Κόσμος

Σφοδρή επίθεση Βέμπερ σε Μακρόν και σύνθημα για τείχη παντού για τους μετανάστες

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ κατά του Εμάνουελ Μακρόν με αφορμή συνέντευξη του προέδρου της Γαλλίας για τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έκανε αναφορά και στο μεταναστευτικό πρόβλημα ρίχνοντας το σύνθημα για να στηθούν τείχη παντού στα σύνορα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ χαρακτήρισε «καταστροφή» τις πρόσφατες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την σχέση ΕΕ – Κίνας σε συνέντευξή του στην Corriere Della Sera, ενώ είπε ότι πρέπει να στηθούν τείχη παντού για να σταματήσει η εισροή μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν με τα λόγια του «κατέστησε σαφές το μεγάλο ρήγμα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον καθορισμό ενός κοινού στρατηγικού σχεδίου για το Πεκίνο και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, οι ηγέτες θα πρέπει να το συζητήσουν και να βρουν μια συμφωνία».

Επίθεση στα ευρωπαϊκά κόμματα για τους φράχτες στα σύνορα

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν… περιέλαβε μόνο τον Εμανουέλ Μακρόν. Έκανε επίθεση και στα άλλα ευρωπαϊκά κόμματα με αφορμή τη στάση τους στην πρόταση να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ την κατασκευή φραχτών για τους μετανάστες, ένα θέμα το οποίο «καίει» και την Ελλάδα, που θέλει να ολοκληρώσει τον φράχτη στον Έβρο.

Επίσης τόνισε ότι η Ιταλία χρειάζεται την βοήθεια της ΕΕ στο μεταναστευτικό, καθώς δέχεται μεγάλες ροές μεταναστών από την Τυνησία.

Αναλυτικά η συνέντευξή του Μάνφρεντ Βέμπερ στην Corriere Della Sera:

Η Ρώμη κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει την Ιταλία;

«Αντιμετωπίζουμε μια άλλη μεγάλη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΕΛΚ υποστηρίζει πλήρως την ιταλική κυβέρνηση, ώστε να δώσει προτεραιότητα σε αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειαζόμαστε κοινές δράσεις και λυπούμαστε πολύ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση, ούτε ακρόαση ούτε πολλή δράση από την πλευρά της Επιτροπής και των κρατών της ΕΕ για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα».

Πιστεύετε ότι το σχέδιο που παρουσίασε η φον ντερ Λάιεν τον Φεβρουάριο δεν είναι αρκετό;

«Το σχέδιο είναι καλό, αλλά καθυστερούμε να το εφαρμόσουμε. Η από κοινού διαχείριση του φαινομένου με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής δεν πρέπει να εκληφθεί μόνο ως προσπάθεια των Ιταλών να σταματήσουν τον απόπλου των σκαφών. Χρειαζόμαστε άμεσα σαφείς συμφωνίες επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης. Για χρόνια η Επιτροπή τους υποσχέθηκε ότι θα επιταχύνει. Εάν μια μετανάστης δεν έχει δικαίωμα προστασίας, πρέπει να πάει σπίτι της».

Έμεινε μόνη η Ρώμη;

«Σε επίπεδο ΕΕ, η αλληλεγγύη δεν λειτουργεί. Ευχαριστώ την ιταλική κυβέρνηση για τον τρόπο που υποδέχεται τους μετανάστες και προσπαθεί να τους σώσει και να τους βοηθήσει. Όταν έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό αφίξεων και η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί να χειριστεί τα πράγματα σοβαρά, άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να βοηθήσουν. Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά και οι άλλες, δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, πρέπει να φέρουν οικειοθελώς μετανάστες με δικαίωμα ασύλου στην επικράτειά τους».

Την Τετάρτη, το ΕΛΚ θα παρουσιάσει μια τροπολογία στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2024 για τη χρηματοδότηση της κατασκευής τειχών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Γιατί;

«Τα τείχη πρέπει να αποτελούν εξαίρεση, η τελευταία απάντηση, αλλά αν δεν είναι δυνατό να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση με άλλο τρόπο, τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε φράχτες. Όλες οι χώρες με εξωτερικά σύνορα χτίζουν: η Ελλάδα με την Τουρκία, η Πολωνία και η Λιθουανία με τη Λευκορωσία, η Φινλανδία με τη Ρωσία όταν η κυβέρνηση ήταν ακόμη σοσιαλιστική, η Ισπανία με τη Θέουτα και τη Μελίγια. Το ΕΛΚ πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει αυτούς τους φράχτες γιατί δεν είναι θέμα προστασίας των εθνικών συνόρων αλλά των ευρωπαϊκών».

Πώς θα βοηθήσετε την Ιταλία;

«Τα θαλάσσια σύνορα είναι εξαιρετικά περίπλοκα γιατί η προτεραιότητα στη θάλασσα είναι να σωθούν ζωές και αυτό κάνουν οι αρχές και η ιταλική ακτοφυλακή. Για αυτό τους ευχαριστώ. Μαζί πρέπει να σταθεροποιήσουμε τη μεσογειακή διαδρομή. Χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, η Επιτροπή της ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν μια συγκεκριμένη πρόταση για την Τυνησία στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το κάναμε ήδη πριν από χρόνια με το σχέδιο της ΕΕ για την Τουρκία, για το οποίο δαπανήσαμε περίπου 6 δις. Ανάλογη προσπάθεια χρειάζεται και με τους εταίρους μας στη Βόρεια Αφρική».

Έχει άδικο η Επιτροπή της ΕΕ που δεν θέλει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή περιφράξεων;

«Δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα, συμμερίζομαι την άποψη του Προέδρου Μισέλ, είναι πολιτικό ζήτημα και γι’ αυτό θα συζητήσουμε και θα ψηφίσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι τα άλλα κόμματα, όπως οι φιλελεύθεροι, οι σοσιαλιστές και οι πράσινοι, πρέπει να εξηγήσουν γιατί χτίζουν φράχτες σε εθνικό επίπεδο αλλά τους καταψηφίζουν στο κοινοβούλιο της ΕΕ και αυτό δεν είναι σοβαρό για μένα».

Αύριο, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα μιλήσει στην ολομέλεια για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Υπάρχει πρόβλημα ενότητας στην ΕΕ;

«Η συνέντευξη του Μακρόν ήταν μια καταστροφή, κατέστησε σαφές το μεγάλο ρήγμα εντός της ΕΕ στον καθορισμό ενός κοινού στρατηγικού σχεδίου για το Πεκίνο. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο, οι ηγέτες θα πρέπει να το συζητήσουν και να βρουν μια συμφωνία».

Συμφωνείτε με τη θέση Μακρόν για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ;

«Από τη μία πλευρά, είναι αλήθεια ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ανεξαρτησία, αλλά από την άλλη, οι εξαγωγές είναι το κλειδί για την ΕΕ. Εκτός από τη στρατηγική αυτονομία, χρειαζόμαστε μια προθυμία να οικοδομήσουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τον ελεύθερο κόσμο».

Πρέπει η ΕΕ να αποστασιοποιηθεί από τις σινοαμερικανικές εντάσεις για την Ταϊβάν, όπως λέει ο Μακρόν;

«Η ΕΕ πρέπει να έχει μια ισχυρή φωνή που να ορίζεται από το ευρωπαϊκό συμφέρον. Αλλά σε μια εποχή που υπάρχουν κινεζικά πολεμικά πλοία στα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν, τα λόγια ίσων αποστάσεων του Μακρόν ήταν καταστροφή και έχουν αποδυναμώσει την ΕΕ. Τώρα οι ανατολικές χώρες θα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με την Ουάσιγκτον παρά με το Παρίσι ή το Βερολίνο».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα