«Η Ελλάδα θα αναμετρήσει τώρα την αξιοπιστία των πολιτικών της με τις χρηματοπιστωτικές αγορές», είπε και συμπλήρωσε: «Η μεγάλη πρόκληση είναι να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να οικοδομήσει μία ισχυρή οικονομία, που στηρίζει κοινωνικές πολιτικές και είναι ανθεκτική σε όλες τις φάσεις των οικονομικών και πολιτικών κύκλων».
Ωστόσο, επέστησε την προσοχή στην αποφυγή λαθών του παρελθόντος: «Πρόκειται για μια νέα φάση, στην οποία θα είναι σημαντικό να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών του παρελθόντος και να αξιολογούνται διεξοδικά όλες οι εναλλακτικές λύσεις πριν από την εφαρμογή τους», δήλωσε.
Ο κ. Σεντένο σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πλέον «πολύ πιο ανοικτή οικονομία» απ’ ό,τι πριν από οκτώ χρόνια. «Αυτό δεν την καθιστά μόνο πιο εκτεθειμένη στις παγκόσμιες τάσεις, αλλά αυξάνει επίσης τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα περιθώρια ελιγμών».
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» το χρέος, δεδομένης της ελάφρυνσης που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο από το Eurogroup και σημείωσε ότι η ενισχυμένη επιτήρηση της οικονομίας αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2022.
«Οι θεσμοί μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ρυθμίσει τις πολιτικές της, έτσι ώστε να διατηρείται η επανακτηθείσα αξιοπιστία από τις αγορές. Θα συμβάλουν επίσης στον εντοπισμό πιθανών κινδύνων. Σήμερα είμαι πιο αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας», κατέληξε.