Κόσμος

Σεισμός στην Τουρκία: Δραματική η αλλαγή στο υπέδαφος

Απίστευτο είναι το πλήγμα στο υπέδαφος της Τουρκίας, μετά τον σεισμό στην επαρχία Ελαζίγ. Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ έπληξε τα ανατολικά της χώρας, την περασμένη Παρασκευή (24.01.2020). Τι αναφέρει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς,

Εκτός από δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και ποιος ξέρει πόσους αγνοούμενους, αλλά και τις ανυπολόγιστες ζημιές με τις πτώσεις κτιρίων και την εξαφάνιση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, απίστευτο είναι και το πλήγμα στο υπέδαφος που άφησε στο πέρασμα του ο καταστροφικός σεισμός των 6,7 Ρίχτερ στην επαρχία Ελαζίγ, στην Τουρκία.

Αρκεί μια ανάλυση στο χάρτη που αποκλειστικά δημοσιεύει το newsit.gr για να καταλάβει κάποιος το πόσο τελικά άλλαξε το έδαφος σε όλη την περιοχή που αγγίζει τα 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, τα στοιχεία προέκυψαν από το διπλό πέρασμα του δορυφόρου στην περιοχή με διαφορά μόλις οκτώ ημερών.

Click4more: Σεισμός Τουρκία: Περιμένουν κι άλλους σεισμούς σε Ελαζίγ και Κωνσταντινούπολη

“Αυτή είναι μια εικόνα που φανερώνει το πώς και το πόσο άλλαξε το έδαφος μεταξύ δυο περασμάτων που έκανε από την περιοχή ο δορυφόρος. Το ένα πέρασμα έγινε πριν από τον σεισμό στις 15 Ιανουαρίου και το άλλο χθες, 27 του μηνός, τρεις μέρες μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στην επαρχία Ελαζίγ στην Τουρκία, όποτε η διαφορά είναι αυτή που βλέπουμε στο χάρτη. Από τα χρώματα καταλαβαίνουμε το πόσο άλλαξε σε μια κλίμακα που έχουμε βάλει”, αναφέρει. Και προσθέτει: “Η αλλαγή είναι δραματική, καθώς έχουμε μετατοπίσεις μέχρι 70εκτ του μέτρου εκατέρωθεν του ρήγματος και μήκος διάρρηξης 40χιλιομέτρων”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του χάρτη, οι μαύροι κύκλοι φανερώνουν τα επίκεντρα του σεισμού όπως αυτά κατεγράφησαν από τρία διαφορετικά κέντρα σεισμολογίας. “Οι μαύροι κύκλοι δείχνουν το επίκεντρο του σεισμού ανάλογα με το κέντρο σεισμολογίας που το υπολόγισε. Έχουμε δυο επίκεντρα από διαφορετικούς σεισμογράφους τούρκικων κέντρων και ένα τρίτο από το ευρωπαϊκό κέντρο σεισμολογίας. Ο χάρτης είναι σημαντικός γιατί μας δίνει μια εκτίμηση του πόσο ισχυρός ήταν ο σεισμός”.

Ο σημερινός σεισμός

Σχετικά με τον σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα νωρίς το μεσημέρι, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξήγησε: “Ο σημερινός σεισμός των 5 Ρίχτερ είναι ένας άλλος σεισμός που δεν έχει σχέση με εκείνον του Ελαζίγ, καθώς έγινε σε απόσταση 99 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Σμύρνης. Πριν γίνει ο σεισμός του Ελαζίγ είχαμε στο συγκεκριμένο σημείο έναν σεισμό 5,6 οπότε ο σημερινός σεισμός είναι απλά μετασεισμός”.

Όσον αφορά στην πρόβλεψη του Τούρκου επιστήμονα, Εβγκέν Αχμέτ Σερτσάν, για πιθανό μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα ο Αθανάσιος Γκανάς ξεκαθαρίζει: “Γενικά είναι δύσκολο να γίνει πρόγνωση για ένα σεισμό γιατί αυτό χρειάζεται πολυπαραμετρική προσέγγιση. Μεμονωμένες προσεγγίσεις έχουμε δει να αποτυγχάνουν στο παρελθόν”.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα