Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε επιχειρήσεις κατά ενόπλων αντάρτικων οργανώσεων, στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού των 7,7 Ρίχτερ, που «χτύπησε» την περασμένη εβδομάδα.
Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα (02.04.2025) και θα διαρκέσει ως τις 22 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) η χούντα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση MRTV. Η Μιανμάρ, ακόμη θρηνεί σχεδόν 3.000 θύματα μετά των φονικό σεισμό που έγινε αισθητός την περασμένη Παρασκευή, μέχρι την Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, ενώ ακόμη γίνονται επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κατάπαυση του πυρός έχει «στόχο την επιτάχυνση των προσπαθειών ανακούφισης και ανοικοδόμησης και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» μετά τον σεισμό της Παρασκευής, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα γνωστοποιήθηκε ότι ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ο ηγέτης της χούντας, θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στην Ταϊλάνδη για μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή κυρίως χωρών της Νότιας Ασίας. Ο στρατηγός θα ενημερώσει τους ηγέτες των χωρών αυτών στην Μπανγκόκ για την κατάσταση της Μιανμάρ μετά το σεισμό.
Η Μιανμάρ παραμένει βυθισμένη στην εμφύλια σύρραξη μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη χώρα παραμένουν ενεργές δεκάδες ένοπλες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων της χούντας πολλές από τις οποίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περιοχές της Μιανμάρ.
Ο εμφύλιος πόλεμος έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία και έχει ωθήσει βασικές υπηρεσίες στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Ο ισχυρότερος σεισμός των 7,7 βαθμών της περασμένης Παρασκευής έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.886 ανθρώπους στην χώρα, σύμφωνα με τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό της χούντας.
Η σεισμική δόνηση προκάλεσε θύματα και στη γειτονική Ταϊλάνδη καθώς και εκτεταμένες ζημιές σε ολόκληρη την περιοχή.