Έπρεπε να περάσουν δύο βδομάδες με την ατμόσφαιρα να γεμίζει ραδιενέργεια για να ζητήσουν διεθνή βοήθεια οι Ιάπωνες. Μάλιστα τώρα ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε πως πρέπει να είμαστε σε… επαγρύπνηση!
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται «σε κατάσταση υψίστου συναγερμού» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέρχονται από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.
Ο Ναότο Καν υπογράμμισε ότι η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη στον πυρηνικό σταθμό, όπου τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες δεν λειτουργούν και όπου οι περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας πολλαπλασιάζονται μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε την 11η Μαρτίου.
«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό ευρισκόμενη σε κατάσταση υψίστου
συναγερμού» είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής προϋπολογισμού της Γερουσίας.
Ως προς την τοποθεσία εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν δήλωσε: «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι η εκτίμηση των κινδύνων για το τσουνάμι εκείνη την εποχή ήταν εσφαλμένη».
Ποσότητες πλουτωνίου βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία στο χώμα μέσα στο συγκρότημα της Φουκουσίμα Νταΐτσι ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco. Όπως διευκρίνισε η εταιρεία τα δείγματα είχαν ληφθεί πριν από μία εβδομάδα.
Προσθέτει μάλιστα ότι οι ποσότητες δεν είναι επιβλαβείς για τη δημόσια υγεία.
Η TEPCO υπογράμμισε ότι το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στον αντιδραστήρα δεν θα σταματήσει μετά την ανεύρεση του πλουτωνίου. Μετά από 17 μέρες καταστροφής στην ατμόσφαιρα και τον κόσμο να έχει γεμίσει ραδιενέργεια οι Ιάπωνες αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια από την μεγαλύτερη γαλλική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας.
Οι περισσότεροι από τους έξι αντιδραστήρες λειτουργούσαν με ουράνιο, αν και ο αντιδραστήρας 3, στον οποίο σημειώθηκε έκρηξη, λειτουργούσε με μείγμα ουρανίου και πλουτωνίου. Πάντως σε όλους τους αντιδραστήρες το πλουτώνιο είναι παραγώμενο προϊόν της χρήσης ουρανίου.
Πέρα από την ανησυχητική ανακάλυψη του πλουτωνίου στο έδαφος, οι εργάτες ανακάλυψαν και νέες, μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού νερού τις οποίες προσπαθούν να αντλήσουν και να απομακρύνουν σε ασφαλές σημείο. Πιστεύεται ότι έχει διαρρεύσει από το ψυκτικοί σύστημα.
Ραδιενεργό νερό βρέθηκε και στα υπόγεια των αντιδραστήρων, κάτι που αυξάνει τις ανησυχίες ότι μπορεί να περάσει στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα της περιοχής ακόμα και στα θάλασσα.
Αυτές οι ποσότητες του ραδιενεργού νερού (είναι πλέον πολλοί τόνοι) πρέπει να αντληθούν πριν αρχίσει και πάλι η λειτουργία του συστήματος ψύξης. Προβληματική παραμένει και η αποθήκευση του νερού, με τους υπευθύνους να δηλώνουν για την ώρα ότι εξετάζουν όλους τους πιθανούς τρόπους.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση με αφορμή αναφορές ότι κάποιοι επιστρέφουν στη ζώνη εκκένωσης με ακτίνα 20 χιλιόμετρα που έχει επιβληθεί, ζήτησε και πάλι από τους κατοίκους της να παραμείνουν έξω από τη αυτή. Η υγεία τους διατρέχει μεγάλο κίνδυνο αν επιστρέψουν εκεί, τόνισε η κυβέρνηση.
Σύνοδος για την ασφάλεια
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε την επιθυμία να διοργανωθεί σύνοδος υψηλού επιπέδου σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων όπως προέκυψαν μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα.
Η σύνοδος θα διεξαχθεί πιθανότατα τον Ιούνιο,
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιούκιο Αμνάνο ανέφερε ότι θα ζητήσει τη συμμετοχή υπουργών από τα κράτη μέλη της IAEA. Πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα, πρόσθεσε, «που δεν αφορά μόνο τους ειδικούς».
Επιπλέον, χαρακτήρισε την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα «πολύ σοβαρή» ενώ δήλωσε ότι ανησυχεί για τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στα τρόφιμα και το νερό της περιοχής.