Κόσμος

“Σφαγή” Τραμπ – Μέρκελ μετά την… ιστορική φωτογραφία στη G7

Η φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ καθισμένου, με σταυρωμένα τα χέρια του στο στήθος του και τη Μέρκελ (μαζί με Μακρόν, Μέι και Άμπε) να στέκονται σχεδόν απειλητικά από πάνω του ήταν το φωτογραφικό καρέ μιας ολόκληρης χρονιάς. Σίγουρα εκείνο που αποτυπώνει ξεκάθαρα και με τον σαφέστερο τρόπο τι ακριβώς έγινε στη Σύνοδο της G7.

Ήταν όλοι τους και ο Τραμπ. Και συνεχίζουν να είναι αν κρίνει κανείς από το μπαράζ οργισμένων tweets του Αμερικανού προέδρου. Αλλά και από τη μπηχτή της Άνγκελα Μέρκελ που ούτε λίγο ούτε πολύ τον χαρακτήρισε θλιβερό γιατί έφυγε από τον Καναδά με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα, tweet-αροντας.

Ο Τραμπ άφησε τους πάντες… σύξυλους και αναχώρησε από τον Καναδά με προορισμό τη Σιγκαπούρη (σ.σ. ενδιάμεση στάση για ανεφοδιασμό η Ελλάδα και η βάση της Σούδας). Εκεί, θα συναντήσει αύριο Τρίτη (12.06.2018) τον Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μια ιστορική συνάντηση που περιμένει όλος ο κόσμος.

Η πρόωρη αναχώρησή του, οι δηλώσεις και οι επιθέσεις ανέδειξαν αυτό που όλοι γνώριζαν: ότι ο Τραμπ είναι απέναντι σε όλους. Ο διχασμός στη G7 ήταν το μοναδικό που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής του Καναδά…

Φωτογραφία Reuters

Ο Τραμπ τους… γράφει από τη Σιγκαπούρη

Δεν πρόλαβε καλά καλά να ξημερώσει στην Ευρώπη και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει όχι ένα, όχι δυο αλλά έξι αναρτήσεις στο twitter. Και φυσικά περνά γενεές 14 τους… πάντες, ανάμεσά τους τη Γερμανία και τον Καναδά, με αφορμή το εμπόριο και όχι μόνο.

«Το Δίκαιο Εμπόριο πρέπει να αποκαλείται Ηλίθιο Εμπόριο αν δεν είναι αμοιβαίο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Καναδά, βγάζουν 100 δισ. δολάρια από το εμπόριο με τις ΗΠΑ (φαντάζομαι ότι καυχιόντουσαν και πιάστηκαν στα πράσα). (…) Μετά ο Τζάστιν (σ.σ. Τριντό) κάνει τον πληγωμένο όταν τον ξεμπροστιάζω», ήταν η πρώτη… βολή του Τραμπ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Καναδάς «υπερηφανεύτηκε» σε ένα έγγραφο ότι επωφελείται από τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αλλά διευκρίνισε σε ποιο έγγραφο αναφερόταν.

Μπαράζ Νο 2

Ακολούθησαν κι άλλες: «Γιατί πρέπει εγώ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, να επιτρέπω σε χώρες να συνεχίσουν να έχουν να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, όπως έχουν για δεκαετίες, ενώ οι αγρότες μας, οι εργάτες και οι φορολογούμενοί μας πρέπει να πληρώνουν τόσο μεγάλο κι άδικο τίμημα; Δεν είναι δίκαιο για τον λαό της Αμερικής! 800 δισ. δολάρια εμπορικό έλλειμμα…

(…) και προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν σχεδόν όλο το κόστος του NATO -για να προστατεύουν τις ίδιες χώρες που μας κατακλέβουν στο Εμπόριο (πληρώνουν μόνο ένα κλάσμα του κόστους και γελάνε!). Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πλεόνασμα 151 δισ. δολαρίων, έπρεπε να πληρώνει πολλά περισσότερα για το Στρατό! (…)

(…) Η Γερμανία πληρώνει το 1% (αργά) του ΑΕΠ της στο NATO, ενώ εμείς δίνουμε το 4% με ΠΟΛΥ μεγαλύτερο ΑΕΠ. Το θεωρεί κανείς λογικό αυτό; Προστατεύουμε την Ευρώπη (που είναι καλό) με μεγάλες οικονομικές απώλειες, και μετά μας συντρίβουν άδικα στο εμπόριο. Έρχεται Αλλαγή!».

Και αφού tweet-αρε τη… χαρά του που βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, επανήλθε: «Συγγνώμη, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τους φίλους ή τους εχθρούς μας να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο άλλο πια. Πρέπει να βάλουμε τον Αμερικανό εργάτη πρώτα».

Μέρκελ: Θλιβερή η… αποχώρηση με tweet

Αυτή τη φορά, τα λόγια της δεν “κράτησε” ούτε η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκρυψε ποτέ ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι και η μεγαλύτερη… συμπάθειά της. Χαρακτήρισε απογοηρευτικά και κάπως θλιβερά τα αποτελέσματα της Συνόδου της G7.

[read4more]

Κυρίως, για τη Μέρκελ ήταν θλιβερή η απόφαση του Τραμπ να κάνει… tweet για να γνωστοποιήσει τη μη στήριξή του στο κοινό ανακοινωθέν. «Η απόσυρση με tweet είναι φυσικά απογοητευτική και επίσης κάπως θλιβερή», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της αργά το βράδυ της Κυριακής στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

Εξήγησε ωστόσο ότι η κλιμάκωση των διατυπώσεων δεν βελτιώνει την κατάσταση και σημείωσε ότι η ίδια θεωρεί ότι το έγγραφο της G7 εξακολουθεί να ισχύει. Η ενέργεια του Αμερικανού προέδρου «είναι πολύ δραστική και δεν διευκολύνει την κατάσταση». Ξεκαθάρισε όμως ότι θα συνεχίσει να συζητά μαζί του, με πρώτη ευκαιρία την Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Τραμπ ενώνει την Ευρώπη

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε η Άνγκελα Μέρκελ, ενίσχυσε την άποψή της υπέρ μιας ενωμένης, ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της περισσότερο στα χέρια της και να υπερασπιστεί τις αξίες της», είπε. Συμπλήρωσε πως τόσο η Γερμανία όσο και η Ε.Ε. δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ «κάπως επιπόλαια».

Ωστόσο, κατά τη Μέρκελ, αυτό δεν σημαίνει το τέλος της διατλαντικής εταιρικής σχέσης, παρά την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον. «Υπάρχουν καλοί λόγοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την διατλαντική εταιρική σχέση», επέμεινε.

Οι δασμοί και τα αντίποινα

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα με τα οποία η Ευρώπη σχεδιάζει να απαντήσει στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, η Μέρκελ αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε ο Καναδάς. Διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για κυρώσεις σύμφωνες με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Δεν θα επιτρέψουμε να μας καταληστεύσουν ξανά και ξανά. Αντ’ αυτού, θα δράσουμε κι εμείς».

Ο τόνος της Μέρκελ ήταν ςσε ασυνήθιστα υψηλός, ειδικά για την απειλή του Τραμπ περί επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Πρώτα, είπε, θα επιχειρηθεί η αποτροπή τους και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η Ευρώπη θα πρέπει να αντιδράσει με την ίδια συνοχή, όπως τώρα. «Η Ευρώπη μπορεί να είναι σημαντική μόνο όταν είναι ενωμένη», είπε η Μέρκελ. Και τόνισε ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι «Πρώτα η Γερμανία», αλλά «Πρώτα η Ευρώπη».

Η Ιταλία και η Ρωσία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει στην ομάδα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας, η Άνγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. Ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει προηγουμένως να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της Ουκρανίας.

Όσον αφορά στην Ιταλία που μοιάζει (με τη νέα κυβέρνηση) να ανεβαίνει στο… άρμα των ΗΠΑ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, η Μέρκελ εκτίμησε ότι η Ρώμη θα στηρίξει, τελικά, την ευρωπαϊκή θέση.

Κατευναστική ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος και γενικότερα για τις σχέσεις του Βερολίνου με την Ρώμη. Όπως είπε, στο περιθώριο της G7στον Καναδά συναντήθηκε με τον νέο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και, μεταξύ άλλων, του πρότεινε συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων. «Αυτό μας βγάζει σε πρώτη φάση κάπως από την ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας», σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Τι υπέροχη αίσθηση» – Η στιγμή της επιστροφής του στο Οβάλ Γραφείο και η επιστολή από τον Μπάιντεν
«Θα μπορούσαν να έχουν περάσει χρόνια προτού να το δούμε» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν βρήκε στο συρτάρι του προεδρικού γραφείου την επιστολή του προκατόχου του
Ντόναλντ Τραμπ: «Τι υπέροχη αίσθηση» – Η στιγμή της επιστροφής του στο Οβάλ Γραφείο και η επιστολή από τον Μπάιντεν
Ο Τραμπ πήρε το όπλο του - Έδιωξε 4 αξιωματούχους και προανήγγειλε την αποπομπή 1.000 δημοσίων υπαλλήλων που είχαν διοριστεί από τον Μπάιντεν
Στην πρώτη του ανάρτηση μετά την ορκωμοσία ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι απέλυσε από τις θέσεις τους Μαρκ Μίλεϊ, Χοσέ Αντρές, Μπράιαν Χουκ και Κέισα Λανς Μπότομς
Ο Τραμπ έδιωξε 4 αξιωματούχους και προανήγγειλε απολύσεις 1.000 ακόμα προσώπων που είχαν διοριστεί από τον Μπάιντεν