Σεισμός… ξανά στην Τουρκία και η γη σείεται στην γειτονική χώρα!
Η σεισμική δόνηση των 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, 23.02.2020, στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν, έχει ήδη αφήσει πίσω εννιά νεκρούς και συντρίμμια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ωστόσο, ένας νέος σεισμός, ακόμη μεγαλύτερος μάλιστα, καθώς το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο τον “μετρά” στα 6 Ρίχτερ, “ταρακούνησε” την ίδια περιοχή.
Σεισμός και… πολλοί μετασεισμοί!
Σα να μην έφτανε αυτό όμως, ακολούθησε και μια σειρά ισχυρών μετασεισμών, με τον παρακάτω χάρτη να είναι αποκαλυπτικός.
Click4more: Τι “μαρτυρά” ο σημερινός σεισμος στην Τουρκία – Λέκκας: Όσο… αργεί στην Κωνσταντινούπολη, είναι χειρότερα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέσα σε μόλις 82 λεπτά από τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, σημειώθηκαν ακόμη δέκα τρεις (!) με ένταση από 3,3 Ρίχτερ ο χαμηλότερος, ως και 4,5 Ρίχτερ που ήταν και ο ισχυρότερος!
Πέντε εξ αυτών ήταν από 4 Ρίχτερ και πάνω!
Δείτε τον χάρτη
Ο νέος σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Τουρκία
Ακόμη ένας σεισμός σημειώθηκε στην Τουρκία με το επίκεντρο να είναι ξανά κοντά στα σύνορα με το Ιράν.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ινστιτούτο ο νέος σεισμός είχε ισχύ 6 Ρίχτερ, και υπάρχουν φόβοι για νέους νεκρούς και πολλές ζημιές. Οι φόβοι εντείνονται ακόμα παραπάνω από το ότι το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του βρίσκεται μόλις 33 χιλιόμετρα δυτικά του Ιράν.
Όλα αυτά λίγες ώρες μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, πάλι κοντά στα σύνορα με το Ιράν, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 9 ανθρώπους ( ο μέχρι τώρα απολογισμός).
Λέκκας: Όσο αργεί ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, είναι χειρότερα
Μιλώντας για τον προηγούμενο σεισμό, ο Ευθύμιος Λέκκας εξηγεί στο newsit.gr πως το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά, κάτι που σημαίνει ότι απομακρύνεται κάποια διέγερση στον χώρο της Μικράς Ασίας και του Αιγαίου.
“Ο στερνός σεισμός εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της έντονης σεισμικότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Νότια Ανατολική Τουρκία και στην γύρω περιοχή. Ο σημερινός σεισμός ουσιαστικά είναι από την άλλη πλευρά της πλάκας που διεισδύει στην Τουρκία στο τετραεθνές σημείο περίπου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν, Γεωργίας, Τουρκίας και Ιράν. Φαίνεται ότι η δραστηριότητα πάει προς τα ανατολικά και αυτό είναι αρκετά σημαντικό, δεν έρχεται δηλαδή προς τα δυτικά, ούτε πάει προς τα βόρεια. Πηγαίνοντας στα ανατολικά, σημαίνει ότι απομακρύνεται κάποια διέγερση στον χώρο της Μικράς Ασίας ή στο χώρο του Αιγαίου”.
Παραμένουν οι φόβοι για την Κωνσταντινούπολη
Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί, τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.
“Σύμφωνα με συγκλίνουσες μελέτες υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα μέχρι το 2024 να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Όσο καθυστερεί να γίνει ο σεισμός αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του, το μέγιστο που μπορεί να φτάσει είναι 7,2 Ρίχτερ.
Η Κωνσταντινούπολη έχει κάνει πρόοδο και στην Πολιτική Προστασία και στα μέσα και στο προσωπικό και στις ομάδες διάσωσης, αλλά σε κάθε περίπτωση δεδομένου ότι έχει 17 εκατομμύρια κατοίκους και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με πολύ παλιά κτήρια, όλα αυτά συνθέτουν μια αυξημένη τρωτότητα στην περιοχή”.
Πηγή: emsc-csem.org.