Site icon NewsIT

Σεργκέι Αϊζενστάιν: 5 άγνωστες πτυχές της ζωής του

22.01.2018 | 16:00
Σεργκέι Αϊζενστάιν

Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, ο αμερικανικός καπιταλισμός αλλά και κινηματογράφος και άλλα 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον Σεργκέι Αϊζενστάιν. Διαβάστε τα.

Ρώσος σκηνοθέτης, θεωρητικός της τέχνης, της τεχνικής του κινηματογράφου και ένας από τους πρωτοπόρους του σοβιετικού αλλά και παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Σεργκέι Αϊζενστάιν τιμάται σήμερα με Google doodle. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν και την σπουδαία προσφορά του στον κινηματογράφο.

Η ζωή και το έργο του Σεργκέι Αϊζενστάιν

Ο Σεργκέι Αϊζενστάιν γεννήθηκε, σαν σήμερα, 23 Ιανουαρίου του 1898 στη Ρίγα της Λετονίας, από ευκατάστατους γονείς. Το έτος 1924 ξεκίνησε η καριέρα του Σεργκέι Αϊζενστάιν στον κινηματογράφο. Σκηνοθέτησε το «Απεργία», το οποίο μάλιστα έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, παρά τις όποιες αδυναμίες του.

Το 1925 ο Σερκέι Αϊζενστάιν σκηνοθέτησε το αριστούργημά του, Θωρηκτό Ποτέμκιν. Το σενάριο ήταν δικό του, ενώ βασίστηκε στα γεγονότα της ανταρσίας στο θωρηκτό Ποτέμκιν του ρωσικού ναυτικού το έτος 1905. Η ταινία γυρίστηκε σε λίγες μόνο εβδομάδες στην Οδησσό. Μόλις στα 27 του χρόνια, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν, με αυτή την ταινία, κατάφερε να καθιερωθεί ως μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες που πέρασαν ποτέ από τον παγκόσμιο κινηματογραφικό χώρο.

 

 

Τρία χρόνια αργότερα, το έτος 1928 σκηνοθέτησε το φιλμ Οκτώβρης, και το 1929 ολοκλήρωσε τη Γενική Γραμμή, το πιο λυρικό από όλα τα έργα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεργκέι Αϊζενστάιν έγραψε πολλά δοκίμια. Σε αυτά αναλύει τα έργα και την τεχνική του και διατυπώνει τις σκέψεις του για την τέχνη του κινηματογράφου.

Εκτός από πετυχημένος κινηματογραφικός σκηνοθέτης, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν, ήταν και θεατρικός. Ανέβασε στη Μόσχα πολλά έργα, ανάμεσά τους το «Η αυτού μεγαλειότης, η πείνα», «Μάκβεθ του Σαίξπηρ», «Σοφός Άνθρωπος του Οστρόβσκι» και «Μάσκες αερίου». Επίσης έγραψε και αρκετά δοκίμια στα οποία αναλύει τα έργα και την τεχνική του και διατυπώνει τις σκέψεις του για την 7η τέχνη.

Το ήξερες ότι…

  • Σύμφωνα με το IMDB, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν μιλούσε άπταιστα την ιαπωνική γλώσσα
  • Σε μια συνέντευξή του εξύμνησε την ταινία της Walt Disney, Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι (1937), ως την καλύτερη ταινία που έχει γίνει ποτέ
  • Στην λίστα του Entertainment Weekly για τους Καλύτερους Σκηνοθέτες όλων των εποχών, κατέλαβε την 29η θέση και ήταν ο μοναδικός Ρώσος της λίστας
  • Ήταν ένας εκ των ιδρυτών της παλαιότερης κινηματογραφικής σχολής. Ιδρύθηκε στην Μόσχα και άνοιξε την 1 Σεπτεμβρίου του 1919. Καθηγητές ήταν μεταξύ άλλων οι Lev Kuleshov, Vsevolod Pudovkin, Aleksandr Dovzhenko, Mikhail Romm, Eduard Tisse και Anatoli Golovnya.
  • Είχε πει την φράση: “Ο αμερικανικός καπιταλισμός βρίσκει την ακριβέστερη και πιο εκφραστική αντανάκλασή του στον αμερικανικό κινηματογράφο”

Πηγή βίντεο: RussiaNowTV

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version