Τρίτη, 23 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Σεισμός στην Ιταλία: Το “μήνυμα” Ρέντσι και η αγωνία των σεισμόπληκτων [pics, vid]

Σεισμός στην Ιταλία: Το “μήνυμα” Ρέντσι και η αγωνία των σεισμόπληκτων [pics, vid]

Αγωνία και φόβος για τα Ρίχτερ που δεν σταματούν να “χτυπούν” την Ιταλία. Περισσότεροι από 30.000 οι άνθρωποι που έμειναν άστεγοι. Και ο Ματέο Ρέντσι να “χρησιμοποιεί” την τραγωδία στη χώρα του για να στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες και να κερδίσει το λαϊκό έρεισμα…

Η Ιταλία μετρά τις πληγές της μετά τους τελευταίους σεισμούς και κυρίως τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Κυριακή (30.10.2016) στη γειτονική χώρα. Τρεις μεγάλοι σεισμοί σε τέσσερις μέρες και οι άστεγοι φτάνουν ήδη τις 30.000. Άνθρωποι που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται ή να έχουν ζημιές που θα κάνουν ακατάλληλα για να μείνει κανείς, έχουν βρεί “καταφύγιο” σε ξενοδοχεία σε παραθαλάσσιες περιοχές και κοντά στην λίμνη Τρασιμένο της περιφέρειας Ούμπρια. Και αυτοί είναι μόνο οι μισοί απ’ όσους έχουν μείνει άστεγοι.

Ακόμη και στα νεκροταφεία, η μεγάλη σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών το πρωί της Κυριακής έσπασε τους τάφους. Αύριο, για τους καθολικούς είναι η ημέρα αφιερωμένη στους νεκρούς και πολλά νεκροταφεία, στις πληγείσες περιοχές, θα μείνουν κλειστά. Η μεγάλη παρηγοριά είναι βέβαια ότι η Ιταλία δεν θρηνεί θύματα. Όμως οι άστεγοι αγωνιούν. Στις σκηνές δεν μπορούν πια να μείνουν, ο καιρός έχει αλλάξει, το κρύο “τρυπάει” τα κόκκαλα, ειδικά το βράδυ…

Στις 17.00 (τοπική ώρα) το απόγευμα της Δευτέρας (31.10.2016), στη Ρώμη θα συνεδριάσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο η κυβέρνηση Ρέντσι αναμένεται να εγκρίνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Θα δαπανήσουμε όλα τα αναγκαία ποσά, δεσμευόμαστε ότι η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει αμέσως. Στην πρώτη φάση θα στήσουμε μικρά, ξύλινα σπίτια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο οποίος, όπως σχολιάζει εντόνως ο ιταλικός Τύπος, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το σεισμό της Κυριακής επέλεξε να έχει πίσω του μόνο σημαίες της Ιταλίας και όχι κι εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μήνυμα, σαφές, προς τις Βρυξέλλες. Με τις οποίες τον τελευταίο καιρό ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται στα… μαχαίρια με αφορμή τον ιταλικό προϋπολογισμό. Για τον οποίο οι Βρυξέλλες θέλουν αλλαγές κι εκείνος τις αρνείται.

Τις προηγούμενες μέρες, οι Ευρωπαίοι ζήτησαν από τον Ρέντσι εξηγήσεις για τις έκτακτες δαπάνες που ενέγραψε η ιταλική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2017 σχετικά με το προσφυγικό και την αντισεισμική θωράκιση, μετά και τον σεισμό του Αυγούστου που άφησε πίσω του σχεδόν 300 νεκρούς. 

Δια του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, που έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Il Messaggero, η ιταλική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει κανένα είδος οικονομικού περιορισμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Όλα αυτά ενώ αρχίζει να εκφράζεται έντονη ανησυχία, σε οικονομικό επίπεδο, για το πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός στην κεντρική Ιταλία, μια περιοχή με πλούσια ιστορική, πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση. Χιλιάδες επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να διακόψουν την παραγωγή τους και κανείς δεν γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, θα μπορέσουν να καταφέρουν να ξανανοίξουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: ANSA / ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε