Δομές υγείας, νοσοκομεία και μαιευτικές κλινικές, έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές εξαιτίας του σεισμού σε Τουρκία και Συρία και είναι αδύνατον να περιθάλψουν ασθενείς, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.
Μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς πολλά κτίρια στη βορειοδυτική Συρία κατέρρευσαν αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους. Ταυτόχρονα, οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ ο κόσμος παραμένει έξω, υπό το φόβο νέων μετασεισμών.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται και τα νοσοκομεία που παραμένουν λειτουργικά περιθάλπουν συνεχώς τραυματίες. Η περιοχή South Afrin (Jandaris), στο Κυβερνείο του Χαλεπίου φαίνεται να είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο.
Πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Jandaris, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα εκκενώθηκαν, λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.
Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά και το προσωπικό όλων των δομών υγείας εργάζονται σκληρά από την πρώτη στιγμή για τη φροντίδα των τραυματιών. Στις εγκαταστάσεις υγείας στις επαρχίες του Aleppo και του Idlib έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς.
Οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές, όπως λένε. Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής.
Οι γιατροί που βρίσκονται στο πεδίο, μιλούν για ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, σε επαρκές νερό και σε σωστές συνθήκες υγιεινής. Πρόκληση, επίσης, αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από τον σεισμό.
Χριστίνα Ψαρά: Η βορειοδυτική Συρία βρίσκεται σε δεινή ανθρωπιστική κατάσταση
Υποστηρίζοντας ήδη εδώ και αρκετά χρόνια τον πληθυσμό της βορειοδυτικής Συρίας εξαιτίας των πολυετών συγκρούσεων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν κινητοποιήσει από την πρώτη στιγμή τις ομάδες τους μαζί με τοπικούς εταίρους για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες στην περιοχή.
Ταυτόχρονα κάνουν επείγουσα έκκληση για βοήθεια. «Η βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο. Το σίγουρο είναι ότι μετά από τη νέα αυτή καταστροφή θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι εκτοπισμένοι σε μια περιοχή όπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από έναν πληθυσμό 4 εκατομμυρίων, ήταν ήδη εκτοπισμένοι» τονίζει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν επείγουσα έκκληση για την ενίσχυση και υποστήριξη των ομάδων τους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δίπλα στους πληγέντες από τους φονικούς
Οι παρεμβάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό δέχονται τραυματίες στα νοσοκομεία που λειτουργούν και στις δομές που υποστηρίζουν στη βορειοδυτική Συρία.
Έχουν ξεκινήσει, επίσης, τη λειτουργία μίας κινητής κλινικής στο κέντρο υποδοχής Kelly, στην επαρχία Idlib. Επιπλέον, προσφέρουν ασθενοφόρα για να διευκολύνουν τη μεταφορά ασθενών που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.
Συνολικά υποστηρίζουν 23 δομές υγείας στο Idlib και το Aleppo με ιατρικό προσωπικό και ιατρικά κιτ έκτακτης ανάγκης.
Έχουν αυξήσει επίσης τη δυναμικότητα των δομών τους προσθέτοντας σκηνές όπου χρειάζεται. Παράλληλα, ξεκίνησαν την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στις δομές που υποστηρίζουν και σε όλες τις κινητές κλινικές τους.
Επίσης, συνεχίζουν τις δράσεις τους σε νοσοκομεία που δεν έχουν πληγεί, προκειμένου να υποστηρίξουν τον πληθυσμό και να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της περίθαλψης για τους πιο ευάλωτους, όπως έγκυες γυναίκες, άτομα με χρόνιες παθήσεις κ.λπ.
Βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις με τις αρχές και τους τοπικούς εταίρους, αξιολογούν τις ανάγκες στις περιοχές της νότιας Τουρκίας που έχουν πληγεί περισσότερο και είναι έτοιμοι να παράσχουν βοήθεια και στην Τουρκία.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημιουργήσει το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται άμεσα σε επείγουσες κρίσεις, περιθάλποντας θύματα ενόπλων συγκρούσεων, επιδημιών, ή φυσικών καταστροφών – όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr