Σάββατο, 3 Αυγ.
28oC Αθήνα

Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ για αντίποινα μετά τις κηδείες των ηγετών Χαμάς και Χεζμπολάχ – Ποιοι είναι πιθανοί στόχοι

Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ για αντίποινα μετά τις κηδείες των ηγετών Χαμάς και Χεζμπολάχ – Ποιοι είναι πιθανοί στόχοι
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ, αναμένοντας αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του μετά τις κηδείες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ σε Τεχεράνη και Βηρυτό.

Αν και κανείς δεν επιθυμεί ολοκληρωτικό πόλεμο, η Τεχεράνη πρέπει να «απαντήσει» στο Ισραήλ και θα το κάνει, μετά το χτύπημα στην καρδιά του Ιράν, την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου Προέδρου.

Οι πιθανοί στόχοι της επίθεσης

Η Χάιφα, η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων – και άλλοι τόσοι στην μητροπολιτική περιοχή, είναι ένας από τους πιθανούς στόχους σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία της χώρας.

Το Τελ Αβίβ, είναι ακόμα ένας πιθανός στόχος, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή. Είναι έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο.

Ήταν και μεταξύ των βασικών στόχων της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν με 300 πυραύλους και drone και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία για να την αποκρούσει.

Πιθανός στόχος θεωρείται επίσης μια τοποθεσία εβραϊκών συμφερόντων. Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος ή ένα εστιατόριο που θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ.

Χθες Πέμπτη (2/8//24) ο Νετανιάχου είπε ότι «οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίποινα ίσως να μην περιοριστούν σε μία απλή επίθεση ή ακόμα χειρότερα ότι το Τελ Αβίβ θα «απαντήσει» ξανά.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις