Κόσμος

Σεισμός στην Μιανμάρ – Καραστάθης: «Ιδιαίτερα επικίνδυνο το ρήγμα, έχει μήκος 1.200 χλμ και βρίσκεται κάτω από πόλεις»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημείωσε πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος παρόμοιου σεισμού στις γειτονικές περιοχές

Σε μια ακτίνα 1.200 χλμ εκτείνεται το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλη Καραστάθη, το τεράστιο αυτό ρήγμα διασχίζει πόλεις. 

«Η περιοχή που συνέβη ο σεισμός, η πληγείσα περιοχή στην Μιανμάρ είναι στα όρια των σφαιρικών πλακών. Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό έχει τεράστιο δυναμικό, έχει δώσει στον τελευταίο αιώνα 6 μεγάλους σεισμούς, άνω των 7 Ρίχτερ» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Βασίλης Καραστάθης και υπογράμμισε πως «δεν μιλάμε για μια συνηθισμένη ζώνη ρηξιγενή αλλά για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο το ρήγμα, με μήκος 1.200 χιλιομέτρων και μάλιστα μέσα στη χερσαία περιοχή, διασχίζει πόλεις το ρήγμα».

«Θεωρώ ότι έχει όλα τα στοιχεία για να γίνει πολύ επικίνδυνη κατάσταση» τονίζοντας πως «έχει και μια εντελώς ευθύγραμμη συνεχή μορφή. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα ευθύγραμμα και είναι μια ιδιότητα που του δίνει κάποιες εξαιρετικές ταχύτητες στη διάδοση της θραύσης της διάρρηξης που το κάνει αυτό ακόμη πιο επικίνδυνο».

Σε ερώτηση αν ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να εκτιναχθεί – γίνεται λόγος για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς – ο κ. Καραστάθης τόνισε πως «ο αριθμός των θυμάτων στους προηγούμενους παρόμοιους σεισμούς δεν ήταν πολύ μεγάλος γιατί η δόμηση τα παλαιά χρόνια στις δεκαετίες του ’50 και πιο πριν ήταν με ξύλινα χαμηλά. Κατασκευάζονταν κατασκευές, ξύλινες κατασκευές οι οποίες ενδεχομένως να μην είχαν το ίδιο σεισμικό κίνδυνο με τις σημερινές που είναι μεν από σκυρόδεμα, αλλά δεν ξέρω με τι κανονισμούς έχουν χτιστεί τουλάχιστον οι περισσότερες απ’ αυτές. Άρα αυτό θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο πού θα κυμανθούν και τα θύματα».

 

Σχετικά με τη σεισμική ακολουθία τόνισε πως «η μετασεισμική ακολουθία σίγουρα θα είναι εκτεταμένη και στον χρόνο και πλούσια σε αριθμό σεισμών. Είναι υπαρκτός επίσης ο κίνδυνος να έχουμε και συνέχεια με κάποιο παρόμοιου μεγέθους σεισμό σε κάποιο γειτονικό μέρος του ρήγματος».

«Η ζώνη αυτή των 1200 μέτρων δεν “έσπασε” ολόκληρη. Έτσι υπάρχουν διάφορα τμήματα αυτής της ζώνης. Ενδεχομένως να προκληθεί στην ίδια ζώνη η θραύση κάποιου άλλου τμήματος όπως το 1929 -1930 είχαμε 3 διαδοχικούς σεισμούς, το ’46 είχαμε ένα δίδυμο σεισμό».

Τέλος, ο κ. Καραστάθης υπογράμμισε πως «θα υπάρχει μια πλούσια δραστηριότητα η οποία θα διατηρηθεί για πάρα πολλούς μήνες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο, ισχυρές εκρήξεις στη Μικολάιφ μετά το τέλος της εκεχειρίας
«Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να μεταβούν αμέσως στα πλησιέστερα καταφύγια και να παραμείνουν εκεί μέχρι τη λήξη του συναγερμού», ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου
Συναγερμός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας
Εκεχειρία στα χαρτιά: Οι αλληλοκατηγορίες Ρωσίας – Ουκρανίας για παραβάσεις και το «όχι» του Πούτιν για παράταση
Οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τις προσπάθειες μεσολάβησης για ειρήνη, εκτός εάν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις προόδου σύντομα, δήλωσαν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών του Μάρκο Ρούμπιο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1