Οι βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κοντά σε σχολείο θηλέων σε συνοικία της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, στην οποία κατοικούν κυρίως Χαζάροι σιίτες, στοίχισαν τη ζωή σε 50 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τάρεκ Αριάν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη χθες, Σάββατο, μπροστά από το σχολείο Σάγεντ Αλ-Σουχάντα και πως άλλες δύο βόμβες εξερράγησαν τη στιγμή που οι μαθήτριες έσπευδαν πανικόβλητες να βγουν από το σχολείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 100 και πως τα περισσότερα θύματα είναι μαθήτριες.Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως όλα τα θύματα, εκτός από επτά ή οκτώ, είναι μαθήτριες που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά το πέρας των μαθημάτων.
Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι κατηγόρησε ως υπεύθυνους τους Ταλιμπάν.
«Οι Ταλιμπάν είναι πίσω απ’ αυτές τις επιθέσεις. Έχουν ήδη πραγματοποιήσει παρόμοιες επιθέσεις εναντίον σχολικών ιδρυμάτων στο παρελθόν», δήλωσε ο Αριάν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι εμπλέκονται σε τέτοιες επιθέσεις.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στη συνοικία των Χαζάρων σιιτών Νταστ-ε-Μπαρσί, στο δυτικό τμήμα της αφγανικής πρωτεύουσας. Οι σιίτες Χαζάροι γίνονται συχνά στόχοι σουνιτικών ισλαμιστικών οργανώσεων.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που οι κάτοικοι της συνοικίας έκαναν τα ψώνια τους καθώς πλησιάζει η μουσουλμανική γιορτή Αΐντ ελ-Φιτρ που θα σηματοδοτήσει την ερχόμενη εβδομάδα το τέλος του μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.
Οι επιθέσεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει την αποχώρηση των τελευταίων 2.500 στρατιωτών του από το Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω του μια χώρα που σπαράσσεται από μια σύγκρουση η οποία διαρκεί 20 χρόνια.
Η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε αφού οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι είχαν απευθύνει την προηγουμένη έκκληση για μια «άμεση» και «χωρίς προϋποθέσεις» επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Αφγανιστάν, κατηγορώντας τους Ταλιμπάν ότι καταφεύγουν στη βία κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων και ότι μπλοκάρουν την ειρηνευτική διαδικασία.
Οι άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Καμπούλ και τους Ταλιμπάν άρχισαν το Σεπτέμβριο στο Κατάρ, όμως προχωρούν με βήμα σημειωτόν.
Μια ειδική διάσκεψη είχε προβλεφθεί για τα τέλη Απριλίου στην Τουρκία για να δοθεί ώθηση στις διαπραγματεύσεις, όμως χρειάσθηκε να αναβληθεί επ’ αόριστον εξαιτίας της άρνησης των Ταλιμπάν να συμμετάσχουν, θέλοντας έτσι να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση της αμερικανικής αποχώρησης, η οποία είχε αρχικά ορισθεί από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την 1η Μαΐου.
Από την αρχή της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων διεξάγονται συγκρούσεις, ιδιαίτερα στη νότια επαρχία Χελμάντ. Αμερικανικά αεροπλάνα βοήθησαν να απωθηθεί μια μεγάλη επίθεση των Ταλιμπάν που έκανε χιλιάδες Αφγανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να διαφύγουν από τη βία στην περιοχή του Λασκάρ Γκαχ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ