Τρίτη, 19 Νοε.
12oC Αθήνα

Σεισμός στην Τουρκία: Προσωπικές ιστορίες στα χαλάσματα – Τελειώνουν χρόνος και χρήματα

Σεισμός στην Τουρκία: Προσωπικές ιστορίες στα χαλάσματα – Τελειώνουν χρόνος και χρήματα

Τα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και στη Συρία εξακολουθούν να ψάχνουν για επιζώντες από τους σεισμούς την ώρα που η οργή των πολιτών ξεχειλίζει για τις κατασκευές που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι και παρέσυραν στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μολύνσεων για όσους γλίτωσαν από τα φονικά Ρίχτερ με τα χρήματα για τις διασώσεις να τελειώνουν.

Πολλά διεθνή συνεργεία διάσωσης έχουν φύγει από τις περιοχές του σεισμού με τα τουρκικά συνεργεία, ωστόσο, εξακολουθούσαν να ψάχνουν μέσα σε ισοπεδωμένα κτίρια με την ελπίδα να βρουν κι άλλους επιζώντες. Σύμφωνα με ειδικούς οι περισσότερες διασώσεις γίνονται τα πρώτα 24ωρα μετά τον σεισμό.

Οι ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι ειδικοί για την εξάπλωση μολύνσεων στην περιοχή όπου χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα καταστρέφοντας τις υποδομές υγιεινής είναι πολλές με τον χορό των Ρίχτερ να συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά αν και υπήρξε μια αύξηση στις εντερικές μολύνσεις και στις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού, οι αριθμοί δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, προσθέτοντας πως έχουν ληφθεί μέτρα για την επιτήρηση και την αποτροπή ασθενειών.

«Προτεραιότητά μας τώρα είναι να καταπολεμήσουμε τις συνθήκες που μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε μεταδοτικές ασθένειες», δήλωσε ο Κοτζά σε συνέντευξη Τύπου στη νότια επαρχία Χατάι.

Οργανώσεις αρωγής λένε πως οι επιζώντες θα χρειαστούν βοήθεια για μήνες καθώς πολλές κρίσιμες υποδομές έχουν καταστραφεί.

Το δράμα στα χαλάσματα

Τα χαλάσματα του σεισμού στην Τουρκία κρύβουν πολλές προσωπικές ιστορίες… Ο νεαρός Ταχά ήταν γνωστός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα βίντεο μαγειρικής που ανέβασε. Δυστυχώς, δεν άντεξε και άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στα ερείπια. Η αδελφή του πια ανεβάζει φωτογραφίες από τον σάκο του και το κινητό του που βρέθηκαν στα χαλάσματα.

Ο Οσμάν ήρθε στη ζωή στις 17 Αυγούστου του 1999. Ήταν η ημέρα ενός ακόμη φονικού σεισμού που είχε χτυπήσει τη χώρα και πέθανε κάτω από τα χαλάσματα του σπιτιού του στο Καχραμανμαράς στις 6 Φεβρουαρίου.

Ένα τραγικό παιχνίδι επιφύλαξε η μοίρα και για αυτή την οικογένεια που έφυγε από το Μαρμαρά μετά τον σεισμό του 1999 για να κάνουν μια νέα αρχή. Μετακόμισαν στο Αντίγιαμαν και θάφτηκαν ζωντανοί κάτω από τα χαλάσματα του καινούργιου σπιτιού τους.

Τα κτίρια στην Τουρκία έχουν ισοπεδωθεί, οι εικόνες είναι ασύλληπτες με τις αρχές να αναζητούν χώρους για να θάψουν τους νεκρούς. Μάλιστα ένα παλιό γήπεδο ποδοσφαίρου μετατράπηκε σε νεκροταφείο όπως αναφέρει το Mega.

Η συνεχίζει να δονείται και μέχρι στιγμής πάνω από 4000 μετασεισμοί έχουν γίνει στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με τους Τούρκους σεισμολόγους αυτό σημαίνει ότι το ρήγμα παραμένει ανοιχτό.

Άγνωστος ο αριθμός των αγνοούμενων

Το πόσοι άνθρωποι έχουν χαθεί από τον σεισμό ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν ανακοινώσει

Στις οικογένειες που περιμένουν ακόμη να ξαναδούν συγγενείς τους στην Τουρκία, υπάρχει μεγάλη οργή για αυτό που θεωρούν πως είναι διεφθαρμένες κατασκευαστικές τεχνικές και μια βαθιά προβληματική αστική ανάπτυξη που είχε αποτέλεσμα την κατάρρευση χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.

Η Τουρκία έχει υποσχεθεί ότι θα διεξαγάγει έρευνα για να βρει όσους φέρεται να ευθύνονται για την κατάρρευση κτηρίων και έχει διατάξει τη σύλληψη τουλάχιστον 100 υπόπτων μεταξύ των οποίων εργολάβοι.

«Ακούσαμε φωνές την ώρα που σκάβαμε σήμερα πριν από μία ώρα. Όταν βρίσκουμε ανθρώπους που είναι ζωντανοί χαιρόμαστε πάντα», δήλωσε στο Reuters ο Ατάι Οσμάνοφ, μέλος του συνεργείου διάσωσης.

Δέκα ασθενοφόρα περίμεναν σε έναν δρόμο εκεί κοντά ο οποίος αποκλείστηκε από την κυκλοφορία ώστε να επιτραπεί η εργασία των συνεργείων διάσωσης.

Οι εργάτες ζήτησαν απ΄ όλους απόλυτη ησυχία καθώς οι ομάδες σκαρφάλωναν πιο πάνω στην κορυφή των ερειπίων του κτιρίου όπου βρέθηκε η οικογένεια για να ακούσουν τυχόν περισσότερους θορύβους χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό ανιχνευτή.

Καθώς οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονταν ένας εργάτης φώναξε μέσα στα ερείπια: «Πάρε βαθιά αναπνοή αν μπορείς να ακούσεις τη φωνή μου».

Οι εργάτες σταμάτησαν αργότερα τις επιχειρήσεις έρευνας καθώς εκσκαφείς έφθασαν για να καθαρίσουν τα μπάζα.

Μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλι είπε πως οι κυβερνήσεις της Συρίας και της Τουρκίας συνεργάζονται πολύ καλά, αλλά οι επιχειρήσεις της υπηρεσίας παρεμποδίζονται στη βορειοδυτική Συρία.

Η υπηρεσία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως τα αποθέματα τελειώνουν εκεί και ζήτησε να ανοίξουν περισσότερες συνοριακές διαβάσεις από την Τουρκία.

«Τα προβλήματα που συναντάμε είναι με τις επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία όπου οι αρχές της βορειοδυτικής Συρίας δεν μας δίνουν την πρόσβαση που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Μπίζλι.

«Αυτό προκαλεί συμφόρηση στις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να διορθωθεί αμέσως».

«Μας τελειώνουν χρήματα και χρόνος»

«Ο χρόνος τελειώνει και μας τελειώνουν τα χρήματα. Η επιχείρησή μας χρειάζεται περίπου 50 εκατ. δολάρια τον μήνα μόνο για την απόκρισή μας στον σεισμό άρα αν η Ευρώπη δεν θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, πρέπει να έχουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε ο Μπίζλι.

Στη Συρία, που συγκλονίζεται ήδη από έναν εμφύλιο πόλεμο που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία, ο μεγαλύτερος αριθμός των θανάτων καταγράφεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η περιοχή τελεί υπό τον έλεγχο ανταρτών που βρίσκονται σε πόλεμο με δυνάμεις πιστές στον Μπασάρ αλ Άσαντ, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες να φθάσει βοήθεια στους ανθρώπους.

Χιλιάδες Σύροι που είχαν αναζητήσει στην Τουρκία καταφύγιο από τον πόλεμο επέστρεψαν στα σπίτια τους στην πολεμική ζώνη τουλάχιστον προς το παρόν.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, με περίπου 264.000 διαμερίσματα στην Τουρκία να έχουν καταστραφεί ενώ πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμη καθώς οι διασώστες προσπαθούν να ακούσουν ενδείξεις ζωής κάτω από τα ερείπια. Οι άστεγοι υπολογίζονται πάνω από ένα εκατομμύριο. 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις