Κόσμος

Σε ποιους επέβαλε κυρώσεις η Αμερική για την Ουκρανία – Όλα τα ονόματα

 Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε σήμερα κυρώσεις σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ευθύνονται για την επέμβαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία ψήφισε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή –αλλά η Δύση δεν αναγνωρίζει, καθώς θεωρεί παράνομο– υπέρ της προσάρτησης με τη Ρωσία. Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται επίσης η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

 Τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις είναι:

Ο ΒΙΚΤΟΡ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ, ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Ο Γιανουκόβιτς, ηλικίας 63 ετών, αποπέμφθηκε από τον προεδρικό θώκο την 22η Φεβρουαρίου, μόλις μία ημέρα αφού κατέληξε σε μια συμφωνία με τους πολιτικούς του αντιπάλους στην Ουκρανία που προέβλεπε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πλέον καταζητείται για μαζικές δολοφονίες από τις νέες αρχές στην Ουκρανία. Οι εις βάρος τους κατηγορίες σχετίζονται με τις συγκρούσεις στο Κίεβο μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι.

Τις κινητοποιήσεις είχε πυροδοτήσει η απόφαση του Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει εμπορικές και πολιτικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να στραφεί προς τη Μόσχα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, καταγγέλλει ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων από δανειακές συμβάσεις ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε συνάψει η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς έκαναν φτερά από τα κρατικά ταμεία κατά τη διάρκεια της θητείας του ενώ μια πολυτελής έπαυλη, στην οποία οι αρχές επέτρεψαν την πρόσβαση στους πολίτες όταν εκείνος εγκατέλειψε την χώρα, προκάλεσε σοκ στον ουκρανικό λαό με την χλιδή της.

Ο ίδιος ο Γιανουκόβιτς υποστηρίζει ότι αποπέμφθηκε με ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα και παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο ΒΙΚΤΟΡ ΜΕΝΤΒΕΝΤΣΟΥΚ, ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Ο Μεντβεντσούκ, 59 ετών, είναι ένας δικηγόρος που έχει γεννηθεί στη Ρωσία κι ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της κυβέρνησης στην Ουκρανία υπό την προεδρία του Λεονίντ Κούτσμα από το 2002 έως το 2005. Είναι ο πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ουκρανίας. Ο Μεντβεντσούκ είναι σήμερα πρόεδρος της φιλορωσικής οργάνωσης Ουκρανική Επιλογή, που υποστηρίζει την εισδοχή της χώρας στην τελωνειακή ένωση που προωθεί ο Πούτιν και περιλαμβάνει τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του Μεντβεντσούκ, της Ντάριας. Νονά της είναι η Σβιετλάνα Μεντβέντεβα, η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΑΞΙΟΝΟΦ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Γνωστός ως «Το Δαιμόνιο» από το επιχειρηματικό του παρελθόν, ο Αξιόνοφ, 41 ετών, ηγείτο του Κόμματος της Ρωσικής Ενότητας, που υποστηρίζει τη Μόσχα, στις βουλευτικές εκλογές του 2010 στην Κριμαία λαμβάνοντας μόλις το 4% των ψήφων. Ορίστηκε πρωθυπουργός σε μια κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία την 27η Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας. Καταζητείται από τις ουκρανικές αρχές για ενέργειες με στόχο τη βίαιη ανατροπή, την αλλαγή της συνταγματικής τάξης, και την κατάληψη της κρατικής εξουσίας.

Σε δηλώσεις του πριν από το χθεσινό δημοψήφισμα ο Αξιόνοφ απέρριψε τις κατηγορίες ότι επελέγη από το Κρεμλίνο για να αποτελέσει το πρόσωπο-βιτρίνα της κατάληψης της Κριμαίας από το ρωσικό στρατό.

Η ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΜΑΤΒΙΕΝΚΟ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Η Ματβιένκο, 64 ετών, αποτελεί την τρίτη τη τάξει ηγετική προσωπικότητα της Ρωσίας μετά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας – της Άνω Βουλής. Στενή σύμμαχος του Πούτιν, εξελέγη κυβερνήτης στη γενέτειρά της, την Αγία Πετρούπολη, το 2003 και προχώρησε στην υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων για έργα υποδομής προκειμένου να μεταμορφώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας.

Η Ματβιένκο υπήρξε η πρώτη Ρωσίδα αξιωματούχος που αναφέρθηκε στην πιθανότητα ρωσικά στρατεύματα να σταλούν στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας για να προστατέψουν τους Ρώσους πολίτες και το στόλο της Μαύρης Θάλασσας της χώρας. Υπαναχώρησε όμως γρήγορα από αυτήν την θέση, λέγοντας ότι δεν θα κηρυχθεί πόλεμος στην Ουκρανία.

ΝΤΜΙΤΡΙ ΡΟΓΚΟΖΙΝ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ο Ρογκόζιν, 50 ετών, επιβλέπει την ισχυρή αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας που ήρθε σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ με αφορμή τις παραδόσεις όπλων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράν και η Λιβύη. Γνωστός για το σαρκασμό του και τις λεκτικές επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον των χωρών της Δύσης, ο Ρογκόζιν διετέλεσε πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση του εθνικιστικού κόμματος του οποίου ηγείτο. Το 2011 ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ρογκόζιν είχε δηλώσει ότι η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στις εξαγωγές όπλων παγκοσμίως, πίσω μόνο από εκείνη των ΗΠΑ, δεν φοβάται τις κυρώσεις. Επέκρινε τα βήματα της Ουκρανίας να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΓΚΛΑΖΙΕΦ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο Γκλάζιεφ, 53 ετών, είναι στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν και συντονίζει τις προσπάθειες να εφαρμοστεί η τελωνειακή ένωση που απαρτίζεται από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και τη Ρωσία, η οποία ο Πούτιν ελπίζει ότι θα επεκταθεί. Η Ευρωασιατική Ένωση που θέλει να δημιουργήσει ο πρόεδρος Ρωσίας σκοπός του είναι να συμπεριλαμβάνει τα περισσότερα πρώην σοβιετικά κράτη.

Ο Γκλάζιεφ είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του κινήματος διαμαρτυρίας της Μαϊντάν και τάχθηκε τον Φεβρουάριο υπέρ της χρήσης βίας, εφόσον αυτό κρινόταν αναγκαίο από τη Ρωσία, για να κατασταλεί. Οικονομολόγος και πανεπιστημιακός, παίζει ενεργό ρόλο στη ρωσική πολιτική σκηνή εδώ και 2 δεκαετίες, αφού έχει ιδρύσει ένα εθνικιστικό δεξιό κόμμα, το Ροντίνα. Είναι γνωστός για τις απόψεις του κατά της Δύσης και τάσσεται υπέρ των εθνικοποιήσεων τομέων της οικονομίας. Υποστηρίζει ότι η Ρωσία πρέπει να αντιδράσει στις απειλές για κυρώσεις των δυτικών χωρών μέσω ενός μποϊκοτάζ του δολαρίου, μια άποψη που το Κρεμλίνο απέρριψε ως υπερβολικά ακραία.

Ο ΒΛΑΝΤΙΣΛΑΒ ΣΟΥΡΚΟΦ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ο Σούρκοφ, 49 ετών, είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας ιδεολόγος του Κρεμλίνου, που χαράσσει στρατηγική, ενώ θεωρείται ο αρχιτέκτονας του πολιτικού συστήματος που εγκαθίδρυσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας την περίοδο 2008- 2009. Αναπληρωτής προσωπάρχης του Πούτιν εκείνη την εποχή, ο Σούρκοφ ήταν γνωστός ως ο «γκρίζος καρδινάλιος» εξαιτίας της επιρροής που ασκούσε στον Πούτιν. Εργάστηκε στο παρασκήνιο για να βοηθήσει τον Πούτιν να εδραιώσει την εξουσία του, τιθασεύοντας τα μέσα ενημέρωσης, τοπικούς αξιωματούχους και φιλελεύθερους επικριτές του.

Ο Σούρκοφ απομακρύνθηκε από το Κρεμλίνο το 2011, όταν ο –προστατευόμενος του Πούτιν– Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγινε πρόεδρος και παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Μάιο. Ο Πούτιν όμως τον επανέφερε το Σεπτέμβριο ορίζοντάς τον συνεργάτη του. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι του έχει ανατεθεί η χάραξη πολιτικής για τη Γεωργία, τη Νότια Οσετία και της Αμπχαζία, ωστόσο θεωρείται πως εμπλέκεται και στην πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας. Κάποιες πηγές λένε ότι υπήρξε ένας από τους συμβούλους του Πούτιν που τάχθηκε υπέρ της επέμβασης στην Κριμαία.

Η ΓΕΛΕΝΑ ΜΙΖΟΥΛΙΝΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Η Μιζουλίνα, 59 ετών, είναι ένα συντηρητικό μέλος της ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου. Ως επικεφαλής της επιτροπής οικογενειακών θεμάτων, βρίσκεται πίσω από συντηρητικά νομοθετήματα περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της «προπαγάνδας υπέρ των ομοφυλοφίλων» στους ανήλικους, που προκάλεσε κατακραυγή από πλευράς δυτικών κυβερνήσεων. Επίσης υποστήριξε την επιβολή περιορισμών στις αμβλώσεις και άλλα μέτρα που προωθούν τις αξίες της Ρωσικής Ορθόδοξης θρησκείας.

Πάνω απ’ όλα, η Μιζουλίνα υπήρξε εμπνεύστρια ενός νομοσχεδίου που καθιστά ευκολότερο για τη Ρωσία να ενσωματώνει αυτόνομες περιοχές και ενός ακόμη που απλοποίησε τις διαδικασίες ώστε οι Ουκρανοί να αποκτούν τη ρωσική υπηκοότητα. «Οι αμερικανικές κυρώσεις συνιστούν εκδίκηση για τις απόψεις μου» υποστήριξε η ίδια.

Ο ΑΝΤΡΕΪ ΚΛΙΣΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Κλίσας, 41 ετών, ήταν επικεφαλής της επιτροπής της Άνω Βουλής για το Σύνταγμα, τις νομικές και δικαστικές υποθέσεις και ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών από το Μάρτιο του 2012. «Με κολακεύει η προσοχή των αμερικανικών αρχών και το ότι είμαι παρέα με ανθρώπους που σέβομαι πολύ, γεγονός που με ικανοποιεί» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε αυτό το μήνα ότι ο Κλίσας υποστήριξε ότι ένα νομοσχέδιο έχει συνταχθεί το οποίο θα επιτρέπει τη δήμευση της ακίνητης περιουσίας και λογαριασμών ευρωπαϊκών ή αμερικανικών εταιρειών εφόσον επιβληθούν οι κυρώσεις.

Ο ΛΕΟΝΙΝΤ ΣΛΟΥΤΣΚΙ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Ο Σλούτσκι, 46 ετών, είναι βουλευτής της Δούμας με δεσμούς με το Κρεμλίνο. Είναι ο πρόεδρος της επιτροπής για τις σχέσεις με τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους Ρώσους βουλευτές που υποσχέθηκαν ότι η Ρωσία θα προστατέψει τους συμπατριώτες της στην Κριμαία εάν κινδυνεύσουν.

Χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ουκρανία μια «σύγκρουση πολιτισμών».

Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΦ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Ο Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, 57 ετών, διετέλεσε πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας από το Μάρτιο του 2010 κι έχει περάσει 12 χρόνια ως βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο από το 1998.

Υπήρξε υποστηρικτής της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία αφού ο Σεργκέι Αξιόνοφ ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης της Κριμαίας την 27η Φεβρουαρίου. Είναι επί σειρά ετών πρόεδρος μιας κατασκευαστικής εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Κριμαία στα “χέρια” της Ρωσίας και η Ουκρανία συνδέεται με την Ευρώπη

Ο Πούτιν θα ζητήσει από τα δυο σώματα της ρωσικής Βουλής να εγκρίνει το αίτημα της Κριμαίας

Κριμαία προς Ρωσία: Υιοθετήστε μας! – Επίσημο αίτημα για ένωση και… επιστράτευση

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα