Η Σερβία εμφανίζεται έτοιμη για έναν ιστορικό συμβιβασμό για την επίλυση του ζητήματος στο Κόσοβο επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αλεξάνταρ Βούτσις.
Ο πρόεδρος στη Σερβία, Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βελιγράδι με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι έγινε ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σερβία, τον ρόλο τους στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου και τις εξελίξεις στην περιοχή.
«Είχαμε μία ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία εξέφρασα στον κ. Πάλμερ την αποφασιστικότητά μας να βρεθεί λύση στο θέμα του Κοσόβου. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα, σε δύο-τρεις μήνες, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να συνεχιστεί ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.
Αφού τόνισε για την βούληση και την ανάγκη για συμβιβαστική λύση, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν θα επιτρέψει μια ταπείνωση για τη Σερβία.
«Διαμήνυσα στον κ. Πάλμερ ότι η Σερβία είναι έτοιμη για συμβιβασμό, αλλά δεν είναι πρόθυμη να ανεχθεί την ταπείνωση των Σέρβων στο Κόσοβο και γενικότερα την ταπείνωση του σερβικού λαού» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Μάθιου Πάλμερ, στις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν εποικοδομητικά για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου μέσα από διάλογο, ενώ τόνισε πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων θα διευκόλυνε την επίλυση πολλών προβλημάτων γι αυτό και παραμένει προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας.
Ανέφερε επίσης που θα πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.
«Η ΕΕ με την μη έγκριση ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία έκανε, κατά την άποψη μας, ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και έστειλε ένα κακό μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή», επισήμανε ο Μάθιου Πάλμερ.