Κόσμος

Σίγκμουντ Φρόυντ: To Google Doodle, τα γνωμικά και άγνωστες αλήθειες

Σίγκμουντ Φρόυντ: Η 160η επέτειος από τη γέννηση του Σίγκμουντ Φρόυντ σήμερα, και η Google αποφάσισε να τιμήσει με ένα Google Doodle τον πατέρα της ψυχανάλυσης. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Σίγκμουντ Φρόυντ.

Ο  γεννημένος στις 6 Μαΐου του 1856 Αυστριακός ιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας Σίγκμουντ Φρόυντ, αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ού αιώνα που προσδιόρισε και μελέτησε έννοιες όπως το ασυνείδητο, την απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα. Οι επιστημονικές θεωρίες του Σίγκμουντ Φρόυντ και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Ωστόσο και σήμερα συνεχίζουν να εγείρουν έντονο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις. Η επίδραση του Φρόυντ δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης.

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ και το ασυνείδητο

Αν και ο Σίγκμουντ Φρόυντ δεν ανακάλυψε για πρώτη φορά το ασυνείδητο, συνέβαλε ουσιαστικά στην μελέτη του. Κατά την περίοδο του 19ου αιώνα η επικρατούσα πεποίθηση ήταν θετικιστικής κατεύθυνσης, υπήρχε δηλαδή η άποψη πως ο άνθρωπος μπορούσε να ελέγξει με τη λογική τη συμπεριφορά του και τη σχέση του με τον κόσμο. Ο Φρόυντ πρότεινε ουσιαστικά πως αυτή η θέση είναι μία αυταπάτη καθώς οι άνθρωποι δρουν συχνά για λόγους που δεν άπτονται των συνειδητών σκέψεων τους, καθώς το ασυνείδητο μπορεί να αποτελεί την πηγή των ανθρώπινων κινήτρων. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ προέκτεινε τη θεωρία του μελετώντας συστηματικά τα όνειρα, τα οποία αποκάλεσε και τον «βασιλικό δρόμο προς το ασυνείδητο», θεωρώντας τα ως το καλύτερο δείγμα πεδίου δράσης του ασυνειδήτου. Στην σπουδαιότερη -σύμφωνα με τον ίδιο- εργασία του Η Ερμηνεία των Ονείρων, ανέπτυξε τα επιχειρήματα του περί της ύπαρξης του ασυνειδήτου αλλά και περιέγραψε μια μεθοδολογία για την πρόσβαση του ατόμου σε αυτό, μέσω του προ-συνειδητού.

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ, το Εκείνο, το Εγώ και το Υπερεγώ

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ, στην προσπάθεια ερμηνείας της λειτουργίας του ασυνειδήτου, πρότεινε πως διακρίνεται από μία δομή, σύμφωνα με την οποία διαιρείται σε τρία μέρη: το Εκείνο (ή Id λατ.), το Εγώ και το Υπερεγώ. Το εκείνο αντιπροσωπεύει τα κίνητρα, τα ένστικτα και τις βιολογικές ανάγκες του ατόμου και κατά συνέπεια είναι έμφυτο, υπάρχει δηλαδή κατά τη γέννηση και δεν επηρεάζεται από την εμπειρία του ατόμου. Η έννοια του Εγώ αποτελεί το λογικό μέρος που αν και δεν είναι έμφυτο, αναπτύσσεται και καλλιεργείται με την επίδραση της συσσωρευμένης εμπειρίας. Το Υπερεγώ αντιπροσωπεύει όλες τις θετικές ηθικές και κοινωνικές αξίες του ατόμου, αποτελώντας κατά κάποιο τρόπο την ηθική συνείδηση. Ο Φρόυντ διατύπωσε περαιτέρω πως η αλληλοσυσχέτιση των τριών αυτών στοιχείων καθορίζουν την ψυχική κατάσταση του ατόμου, έτσι ώστε αν οι πιέσεις που εξασκούν το ένα πάνω στο άλλο είναι ετεροβαρείς, τότε δημιουργούνται συγκρούσεις ανάμεσα στο Εγώ και τις ενστικτώδεις ορμές ή τη συνείδηση, οι οποίες ωθούν το άτομο να καταφύγει σε συγκεκριμένους μηχανισμούς άμυνας.

Τα 10 πιο διάσημα γνωμικά του Σίγκμουντ Φρόυντ

Διαβάστε 10 γνωμικά του Σίγκμουντ Φρόυντ που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε πράγματα από τη ζωή σας!
– Το πραγματικό αρσενικό είναι μονογαμικό
– Ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας.
– Η μεγαλύτερη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ποτέ και που κι εγώ δεν έχω κατορθώσει να απαντήσω μετά από τριάντα χρόνια έρευνας, είναι: «τι θέλει μια γυναίκα;»
– Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.
– Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας.
– Πού πάει μια σκέψη όταν έχει ξεχαστεί; (σ.σ: στο υποσυνείδητο)
– Ο διάβολος παραμένει πάντα η καλύτερη δικαιολογία για να απενοχοποιήσουμε το Θεό.
– Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία.
– Σε αποφάσεις δευτερευούσης σημασίας, είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Σε κρίσιμα ζητήματα όμως, η απόφαση πρέπει να προέρχεται από την καρδιά.
– Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια.

Σίγκμουντ Φρόυντ: 5… άγνωστες αλήθειες

1. Παρά τις εκτενείς θεωρίες του σχετικά με την ανάπτυξη του ατόμου στην παιδική ηλικία, ο Φρόυντ είχε σε όλη την πορεία του μόνο ένα παιδί ως ασθενή για ψυχανάλυση.
2. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ έκανε τακτικά χρήση κοκαΐνης για 13 χρόνια και έγραψε σχετικά με τα οφέλη της για την υγεία.
3. Ο θάνατος του Σίγκμουντ Φρόυντ ήταν υποβοηθούμενη αυτοκτονία από τον προσωπικό του γιατρό.
4. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ άφησε τις 4 αδελφές του στην, κατεχόμενη από τους Ναζί, Βιέννη, όταν το έσκασε από την πόλη, για να γλιτώσει ο ίδιος.
5. Ο Σίγκουντ Φρόιντ έκανε ψυχανάλυση στην κόρη του Άννα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρώτη ημέρα εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς: Απελευθερώθηκαν τρεις ισραηλινές, αποφυλακίστηκαν παλαιστίνιοι κρατούμενοι
Συγκινητικές στιγμές στην απελευθέρωση των τριών γυναικών που κρατούσε για 15 μήνες ομήρους η Χαμάς - Άρχισε η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας
Πρώτη ημέρα εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς: Απελευθερώθηκαν τρεις ισραηλινές, αποφυλακίστηκαν παλαιστίνιοι κρατούμενοι
Όλα έτοιμα για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ - Τα μέτρα ασφαλείας, οι υψηλοί προσκεκλημένοι και οι ηχηρές απουσίες
Το τελετουργικό για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ που επιστρέφει στον Λευκό Οίκο μετά από οκτώ χρόνια - Πολικό ψύχος στην Ουάσινγκτον με την θερμοκρασία να φτάνει στους μείον 12 βαθμούς
Ντόναλντ Τραμπ: Όλα έτοιμα για την ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου – Τα μέτρα ασφαλείας, οι υψηλοί προσκεκλημένοι και οι ηχηρές απουσίες