Δραματικές στιγμές περνούν οι κάτοικοι στη Μιανμάρ μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 βαθμών που χτύπησε την περιοχή την περασμένη Παρασκευή (28.03.2025).
Στην Μιανμάρ η κατάσταση είναι τραγική μετά τον μεγάλο σεισμό με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 2000 και ο φόβος να αυξηθεί ο αριθμός να είναι μεγάλος, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια κτιρίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πόλη Kyaukse, περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) νότια του Mandalay, είναι μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον φονικό σεισμό.
Έξω από ένα νηπιαγωγείο της πόλης οι εικόνες ραγίζουν καρδιές… Περίπου 15 παιδικά σακίδια είναι σκισμένα στα ερείπια του σχολείου. Παιχνίδια και γράμματα του αλφαβήτου είναι διάσπαρτα ανάμεσα σε σπασμένες καρέκλες, τραπέζια και τσουλήθρες κήπου στα σιντρίμμια.
Ο Kywe Nyein δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, καθώς μιλούσε για τον θάνατο της πεντάχρονης εγγονής του στον σεισμό. Εξηγεί κλαίγοντας ότι η οικογένειά του ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την κηδεία της πεντάχρονης εγγονής της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Λέει ότι η μητέρα της γευμάτιζε όταν άρχισε ο καταστροφικός σεισμός. Έτρεξε προς το σχολείο, αλλά το κτίριο είχε καταρρεύσει ολοσχερώς.
Το σώμα της μικρής βρέθηκε περίπου τρεις ώρες αργότερα. «Ευτυχώς, πήραμε το σώμα της αγαπημένης μας άθικτο».
Η πεντάχρονη ήταν ένα από τα τουλάχιστον 12 παιδιά που πέθαναν στο νηπιαγωγείο, μαζί με έναν δάσκαλο
Οι ντόπιοι λένε ότι υπήρχαν περίπου 70 παιδιά, ηλικίας από δύο έως επτά, στο σχολείο την Παρασκευή. Θεωρούν ότι 40 βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.
Οι κάτοικοι και οι γονείς δεν μπορούν να πιστέψουν τι έχει συμβεί. Λένε ότι ολόκληρη η πόλη ήρθε να βοηθήσει στο έργο διάσωσης και πολλά πτώματα ανασύρθηκαν την Παρασκευή. Περιγράφουν τις μητέρες να κλαίνε και να φωνάζουν τα ονόματα των παιδιών τους μέσα στη νύχτα.
Τώρα, τρεις μέρες μετά, η τοποθεσία είναι ήσυχη. Οι άνθρωποι με κοιτούν με τη θλίψη χαραγμένη στα πρόσωπά τους.
Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα
Οι πολίτες της Μιανμάρ καλούνται τήρησαν σήμερα ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού της Παρασκευής, που ισοπέδωσε κτίρια κι υποδομές κι άφησε πίσω, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό, πάνω από 2.000 νεκρούς στη χώρα που σπαρασσόταν ήδη από εμφύλια σύρραξη.
Πέντε μέρες μετά τον σεισμό 7,7 βαθμών, πολλοί στη Μιανμάρ συνεχίζουν ακόμα να κοιμούνται έξω, στην ύπαιθρο, ελλείψει στέγης, καθώς οι ασταμάτητες μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να σπέρνουν τρόμο σε πολλούς, που δεν αποκλείουν νέες καταστροφές.
Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα ως και την Κυριακή, κατά την εβδομάδα εθνικού πένθους που κήρυξε η στρατιωτική χούντα χθες Δευτέρα — σε ένδειξη «συμπάθειας» για τα θύματα και τις καταστροφές, σύμφωνα με τους στρατηγούς.
Τηρήθηκε μάλιστα ενός λεπτού σιγή στις 12:51:02 (τοπική ώρα· 09:21 ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που σημειώθηκε ο χειρότερος σεισμός ο οποίος έπληξε την πάλαι ποτέ Βιρμανία εδώ και δεκαετίες. Το σύνθημα για το ενός λεπτού σιγής έδωσαν σειρήνες που ήχησαν σε όλη τη χώρα.
Το στρατιωτικό καθεστώς διέταξε τον πληθυσμό να διακόψει κάθε δραστηριότητα εκείνη την ώρα με ανακοινωθέν του, ενώ τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν σύμβολα πένθους αντί των κανονικών προγραμμάτων τους. Παράλληλα γίνονται προσευχές σε ναούς και σε παγόδες.
Χθες Δευτέρα (31.03.2025), οι αρχές της Μιανμάρ έκαναν λόγο για 2.056 νεκρούς, 3.900 τραυματίες και 270 αγνοούμενους.
Όμως ειδικοί προεξοφλούν πως οι νεκροί είναι πολλές χιλιάδες. Το ρήγμα της Σαγκάινγκ, από το οποίο προήλθε ο σεισμός, διατρέχει κάποιες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους την πρωτεύουσα Ναϊπιντάου και τη Μανταλέι των 1,7 εκατ. κατοίκων, σε πολύ μικρή απόσταση από το επίκεντρο.
Ο εμφύλιος πόλεμος, που έχει γονατίσει υποδομές καίριας σημασίας κι έχει κάνει τη χώρα κομμάτια, καθώς δρουν δεκάδες ένοπλες οργανώσεις, εθνικών μειονοτήτων και των πολιτικών αντιπάλων της χούντας, περιπλέκει πολύ τη συγκέντρωση πληροφοριών για τον σεισμό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε πως δυο υπήκοοι της χώρας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού. Ανάμεσα στα θύματα ήταν επίσης τρεις υπήκοοι Κίνας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Η Μανταλέι, με βάση όσα είναι γνωστά, υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές: δεκάδες κτίρια μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες συντριμμιών. Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης, εκατοντάδες τραυματίες κι ασθενείς, ανάμεσά τους παιδιά, οδηγούνται σε χώρους στάθμευσης, σε κλίνες με ροδάκια, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι οι συνεχείς μετασεισμικές δονήσεις θα προκαλέσουν ζημιές στην κτιριακή υποδομή.
Στην περιφέρεια της πόλης, κρεματόριο παρέλαβε εκατοντάδες πτώματα κι αναμένονται ακόμη περισσότερα, καθώς συνεχίζουν να ανασύρονται θύματα από τα συντρίμμια.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέταξε χθες Κυριακή τον σεισμό στο υψηλότερο επίπεδο των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΣΕΣ) απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν πάνω από 100 εκατ. δολάρια ώστε να προσφερθεί βοήθεια.
Η Κίνα, η Μαλαισία και η Ινδία ανέπτυξαν σωστικά συνεργεία, οι ΗΠΑ ανήγγειλαν πως στέλνουν ειδικούς σε «ανθρωπιστικές» υποθέσεις.
Την κατάσταση στη Μανταλέι ειδικά περιπλέκει ο καύσωνας, οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν και σήμερα τους 40° Κελσίου.
Σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, στην Μπανγκόκ, συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες στα συντρίμμια 30ώροφης πολυκατοικίας υπό ανέγερση, προοριζόμενης για εγκατάσταση της δημόσιας διοίκησης. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, με βάση τα επίσημα δεδομένα, όμως δεκάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται.