισμα βλέπει ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλτσιντάρογλου

Η Τουρκία κάλεσε τον ολλανδό επιτετραμμένο στην Αγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για τις ενέργειες της αστυνομίας του Ρότερνταμ κατά των τούρκων διαδηλωτών το σαββατοκύριακο, δήλωσαν πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε διπλωματική νότα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η επέμβαση της αστυνομίας ήταν δυσανάλογη και ζητεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη, εξήγησαν οι πηγές.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία οργανώθηκαν όταν οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στο προξενείο της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, από την οποία είχαν ζητήσει να μη έρθει στην Ολλανδία, και στην συνέχεια την απέλασαν.

Η Ολλανδία κάλεσε τους πολίτες της στην Τουρκία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση σε νέα ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε έπειτα από ένα ταραγμένο σαββατοκύριακο που οδήγησε σε διπλωματική κρίση τις σχέσεις της Χάγης με την Αγκυρα.
«Από τις 11 Μαρτίου υπάρχει διπλωματική ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών: «παραμείνετε σε επαγρύπνηση και αποφύγετε τις συγκεντρώσεις και τους πολυσύχναστους τόπους».

Πεδίο μάχης ξανά το Ρότερνταμ: Γκλοπ, σκυλιά και αντλίες νερού κατά Τούρκων διαδηλωτών

Με τουρκικές σημαίες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης, Τούρκοι διαδηλωτών μαζεύτηκαν ξανά έξω από το τουρκικό προξενείο, σημείο όπου και το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια.

Ούτε και αυτή τη φορά έλλειψε η ένταση. Η συγκέντρωση ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής, με το κάλεσμα σε διαμαρτυρία να γίνεται μέσω των social media και ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, η ένταση έκανε την “εμφάνισή” της αργά το βράδυ.

Οι ολλανδικές αρχές “κατέβασαν” ξανά την ειδική ομάδα καταστολής. Οι διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα, μπουκάλια και πέτρες και η αστυνομία είχε ξανά μαζί της τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ έκανε και χρήση γκλοπ και αντλιών νερού για να διαλύσει το πλήθος. 12 άτομα συνελήφθησαν και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν τόσο στο Άμστερνταμ όσο και στη Χάγη, αλλά εκεί οι διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές.

Ολλανδία και Τουρκία δεν έχουν κατεβάσει ούτε σπιθαμή τους τόνους της αντιπαράθεσης, που ξεκίνησε το Σάββατο όταν η Χάγη ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης για το αεροπλάνο που θα μετέφερε στο Ρότερνατμ τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αργότερα απαγόρευσε στην Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά να μπει στο τουρκικό προξενείο, απελεύοντάς την στη Γερμανία (απ’ όπου είχε μεταβεί οδικώς στο Ρότερνταμ).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το… γνωστό του ύφος εκμεταλλεύθηκε δυο δημόσιες εμφανίσεις του, την Κυριακή, για να επιτεθεί στην Ολλανδία και την Ευρώπη γενικότερα. Μίλησε ξανά για ναζιστές, ρατσιστές και φασίστες και απείλησε τους Ολλανδούς πως θα πληρώσουν ακριβό τίμημα! Χαρακτήρισε δε την Ολλανδία… “μπανανία” και κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να της επιβάλουν κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από την πλευρά του απαίτησε από την Ολλανδία να ζητήσει συγγνώμη αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας (που την Τετάρτη 15.03.2017 έχει εκλογές), Μαρκ Ρούτε, το απέκλεισε. «Αποκλείεται να ζητήσουμε συγγνώμη, εκείνοι θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για όσα έκαναν. Είναι ένα αίτημα παράλογο και εντελώς αδύνατο», τόνισε.

Στην Ολλανδία η υπόθεση αυτή εκτυλίσσεται λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της Τετάρτης, στις οποίες το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς εμφανίζεται να κερδίζει την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η συμμετοχή Τούρκων υπουργών σε εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου έχει προκαλέσει τις τελευταίες εβδομάδες ένταση μεταξύ της Άγκυρας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Παρόλο που πολλές εκδηλώσεις είχαν ακυρωθεί, ως τώρα καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είχε λάβει την απόφαση να απαγορεύσει την έλευση Τούρκων υπουργών.

Επικράτηση του “όχι” στο δημοψήφισμα βλέπει ο επικεφαλής του CHP Κιλτσιντάρογλου

Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλτσιντάρογλου δήλωσε πεπεισμένος ότι οι Τούρκοι θα απορρίψουν την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, προειδοποιώντας ότι η επικράτηση του «ναι» θα καταργήσει τη δημοκρατία στη χώρα. «Το αποτέλεσμα θα είναι “όχι”, διότι υπάρχουν ερωτήματα ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP», του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ο Κιλτσιντάρογλου, πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Οι Τούρκοι καλούνται να ψηφίσουν στις 16 Απριλίου για μια συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία εισάγει το προεδρικό σύστημα, με το οποίο καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και δίνεται στον πρόεδρο η εξουσία να διορίζει και να αποπέμπει τους υπουργούς αλλά και να επεμβαίνει άμεσα στη δικαστική εξουσία. Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία ενδέχεται να επιτρέψει στον Ερντογάν να παραμείνει στην προεδρία ως το 2029, είναι απαραίτητη για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή εκτελεστική εξουσία, ικανή να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Όμως η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι θα δώσει πάρα πολλές εξουσίες στον πρόεδρο, τον οποίο ήδη κατηγορεί για απολυταρχικές τάσεις.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει επίσης το γεγονός ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος γίνεται ενόσω εξακολουθεί η χώρα να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία ισχύει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. «Αν η κυβέρνηση επιθυμεί ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα, ένα δημοψήφισμα για το οποίο ο κόσμος δεν θα έχει αμφιβολίες, αυτό το δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να διεξαχθεί εφόσον ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σημείωσε ο Κιλτσιντάρογλου.

Παράλληλα ο χώρος που δίνεται στην αντιπολίτευση για να πραγματοποιήσει την εκστρατεία της υπέρ του «όχι» είναι περιορισμένος. Αντίθετα ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός αυξάνουν τις εκδηλώσεις προώθησης του «ναι», οι οποίες μεταδίδονται τακτικά από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται να είναι αμφίρροπο. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα δημοσιεύουν τακτικά δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το «ναι» να έχει προβάδισμα, όμως αυτές που δημοσιεύονται στα αντιπολιτευόμενα μέσα προβλέπουν νίκη του «όχι». Ο Κιλτσιντάρογλου εκτιμά από την πλευρά του ότι «αν καταρρεύσουν οι δημοκρατικές δομές στην Τουρκία», αυτό δεν θα απειλήσει μόνο τη χώρα και τους άμεσους εταίρους της, αλλά «όλες τις δημοκρατικές χώρες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και efe.com

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα