Δευτέρα, 8 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Σεξ, ναρκωτικά και Μπερλουσκόνι: Η εποχή των «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι δια… χειρός Σορεντίνο

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Έχει σεξ, έχει ναρκωτικά, δεν έχει rock n’ roll αλλά έχει… Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Είναι η νέα, πολυαναμενόμενη, ταινία του Πάολο Σορεντίνο. Και έχει θέμα τον άλλοτε “καβαλιέρε” και τα διάσημα, πια, «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι του.

Η πολυαναμενόμενη βιογραφική ταινία του Πάολο Σορεντίνο (Loro) για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες σε… δυο δόσεις. Το πρώτο μέρος προβάλλεται την Ιταλία από χθες Τρίτη (24.04.2018). Είναι το παρακμιακό πορτρέτο του κόσμου της εξουσίας, με εμμονή στο σεξ και τα ναρκωτικά.

Ο Σορεντίνο περιγράφει πως ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ιταλικής κοινωνίας ονειρεύεται να συμμετάσχει στα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι που οργάνωνε ο Ιταλός δισεκατομμυριούχος, τρις πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Το δεύτερο μέρος του «Loro» (Αυτοί) θα βγει στις ιταλικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 10 Μαΐου. Η ταινία επικεντρώνεται στα χρόνια από το 2006 έως 2011. Την εποχή των θρυλικών πάρτι που προηγήθηκαν της πτώσης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Περιγράφει κυρίως την εποχή και λιγότερο το πρόσωπο και τις σεξουαλικές και δικαστικές περιπέτειές του.

Ο Τζανπάολο Ταραντίνι

Το σεξ, τα ναρκωτικά και η πορνεία μοιάζει να είχαν γίνει μαζική κουλτούρα και το απαραίτητο διαβατήριο για να φθάσει κανείς στα σαλόνια της εξουσίας και του χρήματος.

Σ’ ένα μεγάλο τμήμα της πρώτης ταινίας περιγράφεται ο ρόλος που διαδραμάτισε στη διοργάνωση αυτών των ερωτικών πάρτι ο επιχειρηματίας Τζανπάολο Ταραντίνι, ο οποίος είναι σήμερα κρατούμενος για εμπόριο ναρκωτικών.

Το «Loro» αφηγείται με τα μάτια του Σορεντίνο αυτή την «μπερλουσκονική» κοινωνία, γοητευμένη από την εξουσία και τα σύμβολά της. Ερωτηθείς σχετικά πέρυσι στο περιθώριο του φεστιβάλ των Καννών, ο Σορεντίνο είχε εξηγήσει την επιλογή του: «Επειδή είμαι Ιταλός και θέλω να κάνω μια ταινία σχετικά με στους Ιταλούς. Ο Μπερλουσκόνι είναι το αρχέτυπο της ‘ιταλικότητας’ και μέσω αυτού μπορώ να μιλήσω για τους Ιταλούς».

Ο… αλώβητος Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο υποδύεται ο Ιταλός ηθοποιός Τόνι Σερβίλο, βγαίνει σχεδόν αλώβητος απ’ αυτό το πρώτο μέρος, στο οποίο ο Σορεντίνο τον περιγράφει ως έναν περιποιητικό σύζυγο που δεν θέλει να καταστρέψει τον γάμο του, που καλλιεργεί τον κήπο του και αφηγείται αστείες ιστορίες στον εγγονό του.

«Στο τέλος της ταινίας, ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται σαν ο καλύτερος όλων», εκτιμά έτσι η εφημερίδα Il giornale (σ.σ. που ανήκει στον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης), η οποία φοβόταν μια επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό εν μέσω των ευαίσθητων διαβουλεύσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πάολο Σορεντίνο καταπιάνεται με έναν πολιτικό. Το 2008 είχε «υπογράψει» το «Il Divo». Μια ταιναί – πορτρέτο του Τζούλιο Αντρεότι (σ.σ. επίσης τρεις φορές πρωθυπουργού της Ιταλίας), τον οποίο είχε επίσης υποδυθεί ο Τόνι Σερβίλο.

Ο Πάολο Σορεντίνο γνώρισε παγκόσμια επιτυχία με την «Τέλεια Ομορφιά», που τιμήθηκε το 2014 με Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας. Και πάλι ο Τόνι Σερβίλο υποδυόταν σ’ αυτήν έναν συγγραφέα κουρασμένο από τον έρωτα και τα πάρτι σε μια απογοητευμένη Ρώμη όπου περιπλανιέται ο θάνατος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις