Site icon NewsIT
23:28 | 12.08.11

Si στα μέτρα λιτότητας από το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο

Si στα μέτρα λιτότητας από το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο
Newsit Newsroom

Περίπου τέσσερις ώρες συνεδρίασε στο Παλάτσο Κίτζι, το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας, αλλά τελικά έδωσε το «πράσινο φως» στο πακέτο λιτότητας, ύψους 45 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.

«Η κερδοσκοπία, μετά την Ελλάδα επικεντρώθηκε στην Ιταλία. Αναγκασθήκαμε να ανανεώσουμε, με ομόλογα, μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους. Αντιμετωπίσαμε την κατάσταση διαμέσου της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αποφασίσαμε να σεβασθούμε τα όσα μας ζήτησε», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Επιβεβαίωσε ότι οι περικοπές, θα είναι 20 δισεκατομμυρίων για το 2012, και 25 δισεκατομμυρίων για το 2013. «Η καρδιά μας στάζει αίμα, διότι είχαμε παινευτεί ότι δεν θα βάζαμε, ποτέ, ποτέ το χέρι στην τσέπη των Ιταλών, αλλά η διεθνής κατάσταση, δυστυχώς, άλλαξε», πρόσθεσε ο Καβαλιέρε.

Σε σχέση με τις περικοπές στα έξοδα των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρόσθεσε, επίσης, ότι απαλείφθηκαν, συνολικά, 54.000 αξιώματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση, επιβεβαίωσε ότι θα ζητηθεί έκτακτη εισφορά, για μια διετία, στους μεγαλοεισοδηματίες: όσοι πολίτες κερδίζουν πάνω από 90.000 ευρώ το χρόνο, θα πρέπει να καταβάλουν ποσοστό φόρων 5% για το ποσό που υπερβαίνει το όριο αυτό, ενώ ο φόρος ανεβαίνει στο 10%, για το μέρος των εισοδημάτων που υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος τους, είναι ο μηδενισμός της σχέσης ελλείμματος ΑΕΠ, μέχρι το 2013.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις δηλώσεις Τρεμόντι και Μπερλουσκόνι:

-Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων, αγγίζουν σχεδόν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ

-Ανάλογο το ύψος των περικοπών στην δημόσια διοίκηση

-Η υγεία, η έρευνα, ο πολιτισμός και η παιδεία, όπως τόνισε ο «Καβαλιέρε» δεν πλήττονται από την δέσμη μέτρων

– Σε σχέση με τις σταθερές χρηματοοικονομικές απολαβές, η φορολόγησή τους καθορίζεται στο 20%, εκτός από τα ομόλογα του δημοσίου που παραμένουν στο 12,5%

-Προβλέπεται καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με παύση από τα επαγγελματικά σωματεία, όσων δεν συνηθίζουν να δίδουν νόμιμες αποδείξεις

– Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα εξοικονομηθεί από περικοπές σε συντάξεις, με κύριο βάρος, όμως, στην επιτάχυνση της αύξησης της συντάξιμης ηλικίας των γυναικών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, που θα πρέπει να φτάσει στο εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας

-Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα προέλθει από έκτατη εισφορά των μεγαλοεισοδηματιών (με απολαβές άνω των 90 χιλιάδων ευρώ το χρόνο)

-Οι διάφορες συμβάσεις εργασίας θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε τοπικό επίπεδο, σε κάθε βιομηχανία και επιχείρηση μεμονωμένα, έξω από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

-Θα δοθούν κίνητρα για τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών που προσφέρουν οι διάφοροι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (όπως των αστικών μεταφορών)

-Πρόκειται, επίσης, να απλουστευθούν οι κανόνες για την έναρξη της επιχειρηματική δραστηριότητας και να ανοίξουν, σταδιακά, τα κλειστά επαγγέλματα. Οι γιορτές μη θρησκευτικού χαρακτήρα (όπως η Πρωτομαγιά ή της Αβασίλευτης Δημοκρατίας) θα γιορτάζονται τις Κυριακές, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.

Σε ότι αφορά, τέλος, την μείωση των περιφερειών, ο Ιταλός πρωθυπουργός, τόνισε ότι θα πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις ενός κατώτατου αριθμού κατοίκων (ο αριθμός που αναφέρθηκε είναι τριακόσιες χιλιάδες) αλλά οι περικοπές, θα ισχύσουν από τις επόμενες τοπικές εκλογές. Σχετικά με τους δήμους, όσοι μετρούν λιγότερους από χίλιους κατοίκους, θα εκπροσωπούνται μόνο από τον δήμαρχο.

Το πρωί του Σαββάτου, πρόκειται να δοθούν αναλυτικότερες πληροφορίες, από τους διάφορους υπουργούς, σε νέες συνεντεύξεις τύπου. Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σχολιάζοντας τα μέτρα δήλωσε ότι «δεν υπάρχει μια νέα, ουσιαστική αναδιάρθρωση, απλώς εφαρμόζεται αμέσως μια δέσμη που ήταν ανεπαρκής και η οποία βαραίνει τους ώμους των συνταξιούχων και των μισθωτών».

Ο κεντροαριστερός όμως, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά θετικά σημεία που μπορούν να βελτιωθούν στην βουλή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιταλία έχεις πακέτο… λιτότητας, 45 δισ. ευρώ!

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version