Site icon NewsIT

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Σαουδικής Αραβίας

13.10.2022 | 21:12
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Σαουδικής Αραβίας

FILE PHOTO: Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman and U.S. President Joe Biden meet at Al Salman Palace upon his arrival in Jeddah, Saudi Arabia, July 15, 2022. Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY REFILE - CORRECTING ID/File Photo/File Photo

Ήθελε αρχικά να καταστήσει τη Σαουδική Αραβία «παρία», στη συνέχεια επιχείρησε μια προσέγγιση τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκνευρισμένος από τις αποφάσεις του Ριάντ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ύψωσε τους τόνους εναντίον του βασιλείου.

«Θα υπάρξουν συνέπειες για όσα έκαναν, με τη Ρωσία», απείλησε ο Μπάιντεν την Τρίτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή, κάτι που μπορεί να εκτοξεύσει και πάλι την τιμή του πετρελαίου – και κατά συνέπεια να γεμίσουν τα ταμεία της Ρωσίας, η οποία βασίζεται στις πωλήσεις υδρογονανθράκων για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων και των αποφάσεων του ΟΠΕΚ+, ο πρόεδρος πιστεύει ότι θα έπρεπε να επανεξετάσουμε τη διμερή σχέση με τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε νωρίτερα ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Το βασίλειο απορρίπτει κάθε διαταγή», έγραψε το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας στο Twitter, προσθέτοντας ότι το Ριάντ εργάζεται «για να προστατεύσει την παγκόσμια οικονομία από την αστάθεια της πετρελαϊκής αγοράς».

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε κάποιος λόγος στην αγορά για να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Ριάντ ότι η απόφαση ήταν «καθαρά οικονομική». «Το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να προσπαθήσει να χειραγωγήσει ή να εκτρέψει την προσοχή, όμως τα γεγονότα είναι απλά», ανέφερε ο Κέρμπι στην ανακοίνωσή του. Υποστήριξε επίσης ότι άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ είπαν ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ ότι «αισθάνθηκαν ότι εξαναγκάστηκαν να στηρίξουν» την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας.

Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να παρακολουθούν κάθε ένδειξη για τη στάση (του Ριάντ) όσον αφορά την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Κέρμπι σε μια σπάνιας οξύτητας ανακοίνωση, όπου κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι πήρε «λανθασμένη κατεύθυνση».

Ο Τζο Μπάιντεν «είναι έτοιμος να εργαστεί με το Κογκρέσο για να εξετάσουν ποια θα πρέπει να είναι η σχέση» των δύο χωρών, διαβεβαίωσε.

Ο Μπάιντεν ταξίδεψε τον Ιούλιο στη Σαουδική Αραβία και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μολονότι προεκλογικά έλεγε ότι θέλει να καταστήσει το Ριάντ «παρία» του κόσμου, λόγω της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπεν Φαρχάν είπε την Τρίτη στο κανάλι Al Arabiya ότι η μείωση της παραγωγής εκ μέρους του ΟΠΕΚ+ συνιστά μια «καθαρά οικονομική απόφαση» την οποία έλαβαν ομόφωνα τα μέλη του Οργανισμού.

Η απόφαση αυτή ωστόσο προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην Ουάσινγκτον και ιδίως μεταξύ των μελών του Δημοκρατικού κόμματος. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο επικεφαλής τη ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, απείλησε μάλιστα την Δευτέρα ότι θα μπλοκάρει μελλοντικές πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ και ο βουλευτής Ρο Χάνα παρουσίασαν την Τρίτη ένα νομοσχέδιο για τον τερματισμό αυτών των εξαγωγών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version