Site icon NewsIT

Σεισμός στην Τουρκία: Γιατί κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι τα κτίρια – Ο πρόεδρος πολιτικών μηχανικών στο newsit.gr

08.02.2023 | 17:14
Σεισμός στην Τουρκία: Γιατί κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι τα κτίρια – Ο πρόεδρος πολιτικών μηχανικών στο newsit.gr

Ο Βασίλης Μπαρδάκης, πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Ελλάδος, μιλάει στο newsit.gr και εξηγεί τους λόγους που τα κτίρια στην Τουρκία κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι» μετά τον φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδάκη, η κακή ποιότητα του σκυροδέματος, η μεγάλη τρωτότητα των κατασκευών και η έλλειψη αντισεισμικών προβλέψεων είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που έπεσαν τα πολυώροφα κτίρια στις περιοχές της Τουρκίας που χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Όλα τα παραπάνω φυσικά σε συνδυασμό με το εξωπραγματικό μέγεθος της δόνησης.

«Έχουμε ένα χειροπιαστό μέγεθος που είναι η επιτάχυνση εδάφους. Στον σεισμό της Τουρκίας έχουν μετρηθεί και έχουν δημοσιευθεί ότι οι τιμές της επιτάχυνσης της βαρύτητας ήταν 50% – 60%. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο μέγεθος. Είναι ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι καταπονήθηκαν πάρα πολύ έντονα τα κτίρια», σημειώνει ο Βασίλης Μπαρδάκης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Ελλάδος μιλάει στο newsit.gr για την ποιότητα κατασκευής των κτιρίων, επισημαίνοντας ότι τα παλιά κτίρια είναι πιο εύτρωτα, δεν τηρούν τις απαιτήσεις και όλες τις προβλέψεις που έχουν τα καινούργια. Τα συγκεκριμένα κτίρια της συγκεκριμένης περιοχής είναι πολύ πιο εύτρωτα από τα κτίρια ίδιας ηλικίας, άλλων χωρών. Φαίνεται ότι έχουν πολύ κακή ποιότητα σκυροδέματος, δεν έχουν αντισεισμικές προβλέψεις και έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Πρέπει να τα ενισχύουμε τα παλιά κτίρια, όπως πολλά ενισχύονται στη χώρα μας. Στην Τουρκία δεν φαίνεται κάποιος να επιμελήθηκε ή να φρόντισε αυτά τα κτίρια.

Σεισμός στην Τουρκία: «Δεν έπεσαν τα κτίρια με καλύτερο μπετό και καλύτερα σίδερα»

Στη συνέχεια, ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Μπαρδάκης μιλάει στο newsit.gr για το φαινόμενο που είχε σαν αποτέλεσμα διπλανά κτίρια να μην αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στα σεισμικά κύματα. Δηλαδή, κάποια από αυτά να πέφτουν ακαριαία, ενώ κάποια άλλα να παραμένουν όρθια στη θέση τους.

«Στην Τουρκία έχουμε την εικόνα ότι έχουν ταλαντωθεί τα ψηλά, τα μεσαία, αλλά και τα χαμηλά κτίρια. Υπήρχε πλούσιο συχνοτικό περιεχόμενο και επηρέασε πολλές κατασκευές. Στην περίπτωση που βλέπουμε κτίρια το ένα δίπλα στο άλλο, το ένα να έχει καταρρεύσει και το άλλο όχι, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Το ένα από αυτά αφορά την ποιότητα της κατασκευής. Δηλαδή εκείνη που δεν έπεσε να είχε καλύτερο μπετό και καλύτερα σίδερα. Παράλληλα, σημαντικός παράγοντας είναι και το έδαφος. Το ένα κτίριο να είχε χτιστεί σε βραχώδες σημείο και το άλλο πάνω σε περιοχή με μαλακό άργιλο».

«Μία καλή σύγχρονη αντισεισμική κατασκευή δεν θα κατέρρεε με τον τρόπο που είδαμε, οι καινούργιες κατασκευές έτσι όπως τις μελετάμε δεν καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι», καταλήγει ο κ. Μπαρδάκης.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version