Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση για τη νέα πολιτική του Τραμπ που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα, ο Κάστρο σημείωσε ενώπιον της εθνοσυνέλευσης ότι κάθε προσπάθεια για την ανατροπή της κυβέρνησης της επανάστασης θα αποτύχει, όπως συνέβη κι επί των ημερών των 11 προηγούμενων προέδρων των ΗΠΑ.
«Απορρίπτουμε τη χειραγώγηση του ζητήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον της Κούβας, η οποία μπορεί να είναι υπερήφανη για πολλά ως προς αυτό το θέμα και δεν χρειάζεται μαθήματα από τις ΗΠΑ ή από οποιονδήποτε άλλον», τόνισε ο Κάστρο, σύμφωνα με τον κρατικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Cubadebate. Τα ξένα ΜΜΕ δεν έχουν πρόσβαση στις εργασίες της ολομέλειας της εθνοσυνέλευσης, που συνέρχεται δυο φορές τον χρόνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ακυρώνει τη «φρικτή συμφωνία» στην οποία είχε καταλήξει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας. Στην πραγματικότητα άφησε άθικτες πολλές από τις αλλαγές που προώθησε ο Ομπάμα: για παράδειγμα, δεν έκλεισε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα. Όμως διέταξε να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στα ταξίδια Αμερικανών στην Κούβα και να περισταλούν οι συναλλαγές επιχειρήσεων με τον στρατό της Κούβας.
Ο Ραούλ Κάστρο επισήμανε ότι η Αβάνα παραμένει ανοικτή στη διαπραγμάτευση για διμερή θέματα με τις ΗΠΑ, διατηρώντας τον συμφιλιωτικό τόνο που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια. «Η Κούβα και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν πλάι-πλάι, σεβόμενες τις διαφορές τους», είπε. «Αλλά δεν μπορεί να περιμένει κάποιος ότι γι’ αυτό το ένα μέρος θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία του.»
Ακόμη, ο Κάστρο είπε πως ο Τραμπ φαίνεται πως έχει παραπληροφορηθεί όσον αφορά την ιστορία των διμερών σχέσεων αλλά και για τον πατριωτισμό των Κουβανών. Η υπαναχώρηση της Ουάσινγκτον κατάφερε πλήγμα στη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων την ώρα που η Κούβα ήδη βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στον Κάστρο απομένουν επτά μήνες πριν αποχωρήσει από την προεδρία, αν και θα παραμείνει επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, του μοναδικού στην πραγματικότητα φορέα πολιτικής δύναμης στην Κούβα. Η γενιά του Ραούλ Κάστρο, τα πρόσωπα που κυβέρνησαν την Κούβα αφού συμμετείχαν στην επανάσταση του 1959, σταδιακά φεύγει από τη ζωή. Στο μεταξύ, ο βασικός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Κούβας, η Βενεζουέλα, έχει βυθιστεί σε κρίση, με τον πληθωρισμό κατά αναλυτές να είναι πλέον τριψήφιος, ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και συνεχείς βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Ο Κάστρο διαβεβαίωσε ξανά χθες ότι η Κούβα στέκει αλληλεγγύη στο πλευρό της Βενεζουέλας, καταγγέλλοντας ότι η χώρα αυτή αντιμετωπίζει έναν «ανορθόδοξο πόλεμο» ο οποίος «της επιβλήθηκε από τον ιμπεριαλισμό και τομείς της ολιγαρχίας», που πυροδοτούν την πολιτική βία στους δρόμους. Παρά τη μείωση των ποσοτήτων πετρελαίου που της στέλνει η Βενεζουέλα, η οικονομία της Κούβας κατέγραψε ανάπτυξη 1,1% το πρώτο εξάμηνο του έτους, βγαίνοντας από την ύφεση του 2016, σημείωσε ο Κάστρο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ