Ο δικαστής της Κομητείας Κουκ Βίνσεντ Γκογκάν ανακοίνωσε την ποινή του Βαν Ντάικ, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 2 χρόνια ποινή φυλάκισης πριν αποκτήσει το δικαίωμα για να αιτηθεί αποφυλάκιση υπό όρους.
Ο 40χρονος Βαν Ντάικ, που εμφανίστηκε στο δικαστήριο αξύριστος, φορώντας κιτρινοπορτοκαλί φόρμα φυλακισμένου, βρισκόταν αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 20 έτη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και έως και 30 χρόνια κάθειρξη για κάθε μία από τις 16 κατηγορίες βιαιοπραγίας – μία κατηγορία για κάθε σφαίρα που πυροβόλησε τον Λακουάν ΜακΝτόναλντ, 17 ετών, ενώ ο τελευταίος κράταγε μαχαίρι
Ο Γκογκάν δεν αποφάνθηκε επί των 16 κατηγοριών, εξηγώντας ότι η ανθρωποκτονία από πρόθεση είναι το πιο σοβαρό αδίκημα.
Με δήλωση που ανέγνωσε πριν την ανακοίνωση της ποινής του, ο Βαν Ντάικ χαρακτήρισε την ημέρα που πυροβόλησε και σκότωσε τον ΜακΝτόναλντ ως «την χειρότερη μέρα της ζωής μου».
«Το τελευταίο πράγμα που ήθελα ήταν να πυροβολήσω τον Λακουάν ΜακΝτόναλντ» είπε.
Κατά τη διάρκεια της δίκης τον περασμένο Οκτώβριο, που διήρκεσε δέκα ημέρες, ο πρώην αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι άνοιξε πυρ διότι ο έφηβος του φαινόταν απειλητικός. Οι συνήγοροί του προσπάθησαν να αντιτάξουν στις — συντριπτικές για τον εντολέα τους — εικόνες του βίντεο το «υπόβαθρο» της υπόθεσης, ενώ παρουσίασαν τον ΜακΝτόναλντ ως «σκληρό κακοποιό» που ετοιμαζόταν να διαπράξει «σωρεία εγκλημάτων».
Το βίντεο που κατέγραψε το συμβάν, το οποίο μαγνητοσκοπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας του Σικάγου, δείχνει πάντως τον Τζέισον Βαν Ντάικ να πυροβολεί 16 φορές εναντίον του νεαρού, που απείχε αρκετά μέτρα από τον αστυνομικό, και να συνεχίζει να ρίχνει, να αδειάζει τον γεμιστήρα του, ακόμη κι αφού ο νεαρός είχε πλέον καταρρεύσει.
Η πολύ καθυστερημένη δημοσιοποίηση, το 2015, του βίντεο από την κάμερα του περιπολικού προκάλεσε σοκ σε όλη τη χώρα, οδήγησε στην αποπομπή του επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της μεγαλούπολης και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Τζέισον Βαν Ντάικ.
Ο φόνος του Λακουάν ΜακΝτόναλντ είναι στο πλαίσιο μιας σειράς παρόμοιων μοιραίων σφαλμάτων της αμερικανικής αστυνομίας τα τελευταία χρόνια, με θύματα κατά συντριπτική πλειονότητα Αφροαμερικανούς, που γέννησε το κίνημα Black Lives Matter.