Site icon NewsIT

Σικελία: Και πέμπτη σορός στο βυθισμένο γιοτ – Νεκροί μέσα στην καμπίνα ο μεγιστάνας Λιντς και η κόρη του – Μένει ένας αγνοούμενος

21.08.2024 | 20:41
Σικελία: Και πέμπτη σορός στο βυθισμένο γιοτ – Νεκροί μέσα στην καμπίνα ο μεγιστάνας Λιντς και η κόρη του – Μένει ένας αγνοούμενος

Από τους δύτες που συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνούμενων που επέβαιναν μέσα στη θαλαμηγό Bayesian που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (19.08.2024) στα ανοιχτά της Σικελίας, βρέθηκε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης (21.08.2024) και πέμπτο πτώμα.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Σικελίας, Salvo Cocina, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκε και πέμπτη σορός  στο βυθισμένο superyacht.

Τέσσερα από τα πτώματα έχουν πλέον ανασυρθεί, ενώ ένα πέμπτο έχει βρεθεί αλλά δεν έχει ακόμη μεταφερθεί στην ακτή.

Ένα άτομο εξακολουθεί να αγνοείται, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Δύο από τα πτώματα που βρέθηκαν σήμερα (21.08.2024) ανήκουν στον Βρετανό μεγιστάνα Μάικ Λιντς και την 18χρονη κόρη του.

Ταυτοποιήθηκαν και οι σοροί των τριών πρώτων αγνοουμένων από το ναυάγιο: πρόκειται για τον Τζόναθαν Μπλούμερ, πρόεδρο της Morgan Stanley International, τη σύζυγό του Αν Ελίζαμπεθ, τον δικηγόρο Κρις Μορβίλο και τη σύζυγό του Νάντα, όπως γράφει η La Stampa.

Επιπλέον, η πέμπτη σορός βρέθηκε σε βάθος 50 μέτρων, μέσα στο κύτος του ναυαγισμένου βρετανικού ιστιοφόρου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ιταλικές αρχές έχουν αρνηθεί να ταυτοποιήσουν τα πτώματα, παρά τις αναφορές των τοπικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης σχετικά με ορισμένα από τα ονόματά τους.

Αυτό είναι πιθανό επειδή οι αρχές περιμένουν να ανασύρουν και τις έξι σορούς προτού επικοινωνήσουν με τις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο, οι σοροί πρέπει να αναγνωριστούν επίσημα από ένα μέλος της οικογένειας ή ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στα θύματα, προτού πιστοποιηθεί επίσημα ο θάνατος.

Είναι πιθανό οι αρχές να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μόλις ανασυρθούν και μεταφερθούν στην ξηρά όλες οι σοροί.

Προς το παρόν, τέσσερις σοροί έχουν μεταφερθεί στην ξηρά και οι διασώστες εργάζονται για την ανάσυρση μιας πέμπτης από το ναυάγιο του Μπαγιεσάν.

Ο Cocina δήλωσε: «Εκ μέρους του εαυτού μου και των συναδέλφων μου, θα ήθελα να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και να τους εκφράσω τα συλλυπητήριά μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ομάδες δυτών καταγράφηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης, να μεταφέρουν σακούλες με πτώματα πίσω στο λιμάνι του Πορτικέλο, όπου περίμεναν δεκάδες μέλη του προσωπικού των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Έτσι, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων ανέρχεται σε έξι μετά τον εντοπισμό της σορού του μάγειρα του γιοτ, Ρεκάλντο Τόμας, λίγο μετά τη βύθιση του σκάφους.

Ταυτοποιήθηκε η σορός του μεγιστάνα και της κόρης του

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας επιβεβαίωσε ότι δύο από τους σορούς ταυτοποιήθηκαν και ανήκουν στον  Βρετανό δισεκατομμυριούχο τεχνολογία Μάικ Λιντς και στην 18χρονη κόρη του Χάνα.

Ο Μάικ Λιντς/ Reuters

 

H σορός ενός μέλους του πληρώματος, του σεφ Recaldo Thomas, εντοπίστηκε τη Δευτέρα.

Το ναυάγιο συνέβη την ώρα που ο 59χρονος Λιντς, γνωστός ως «ο Μπιλ Γκέιτς της Βρετανίας», απολάμβανε ένα «ταξίδι νίκης» για να γιορτάσει τη δικαίωσή του μετά από τη δίκη για απάτη στις ΗΠΑ, σχετικά με την πώληση της τεχνολογικής του εταιρείας Autonomy στην Hewlett-Packard, ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο άτυχος σεφ, Recaldo Thomas/ Reuters

Σε μια ξεχωριστή τραγωδία, ο Stephen Chamberlain – ο πρώην αντιπρόεδρος των οικονομικών της Autonomy και συγκατηγορούμενος του Lynch – πέθανε αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο ενώ έκανε τζόκινγκ στο Cambridgeshire το Σάββατο.

Τα «ρομπότ» στην υπηρεσία των σωστικών συνεργείων

Η ομάδα έρευνας και διάσωσης επιστρέτευσε τηλεχειριζόμενα υποβρύχια οχήματα που βοήθησαν στην πρόσβαση στο σκάφος.

Τα τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) μπορούν να λειτουργήσουν στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος έως και 300 μέτρων, για έξι έως επτά ώρες.

Συγκριτικά, οι δύτες μπορούν να βρεθούν στο ναυάγιο μόνο για περίπου 8-10 λεπτά ανά κατάδυση.

Οι συσκευές είναι εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία που τους επιτρέπει να ερευνούν στο βυθό και καταγράφουν λεπτομερή βίντεο και εικόνες χρησιμοποιώντας την κάμερα, όπως αναφέρει το BBC.

Οι έρευνες για σήμερα διακόπηκαν λίγο μετά τις 20:15 και θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη, με το πρώτο φως της ημέρας.

Στο λιμάνι του Porticello, έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου μαζί με δημοσιογράφους από διεθνή μέσα ενημέρωσης, που παρακολουθούν το μακάβριο έργο της ανάσυσης των άψυχων σωμάτων. 

Η βύθιση του Bayesian έφερε πρωτοφανή προσοχή σε αυτή τη μικρή παραθαλάσσια πόλη.

Τι προκάλεσε την βύθιση  

Η ιταλική La Stampa, τονίζει πως ένα από τα σενάρια για τη βύθιση του σκάφους, είναι ότι μπορεί να υπήρξε μια αλυσίδα σφαλμάτων και τραγικών συμπτώσεων: μια καταπακτή στο πάνω κατάστρωμα που έμεινε ανοιχτή, η κινητή πηδαλιουχία στην ανυψωμένη θέση, η λανθασμένη τοποθέτηση της βάρκας και η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του αυτόματου συστήματος που σφραγίζει το πλοίο σε περίπτωση κινδύνου.

Ίσως ήταν κυρίως η θέση της κινητής πηδαλιούχου, που βρέθηκε ανασηκωμένη από τους δύτες, που εξηγούσε πώς το σκάφος δεν κατάφερε να κρατήσει για περισσότερα από εξήντα δευτερόλεπτα.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version