Αλαλούμ επικρατεί στη Συρία, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία που έπληξε τις βόρειες περιοχές της χώρας, καθώς τα Λευκά Κράνη κατηγορούν τον ΟΗΕ ότι δεν έχει στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, με τον Οργανισμό να απαντά ότι πρώτα πρέπει να γίνει κατάπαυση του πυρός.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής των «Λευκών Κρανών», της οργάνωσης πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιείται στις ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες περιοχές της Συρίας, κατηγόρησε σήμερα (10.2.2023) τον ΟΗΕ ότι δεν παρείχαν την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτές τις επαρχίες, οι οποίες επλήγησαν σφοδρά από τους σεισμούς της περασμένης Δευτέρας.
Ο Ράεντ αλ Σάλεχ είπε ότι η περιοχή αυτή δεν έχει λάβει καμία βοήθεια από τα Ηνωμένα Έθνη από την Δευτέρα. Εξήγησε ότι τα έξι φορτηγά που πέρασαν στη Συρία χθες Πέμπτη ήταν ο τακτικός ανεφοδιασμός της περιοχής, που είχε καθυστερήσει.
«Τα φορτηγά που μπήκαν χθες είναι το κομβόι που ήταν προγραμματισμένο για την Δευτέρα αλλά καθυστέρησε λόγω του σεισμού», είπε στους δημοσιογράφους, μέσω βιντεοσύνδεσης από το Ιντλίμπ. «Μέχρι τώρα δεν έχει φτάσει βοήθεια από τον ΟΗΕ στη βορειοδυτική Συρία ως ανταπόκριση στον σεισμό», πρόσθεσε.
Ο Σάλεχ χαρακτήρισε «καταστροφική» την αντίδραση του ΟΗΕ και είπε ότι ο Οργανισμός θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη από τον συριακό λαό για την έλλειψη βοήθειας».
Τι απαντά ο ΟΗΕ
Πάντως, από τη μεριά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που είναι επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι 14 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν από την τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ και πέρασαν στη Συρία, νωρίτερα σήμερα. Τα φορτηγά έχουν προορισμό την πόλη Ιντλίμπ (ελέγχεται από τους αντάρτες) και μεταφέρουν θερμάστρες, σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη.
Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στη Συρία, για να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας στα θύματα των σεισμών, από τους οποίους έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές ένα μεγάλο μέρος της χώρας.
Ο Φόλκερ Τουρκ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, έκανε επίσης έκκληση να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το ανθρωπιστικό δίκαιο, ώστε η βοήθεια να φτάσει σε όλους.
«Σε αυτήν την φρικτή εποχή για την Τουρκία και τη Συρία, ζητάμε να παραδοθεί κατεπειγόντως βοήθεια σε ΟΛΟΥΣ όσοι έχουν ανάγκη» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία περιπλέκει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, ιδίως στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες, στα βορειοδυτικά.
Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για αυτή τη ζώνη προέρχεται από την Τουρκία και περνάει από την Μπαμπ αλ Χάουα, το μοναδικό εγκεκριμένο σημείο διέλευσης στα σύνορα των δύο χωρών. Οι ζημίες που προκλήθηκαν στο τουρκικό οδικό δίκτυο από τους σεισμούς καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την αποστολή βοήθειας.
Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανοίξει και άλλα σημεία διέλευσης για να επιταχυνθεί η αποστολή βοήθειας στα εκατομμύρια που επλήγησαν από τους σεισμούς. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους ζούσαν ήδη σε επισφαλείς συνθήκες, ακόμη και πριν από τη φυσική καταστροφή.
Εγκρίθηκε ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι δέχεται να αποσταλεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια στις ζώνες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, στη βορειοδυτική Συρία.
Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Sana, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει «υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Συρίας», με τη βοήθεια και του ΟΗΕ. Με τον τρόπο αυτόν θα διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φτάσει «σε εκείνους που την χρειάζονται».
«Το Υπουργικό Συμβούλιο αποδέχτηκε την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο σύνολο» του συριακού εδάφους «και στις ζώνες που είναι εκτός ελέγχου του κράτους», αναφέρεται σε αυτήν την ανακοίνωση.
Σύμφωνα πάντα με τα κρατικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση χαρακτήρισε «πληγείσες ζώνες» τις περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές (Λαττάκεια, Χάμα, Χαλέπι και Ιντλίμπ) και πρόκειται να ιδρύσει ένα Ταμείο που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών.
Δεκάδες αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια (κυρίως από τη Ρωσία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν προσγειωθεί από την Δευτέρα στη Δαμασκό, το Χαλέπι και τη Λαττάκεια, περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία από τον σεισμό και πολλές χιλιάδες τραυματίστηκαν. Στη γειτονική Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι νεκροί αυξήθηκαν σε 19.388.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Με πληροφορίες από Reuters και AFP