Site icon NewsIT

Σερβία: Δύο δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες

06.08.2014 | 22:26
Σερβία: Δύο δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες

Αξιοποίηση ευνοϊκών δανείων από Παγκόσμια Τράπεζα και Ιαπωνία για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες θα κάνει η Σερβία, όπως αναφέρει ο σερβικός Τύπος.

Η Σερβία προτίθεται να κάνει άμεσα χρήση δύο μόνο δανείων- ύψους 267 εκατ. ευρώ- από το σύνολο των 889 εκατ. ευρώ δανειακής βοήθειας, που της προσφέρθηκε στην πρόσφατη διάσκεψη δωρητών, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, για την οικονομική ενίσχυση της χώρας, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες από τις πλημμύρες του περασμένου Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Danas”, οι Αρχές της σερβικής κυβερνητικής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης και Ανακούφισης από τις πλημμύρες, προετοιμάζουν τις αιτήσεις για ένα δάνειο με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους από την Ιαπωνία και για ένα δάνειο επείγουσας συνδρομής από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ιαπωνικό δάνειο, ύψους 40 εκατ. ευρώ και διάρκειας 40 ετών, θα χορηγηθεί με περίοδο χάριτος 10 ετών και συμβολικό επιτόκιο 0,01%.

Σύμφωνα με την “Danas”, στα 227 εκατ. ευρώ ανέρχεται το δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες, ενώ οι όροι του δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.

Στα 106 εκατ. ευρώ των δωρεών, που συγκεντρώθηκαν για τη Σερβία, η ΕΕ είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά, με 80 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελβετία προσέφερε 5,9 εκατ. ευρώ, η Ιαπωνία 5 εκατ. ευρώ, η Νορβηγία 4,1 εκατ. ευρώ και η Αυστρία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ από 2 εκατ. ευρώ εκάστη.

Η διάσκεψη δωρητών για τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που επίσης υπέστη μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες, οργανώθηκε στις 16 Ιουλίου 2014 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία και τη Σλοβενία, με πρωτοβουλία του Σέρβου προέδρου, Τόμισλαβ Νίκολιτς και συγκέντρωσε 35 χώρες και επτά Oργανισμούς. Η Γαλλία δώρισε στη Σερβία 1 εκατ. ευρώ, η Βρετανία απέστειλε βοήθεια αξίας 1,25 εκατ. ευρώ και η Σλοβενία βοήθεια ύψους 150.000 ευρώ, αναφέρεται στο δημοσίευμα της “Danas”.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, κάποιες από τις χώρες που έλαβαν μέρος στη διάσκεψη δεν έκαναν δωρεές, ούτε προσέφεραν δανειακή διευκόλυνση, καθώς οι περισσότερες από αυτές, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και της Γερμανίας συνέδραμαν αποστέλλοντας εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό στις πλημμυρισμένες περιοχές, πριν γίνει η διάσκεψη.

Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του Μαΐου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σερβία: Εντείνονται οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου υπό τον φόβο του ιού Έμπολα

Σερβία: Ζημιές 42 εκ. ευρώ από τις πλημμύρες

Κακοκαιρία πλήττει τα Βαλκάνια – Καταστράφηκαν σπίτια και δρόμοι

Εθνική: Ήττα από Σερβία και πρόκριση μέσω… Τουρκίας

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version