Η στιγμή που ο σεισμός «χτυπά» την Κροατία καταγράφηκε σε πολλά βίντεο. Το τελευταίο (χρονικά) που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ώρες, είναι πραγματικά σοκαριστικό.
Είναι η στιγμή που δήμαρχος κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ. Έχει προηγηθεί ο πρώτος μεγάλος σεισμός στην Κροατία, το μεσημέρι της Τρίτης (29.12.2020), που άφησε πίσω του επτά νεκρούς, τραυματίες και καταστροφή, με εκατοντάδες σπίτια να έχουν μεγάλες ζημιές και συνοικίες να μην έχουν ρεύμα.
Ενώ λοιπόν ο δήμαρχος κάνει δηλώσεις, η γη αρχίζει να τρέμει ξανά και επικρατεί πανικός…
Η γη δεν σταματά να τρέμει στην κεντρική Κροατία, μετά τον δυνατό χθεσινό σεισμό. Οι δυο μετασεισμοί που σημειώθηκαν σήμερα (30.12.2020) προκάλεσαν ξανά τρόμο.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), δύο σεισμοί μεγέθους 4,8 και 4,7 βαθμών σημειώθηκαν στην πόλη Σίσακ, νοτιοανατολικά του Ζάγκρεμπ, μέσα σε λίγα λεπτά μετά τις 06:15 τοπική ώρα (07:15 ώρα Ελλάδας). Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.
Η πόλη αυτή όπως και η Πέτρινια και τα περίχωρά της βρίσκονται ακόμη υπό το σοκ του ισχυρού σεισμού των 6,4 βαθμών και ο οποίος έγινε αισθητός σε πολλές γειτονικές χώρες ακόμη και στη Βιέννη.
Σωστικά συνεργεία εργάζονταν όλη τη νύκτα αναζητώντας τυχόν επιζώντες στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν λόγω του σεισμού. Φοβούμενοι μετασεισμούς πολλοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, ενώ περίπου 200 άλλοι βρήκαν καταφύγιο σε έναν στρατώνα.
Από τον χθεσινό σεισμό σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους μία 13χρονη έφηβη που περπατούσε σε δρόμο της Πέτρινια όταν κατέρρευσε ένα κτίριο, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Πέντε άνδρες από το χωριό Μάγισκε Πόλιανε, κοντά στην πόλη Γκλίνα, σκοτώθηκαν. Το έβδομο θύμα εντοπίστηκε στα ερείπια μιας εκκλησίας στο χωριό Ζάζινα. Σύμφωνα με τον ιερέα του ναού, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Hina, ο άνδρας αυτός ήταν ο οργανίστας του εκκλησιαστικού οργάνου, ο οποίος είχε πάει στην εκκλησία για να το επισκευάσει έπειτα από τις ζημιές που είχε υποστεί σε προηγούμενο σεισμό.
Περίπου 20 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ η υπηρεσία ορεινών διασώσεων αναζητεί τυχόν θύματα σε περισσότερα από 80 χωριά της περιοχής, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Γιόσιπ Γκράνιτς.
Εκατοντάδες κτίρια, σπίτια, κυβερνητικά γραφεία και σχολεία έχουν υποστεί ζημιές, ενώ ολόκληρες συνοικίες στην Πέτρινια και το Σίσακ εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα το πρωί.
“Η φρίκη της Πέτρινια”, έγραφε σήμερα ο τοπικός Τύπος. “Μια καταστροφική χρονιά ολοκληρώνεται με την καταστροφή μιας επαρχίας”, ανέφερε στην πρώτη της σελίδα μία εφημερίδα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ