Πρώτα ήταν ο σεισμός των 7,2 Ρίχτερ. Μετά εκείνος των 7,4 και τελικά ο μεγαλύτερος όλων, μεγέθους 8,1 Ρίχτερ. Η Νέα Ζηλανδία έζησε τον τρόμο εξαιτίας των σεισμών, που έφεραν προειδοποίηση για τσουνάμι και εκκένωση περιοχών.
Η κινητοποίηση για να μην κινδυνεύσει κανείς από το τσουνάμι που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός ήταν άμεση. Κτίρια, μεταξύ των οποίων κι ένα σχολείο, εκκενώθηκαν, ενώ οι συναγερμοί άρχισαν να… ηχούν μόλις εκδόθηκε η προειδοποίηση από τις αρχές στη Νέα Ζηλανδία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το τσουνάμι πέρασε και η εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων ήρε την εντολή κατεπείγουσας απομάκρυνσης από παραθαλάσσιες περιοχές. «Τα μεγαλύτερα κύματα πέρασαν», έπειτα από ακολουθία τριών ισχυρών σεισμών, διαβεβαίωσαν οι αρχές.
«Όλοι οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μπορούν πλέον να επιστρέψουν», ανέφερε η υπηρεσία, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να σπεύσουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και στην ενδοχώρα του Βόρειου Νησιού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φωτογραφία Claudia Maaka/REUTERS
Οι τρεις σεισμοί (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) που σημειώθηκαν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ στη Νέα Ζηλανδία, δεν προκάλεσαν ζημιές ή τραυματισμούς.
Όπου φύγει φύγει μετά το σεισμό
Χιλιάδες κάτοικοι της ανατολικής ακτής του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κινήθηκαν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, προς την ενδοχώρα, ενώ η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όκλαντ, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά τους ισχυρούς σεισμούς στα ανοιχτά.
Εργαζόμενοι, φοιτητές και κάτοικοι περιοχών όπως το Νόρθλαντ και το Μπέι οβ Πλέντι, με τη συνδρομή λειτουργών της πολιτικής προστασίας, έφυγαν μαζικά καθώς υπήρχε προειδοποίηση ότι το τσουνάμι μπορεί να έφτανε τα τρία μέτρα πάνω από το επίπεδο της πλημμυρίδας.
Εκκενώθηκε επίσης σχολείο στην ανατολική επαρχία Τουτούιλα.
Προειδοποιήσεις εκδόθηκαν για διάφορες περιοχές του Ειρηνικού, από τα νησιά Τόνγκα, την αμερικανική Σαμόα, τα Φίτζι, τα Βανουάτου, τη Νέα Καληδονία, τη Χαβάη, ως τη Χιλή. Οι αυστραλιανές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για το νησάκι Νόρφολκ (1.750 κάτοικοι), πάντως όχι για την ίδια την Αυστραλία.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ