Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Δύση είχε μια πραγματική ευκαιρία να αποφύγει τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά την έχασε

Σεργκέι Λαβρόφ: Η Δύση είχε μια πραγματική ευκαιρία να αποφύγει τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά την έχασε
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τη Δύση κατηγόρησε σήμερα (1.12.2022) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι προσπάθησε να «ιδιωτικοποιήσει» τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με αποτέλεσμα να «κάψει» τις γέφυρες με τη Μόσχα και να μην αποφύγει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Δύση απέρριψε την ευκαιρία να καταστήσει τον ΟΑΣΕ ως μια πραγματική γέφυρα με τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας παράλληλα ότι είχε μια πραγματική ευκαιρία να αποφύγει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά επέλεξε να απορρίψει τις ρωσικές προτάσεις που είχαν στόχο να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ και να συμφωνηθεί ένα ειδικό καθεστώς ασφάλειας για το Κίεβο.

Ο Λαβρόφ έκανε τα σχόλια αυτά κατά την έναρξη μιας συνέντευξης Τύπου στη διάρκεια της οποίας έκανε μια μακροσκελή αναφορά στα παράπονα της Ρωσίας κατά της Δύσης λέγοντας πως η «απερίσκεπτη διεύρυνση\ του ΝΑΤΟ υποτίμησε της βασικές αρχές του ΟΑΣΕ.

«Εκμεταλλευόμενη την αριθμητική ανωτερότητά της σε αυτόν τον οργανισμό, η Δύση προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια, αν θέλετε, να τον ιδιωτικοποιήσει. Ή ίσως είναι πιο σωστό να πούμε πως προσπαθεί να καταλάβει εξ εφόδου τον ΟΑΣΕ, να υποτάξει αυτή την τελευταία πλατφόρμα για περιφερειακό διάλογο», είπε ο Λαβρόφ.

Η Δύση λέει πως οι ρωσικές προτάσεις που διατυπώθηκαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν μη ρεαλιστικές και ανειλικρινείς αλλά η Μόσχα είναι έτοιμη να ακούσει, αν κάποιος θέλει να διεξαγάγει συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι ουκρανικές κατηγορίες πως η Ρωσία θέλει συνομιλίες για να κερδίσει χρόνο ώστε να ανασυνταχθεί και να ανασυγκροτήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, είναι παράλογες.

Παράλληλα, τόνισε πως η Ρωσία θα ήταν επίσης πρόθυμη να επιστρέψει στις συνομιλίες με τη Δύση, αν η τελευταία αλλάξει γνώμη σχετικά με το όφελος της συζήτησης των προτάσεων ασφαλείας που έκανε η Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ συμμετέχουν απευθείας στον πόλεμο στην Ουκρανία»

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμμετέχουν απευθείας στον πόλεμο στην Ουκρανία, λόγω της υποστήριξής τους προς το Κίεβο με τα όπλα και τη στρατιωτική εκπαίδευση που του παρέχουν, επισήμανε ο Σεργκέι Λαβρόφ και υπεραμύνθηκε των πληγμάτων της Μόσχας στις ουκρανικές υποδομές.

«Πλήττουμε ενεργειακές εγκαταστάσεις (στην Ουκρανία) που επιτρέπουν σε εσάς (στη Δύση) να διοχετεύετε φονικά όπλα στην Ουκρανία για να σκοτώνουν Ρώσους», είπε ο Λαβρόφ, την ώρα που το Κίεβο και η Δύση λένε ότι συνιστούν έγκλημα πολέμου που έχει σκοπό να προκαλέσει πόνο στους αμάχους, αφού κόβεται η θέρμανση και το ρεύμα.

«Άρα μην λέτε πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο — συμμετέχετε απευθείας. Περιλαμβανομένης όχι μόνο της προμήθειας όπλων, αλλά και της εκπαίδευσης προσωπικού — εκπαιδεύετε τον (ουκρανικό) στρατό στο έδαφός σας», πρόσθεσε ο Λαβρόφ και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προκαλεί εντάσεις κοντά στην Κίνα με έναν τρόπο που δημιουργεί απειλές για τη Ρωσία.

«Η Νότια Σινική Θάλασσα γίνεται τώρα μία από εκείνες τις περιοχές όπου το ΝΑΤΟ δεν έχει αντίρρηση, όπως έκανε κάποτε στην Ουκρανία, να κλιμακώσει τις εντάσεις», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην ίδια συνέντευξή Τύπου.

«Ξέρουμε πόσο σοβαρά παίρνει η Κίνα τέτοιες προκλήσεις, για να μην αναφέρουμε την Ταϊβάν και το Στενό της Ταϊβάν, και καταλαβαίνουμε πως το ότι το ΝΑΤΟ παίζει με τη φωτιά σε εκείνες τις περιοχές εγκυμονεί απειλές και κινδύνους για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι τόσο κοντά στις ακτές μας και στις θάλασσές μας όπως [είναι και] η κινεζική επικράτεια», είπε.

Γι’ αυτό η Ρωσία αναπτύσσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα και πραγματοποιεί κοινά γυμνάσια με τη χώρα αυτή, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό.

«Το γεγονός πως τα μέλη του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εκρηκτική κατάσταση εκεί, μετά την Ευρώπη, μπορεί να το καταλάβει καλά ο καθένας», είπε ο Λαβρόφ, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του αλλά υπονόησε τη δημιουργία της συμμαχίας AUKUS ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να σύρει την Ινδία σε μια αντιρωσική και αντικινεζική συμμαχία, όπως τη χαρακτήρισε, σε μια περίοδο που, όπως είπε, η Δύση προσπαθεί να διώξει τη ρωσική επιρροή.

Πυρηνικά και ανταλλαγές αιχμαλώτων

Στη συνέχεια των εκτενών δηλώσεών του, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαδραματίσει έναν υπεύθυνο ρόλο στον έλεγχο των πυρηνικών όπλων αλλά πως είναι αδύνατο να συζητήσει την πυρηνική σταθερότητα παραβλέποντας την ανάμιξη της Ουάσινγκτον στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Είναι ξεκάθαρο πως είναι αδύνατο να συζητήσουμε τη στρατηγική σταθερότητα σήμερα παραβλέποντας όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Επειδή ο στόχος στην Ουκρανία έχει διακηρυχθεί — όχι να σωθεί η ουκρανική δημοκρατία, αλλά να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης, ή ακόμη να καταστραφεί η Ρωσία», είπε.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας λένε πως εξοπλίζουν το Κίεβο για να το βοηθήσουν να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι εκμεταλλεύονται την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που αποσκοπεί να αποδυναμώσουν και να νικήσουν τη Ρωσία ή ακόμη και να τη διαμελίσουν.

Ο Λαβρόφ είπε πως η Μόσχα έχει εκφράσει προθυμία στο παρελθόν να συζητήσει την παράταση της συνθήκης Νέα START με την Ουάσινγκτον ώστε να λάβει υπόψη τα πλέον πρόσφατα ρωσικά υπερηχητικά όπλα.

Είπε πως η Ρωσία ήταν επίσης έτοιμη να προχωρήσει πέρα από μια κοινή δήλωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο του 2021, που ανέφερε πως ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει, λέγοντας πως οποιοσδήποτε πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις θα ήταν απαράδεκτος.

Ωστόσο, είπε πως είναι «αφελές» εκ μέρους των ΗΠΑ να περιμένουν από την Ρωσία να συζητήσει στρατηγικά πυρηνικά θέματα ενώ –στα μάτια της Μόσχας– προσπαθούν να την καταστρέψουν.

Η Ρωσία αποσύρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τις συνομιλίες που επρόκειτο να διεξαχθούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κάιρο για τη συνθήκη Νέα START, που περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά. Επέρριψε την ευθύνη στη δεινή κατάσταση των σχέσεων, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για τοξική αντιρωσική συμπεριφορά.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως οι συζητήσεις με την Ουάσινγκτον για μια ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων διεξάγονται από τις μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών και πως ελπίζει ότι θα είναι επιτυχείς.

Η Ελίζαμπεθ Ρουντ, η επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Μόσχα, δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA σε σχόλια που μεταδόθηκαν τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, πως «οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσω του καθορισμένου διαύλου» για μια συμφωνία προκειμένου να αποφυλακιστούν οι Αμερικανοί Μπρίτνεϊ Γκράινερ και Πολ Γουίλαν.

Είπε όμως πως η Μόσχα «δεν έδωσε καμία σοβαρή απάντηση» σε οποιαδήποτε από τις προτάσεις της Ουάσινγκτον.

Η μπασκετμπολίστρια Γκράινερ μεταφέρθηκε τον περασμένο μήνα σε μια σωφρονιστική αποικία στη ρωσική περιοχή Μορντόβια προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης εννέα ετών για ναρκωτικά μετά τη σύλληψή της τον Φεβρουάριο με φιαλίδια που περιείχαν έλαιο κάνναβης.

Είπε στη δίκη της πως τα χρησιμοποιούσε για την ανακούφιση από τον πόνο που προκαλεί ο τραυματισμός στους αγώνες και πως δεν σκόπευε να παραβιάσει τον νόμο.

Ο Γουίλαν, πρώην πεζοναύτης, εκτίει ποινή 16ετούς κάθειρξης στην ίδια περιοχή με κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες αρνείται.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε εκφράσει στις 18 Νοεμβρίου την ελπίδα πως θα επιτευχθεί συμφωνία για μια ανταλλαγή αιχμαλώτων που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση του Βίκτορ Μπουτ, ενός Ρώσου εμπόρου όπλων που έχει καταδικαστεί και εκτίει την ποινή του σε φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις