Ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας ακούστηκε σήμερα στο Βελιγράδι, την ώρα που εκατοντάδες Σέρβοι, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμμετείχαν στους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης.
Κατά τη διάρκεια της παρέλασης που έγινε ως φόρος τιμής στους Σέρβους και τους Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάποιοι κρατούσαν ένα γιγαντιαίο γράμμα Ζ – σύμβολο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία– και κάποια άλλοι κρατούσαν σε φυσικό μέγεθος κομμένο σε χαρτόνι την φωτογραφία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Σερβία η οποία είχε βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ πριν από δύο δεκαετίες και έχει στενούς και μακραίωνους πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, δεν έχει πάρει θέση, παρά τις πιέσεις, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι κρατώντας τις φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί σε πάρκο της πόλης για να πορευθούν εν συνεχεία προς το νεκροταφείο.
«Είμαι πολύ λυπημένος σήμερα, εξαιτίας του διχασμού που βλέπουμε να υπάρχει και μέσα στη χώρα και στο εξωτερικό. Ένας διχασμός μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν τη Δύση και αυτών που υποστηρίζουν τη Ρωσία» δήλωσε ο Μιροσλάβ Μιλουτίνοβιτς, ένας 70 χρόνος συνταξιούχος μηχανολόγος μηχανικός που κρατούσε την φωτογραφία του πατέρα του.
Οι εθνικοί ύμνοι της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Κιργιστάν, της Λευκορωσίας και της Σερβίας ακούγονταν τη στιγμή που πρέσβεις και υπουργοί κατέθεταν στεφάνια στο μνημείο των πεσόντων.
Ανάμεσα στο πλήθος βρέθηκαν ο πρόεδρος του Σερβικού κοινοβουλίου Ίβιτσα Ντάσιτς, ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βούλιν και η υπουργός Εργασίας Ντάρια Κίσιτς Τεπάβσιεβιτς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την προοπτική των πιο στενών δεσμών με την Δύση.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ένας πρώην εθνικιστής που έχει γίνει φανατικός υποστηρικτής της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, επανεξέλεγη τον περασμένο μήνα αφού στην προεκλογική του εκστρατεία δήλωνε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προτεραιότητα. Η νέα κυβέρνηση, που βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα, αναμένεται να μη συμπεριλάβει πολιτικά πρόσωπα που τάσσονται ανοιχτά με την Μόσχα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ