Τις βάσεις για τη σύχρονη Τέχνη στο ρωσικό μπαλέτο έθεσε ο κριτικός Τέχνης, οραματιστής και πρωτοπόρος, Sergei Diaghilev. Ανακαλύψτε την προσωπικότητα του δημιουργού των “Ballet Russes” που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του τόσο στο μπαλέτο όσο και στις άλλες Τέχνες.
Πώς αγάπησε τις Τέχνες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με τα μεγάλα ταξίδια που είχε την δυνατότητα να κάνει από νέος στη Ρωσία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, απέκτησε με τον καιρό μεγάλη ευαισθησία στα θεατρικά και μουσικά προβλήματα. Εξερευνώντας τον κόσμο μέσα από τις Τέχνες, ο Sergei Diaghilev ανακάλυψε και το δικό του πάθος για την έκφραση της μουσικής, του χορού, των εικαστικών και της μόδας.
Πώς γεννήθηκαν τα ρωσικά μπαλέτα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από το 1898 έως το 1904 διηύθυνε την επιθεώρηση “Ο κόσμος της Τέχνης”. Πολύ σύντομα, ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία είχε τη διεύθυνση των αυτοκρατορικών θεάτρων, οργάνωσε στο Παρίσι το ρωσικό τμήμα στο Salon d’ Automne (1906) και αργότερα παρουσίασε στην Όπερα (1908) μια σειρά συναυλιών με ρωσική μουσική (άφησε ιδίως εποχή ο Μπόρις Γκοντούνοφ του Μουσόργκσκι με τον μεγάλο Σαλιάπιν). Το επόμενο έτος οργάνωσε τις παραστάσεις των μπαλέτων με τους καλύτερους καλλιτέχνες της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.
Γεννήθηκαν έτσι τα ρωσικά μπαλέτα, στα οποία η ιδιόρρυθμη συμβολή της χορογραφίας, της σκηνογραφίας, της καινούργιας μουσικής, δημιούργησε μια ριζική στροφή στην ιστορία του σύγχρονου χορού, που θεμελιωνόταν τώρα στην τέλεια ισορροπία όλων των αντιπροσωπευτικών, μιμικών και μουσικών στοιχείων. Γι’ αυτήν την ανανέωση των χορογραφικών μορφών, ο Sergei Diaghilev παρήγγειλε τις μουσικές παρτιτούρες σε συνθέτες όπως ο Στραβίνσκι (To πουλί της φωτιάς, Πετρούσκα, Η ιεροτελεστία της Άνοιξης), ο Ραβέλ (Δάφνις και Χλόη), ο Ντεμπισί (Παιχνίδια), ο Ρίχαρντ Στράους (Ο θρύλος του Ιωσήφ), φέρνοντας έτσι το συμφωνικό μπαλέτο στην πιο υψηλή μορφή έκφρασης.
Πώς έγινε διάσημος
Τα «Ρωσικά Μπαλέτα» του Sergei Diaghilev αξιοποίησαν την αυθεντική συμβολή χορογράφων, συνθετών, ζωγράφων και λογοτεχνών. Ζωγράφοι, συνθέτες, λογοτέχνες – Ματίς, Πικάσο, Προκόφιεφ, Στραβίνσκι, Κοκτό και άλλοι βασικοί εκπρόσωποι της πρωτοπορίας της εποχής, συνεργάστηκαν κατά άμεσο τρόπο για την προετοιμασία και την εμφάνιση των μπαλέτων του μεγάλου Ρώσου καλλιτέχνη.
Και κάπως έτσι ο Sergei Diaghilev κατάφερε να δημιουργήσει έναν δικό του καλλιτεχνικό κόσμο που επηρέασε και επηρεάζει ακόμα και σήμερα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Το Doodle που τιμά σήμερα την προσφορά του στις Τέχνες: